PühadesaiFoto: Jaan Heinmaa
Toidukordade retseptid
27. detsember 2019, 11:19

Pühadesai martsipani ja marmelaadiga

See on sai, milles täidist vaat et samapalju kui tainast. Täidis on rikkalik, koosneb martsipanist, toorjuustust, mandlijahust, võist ja marmelaadist.Saia valmistamisel on oluline, et tainas oleks pehme.  Pane algselt jahu pigem vähem, seda saab hiljem vajadusel juurde lisada. 
Koostisosad
TAINAS
3 dl Käesoe mandlijook (või piim)
35 g Pärm
1 dl Suhkur
1 tl Sool
0.5 tl Jahvatatud kardemon
1 tk Muna
8 dl Nisujahu
75 g Pehme või
1 tk Muna määrimiseks
Jahu rullimiseks
TÄIDIS
150 g Mandlimass
50 g Pehme või
200 g Toorjuust
0.75 dl Suhkur
80 g Jahvatatud mandlid
0.5 tk Värsklet riivitud apelsini koor ja pressitud mahl
1 dl Vanillikastmepulber (u 55g)
300 g Aprikoosi (või õuna-, ploomi- vm) marmelaad
PURUKATE
0.5 dl Suhkur
50 g Või
1 dl Nisujahu
0.5 dl Jahvatatud mandlid

Valmistamine

12-14 tk

1. Lahusta käesoojas mandlijoogis (või piimas) pärm, lisa suhkur, sool ja kardemon. Sega hulka muna. Lisa jahu ja sega läbi. Sõtku hulka pehme või ja sõtku tainas korralikult läbi.

2. Taina võib valmistada ka kombainis. Siis mõõda kõik ained kombaini ja töötle 15 minutit.

3. Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas 45-60 minutit kerkida.

4. Täidise valmistamiseks hõõru või ja mandlimass ühtlaseks. Et seda kergem teha oleks, hoia mõlemaid enne soojas kohas. Sega hulka toorjuust, suhkur, jahvatatud mandlid ja apeslsinikoorja -mahl. Lõpuks lisa vanillikastmepulber ja sega ühtlaseks.

5. Tõsta tainas jahusele lauale ja rulli umbes 45x50 cm plaadiks. Määri mandlitäidis tainale ja siis määri peale marmelaad. Lõika 3 15 cm laiust riba ja rulli need pikemast küljest tihedalt kokku. Suru rullid ühest otsast kokku ja põimi palmikuks.  Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, soovi korral vormi pärjaks ja lase kaetuna u 30 minutit kerkida.

6. Kuumuta ahi 180 kraadini. Näpi purutaina ained puruks. Määri kerkinud sai pealt munaga ja puista peale tainapuru. Küpseta 35-40 minutit.