PiparkoogistruudelFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
14. detsember 2019, 10:22

Suus sulav piparkoogistruudel

Õhukeste krõbedate tainakihtide vahel on rikkalikult suussulavat täidist piparkookidest, õuntest, rummirosinatest ja hapukoorest. Õige struudli teed ikka omavalmistatud tainast ja õnneks on see lihtne! Venita tainas imeõhukeseks – see ei purune, ning enne küpsetamist ja selle ajal võiga pintseldamine muudab selle ahvatlevalt krõbedaks. Parim on struudel küpsetamise päeval.
Koostisosad
RUMMIROSINAD
130 g Rosinad
0.5 dl Rumm või Vana tallinna liköör
TAINAS
70 g Või
200 g Nisujahu
0.5 tl Sool
80 ml Soe vesi
PIPARKOOGITÄIDIS
5 tk Hapu õun (400-430g)
180 g Piparkoogid
2 tl Vanillsuhkur
200 g Hapukoor
60 g Või
2 tl Kaneel
3 tl Suhkur
Tuhksuhkur pealeraputamiseks

Valmistamine

10-12 tk

1. Pane paar tundi enne struudlitegu rosinad rummi või likööri sisse maitsestuma.

2. Taina tegemiseks sulata või ning sega koos jahu, soola ja sooja veega vetruvaks tainaks. (Seda on mugav teha lauamikseriga: töötle aineid segamismõlaga umbes minuti jagu.) Aja poti põhjas vesi keema, vala välja, kuivata pott ja vooderda küpsetuspaberiga. Tõsta tainas potti, pane kaas peale ja lase umbes 30 minutit toasoojas puhata. See teeb taina elastsemaks ja kergesti käsitsetavaks.

3. Vahepeal valmista täidis. Koori ja puhasta õunad, lõika sektoriteks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Murra piparkoogid väiksemaks õunte juurde kaussi, lisa vanillisuhkur, hapukoor ja rummirosinad ning sega õrnalt läbi. Lase 15 minutit seista.

4. Sulata või. Aseta tööpinnale küpsetuspaber ja sellele silikoonmatt. Mati võid asendada ka õrnalt niisutatud köögirätikuga. Puista matile või rätikule pisut jahu ja rulli tainas võimalikult õhukeselt ristkülikuks lahti. Kui vaja, siis tee käed jahuseks ja sikuta tainast ettevaatlikult veelgi õhemaks. Aseta tainas laiurti enda ette, pintselda osaga sulavõist üle ning puista peale kaneeli ja suhkrut. Seda tehes jäta igast servast umbes 4 cm vabaks.

5. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Kata täidisega umbes kolmandik pikemast küljest enda ees, tõsta servad peale (et täidis välja ei valguks) ning keera mati (või räti) abil rulli. Jälgi, et liitekoht jääks allapoole. Tõsta rull koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja pintselda võiga üle. Küpseta ahju keskel umbes 50 minutit, kuni struudel on kuldne ja küps. Küpsemise ajal pintselda struudlit iga 20 minuti järel võiga.

6. Lase küpsetisel 15 minutit jahtuda, puista tuhksuhkruga üle ja lõika terava noaga viiludeks.