PEREGA KÖÖGIS | Piparkoogitaignast valmib lumine kuusesalu
- 130 g suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 1 tl purustatud kardemoni
- 1 tl jahvatatud ingverit
- kümmekond veskikeerdu musta pipart
- 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
- 0,5 dl vett
- 150 g võid
- 300 g nisujahu
- 100 g mandlijahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 suur toasoe muna
- 1 apelsini riivitud koor
Kaunistamiseks:
- 100 g valget šokolaadi
- 0,5 tl matcha-pulbrit
- 50 g kookoshelbeid
Retsepti järgi valmib u 750 g tainast, millest saab 5–6 kuuske!
Valmista piparkoogitainas:
1. Valge piparkoogitaina tegemiseks mõõda suhkur, sool ja vürtsid koos veega potti ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud.
2. Lisa potti või ja sega see madalal kuumusel siirupiga ühtlaseks. Tõsta pott tulelt ja jäta jahtuma.
3. Sega jahud küpsetuspulbriga.
4. Lisa kuivainetele lahtiklopitud muna ja siirupisegu, soovi korral ka riivitud apelsinikoor ning sega koostisosad ühtlaseks tainaks. Maitse aga ei kannata, kui apelsinikoore küpsistest ka välja jätad.
5. Paki tainas kilesse ja lase ööpäev, veel parem kaks ööpäeva külmkapis maitsestuda. Nii tulevad piparkoogid parima maitsega.
Küpseta piparkoogid:
1. Rulli tainas vähese jahuga laual lahti ja lõika noaga välja eri suuruses kolmnurgad. Ära unusta ka väikeseid kolmnurki kuusetippudeks.
2. Küpseta piparkooke pöördõhurežiimil 200kraadises ahjus 10–12 minutit, kuni need on kuldsed. Lase jahtuda.
Ehita kuusekesed:
1. Sulata šokolaad veevannil, sõelu sulašokolaadi sisse matcha-pulber ja sega vaap ühtlaselt heleroheliseks.
2. Vala kookoshelbed madalasse kaussi, kuhu kolmnurgad äärtpidi sisse mahuksid. Kasta piparkookide servad sulašokolaadi sisse, seejärel kookoshelvestesse ja tõsta tahenema.
3. Kuuskede ehitamiseks lao piparkoogid üksteise peale, alustades suurematest. Iga uus piparkook «liimi» sulašokolaadiga eelmise peale risti. Kuuse tipuks kinnita püstiselt pisike kolmnurk.
Et piparkoogimets õnnestuks:
- Jõulupuud jäävad lumiselt valged ja kaunid ka ilma matcha helerohelise ääreta, kui sul seda kodus pole ja osta ei raatsi.
- Kindlasti lisa tainale värskelt jahvatatud või purustatud musta pipart, sest just see annab piparkookidele õige jõuluse õhetuse.
Kuused valmivad u 1,5 tunniga + taina ööpäevane maitsestumise aeg!
Kommentaarid (0)