Toiduuudised

PEREGA KÖÖGIS | Piparkoogitaignast valmib lumine kuusesalu 

Kristi Rebane, 14. detsember 2019, 12:09
Kutsu pere kööki, et koos üks jõuluselt lumine kuusesalu meisterdada. Foto: Kristi Rebane
Kutsu pere kööki, et koos üks jõuluselt lumine kuusesalu meisterdada. Kaunid piparkoogikuused saavad imehead sellest piparkoogitainast, aga kui sul tainateoks aega pole, valmivad vahvad kuusekesed ka poetainast.Vaja läheb:Piparkoogitainas:

  • 130 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl purustatud kardemoni
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • kümmekond veskikeerdu musta pipart
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • 0,5 dl vett
  • 150 g võid
  • 300 g nisujahu
  • 100 g mandlijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 suur toasoe muna
  • 1 apelsini riivitud koor

Kaunistamiseks:

  • 100 g valget šokolaadi
  • 0,5 tl matcha-pulbrit
  • 50 g kookoshelbeid

Retsepti järgi valmib u 750 g tainast, millest saab 5–6 kuuske!

Valmista piparkoogitainas:
1. Valge piparkoogitaina tegemiseks mõõda suhkur, sool ja vürtsid koos veega potti ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud.

Foto: Kristi Rebane

2. Lisa potti või ja sega see madalal kuumusel siirupiga ühtlaseks. Tõsta pott tulelt ja jäta jahtuma.

Foto: Kristi Rebane

3. Sega jahud küpsetuspulbriga.

Foto: Kristi Rebane

4. Lisa kuivainetele lahtiklopitud muna ja siirupisegu, soovi korral ka riivitud apelsinikoor ning sega koostisosad ühtlaseks tainaks. Maitse aga ei kannata, kui apelsinikoore küpsistest ka välja jätad.

Foto: Kristi Rebane

5. Paki tainas kilesse ja lase ööpäev, veel parem kaks ööpäeva külmkapis maitsestuda. Nii tulevad piparkoogid parima maitsega.

Foto: Kristi Rebane

Küpseta piparkoogid:
1. Rulli tainas vähese jahuga laual lahti ja lõika noaga välja eri suuruses kolmnurgad. Ära unusta ka väikeseid kolmnurki kuusetippudeks.

Foto: Kristi Rebane

2. Küpseta piparkooke pöördõhurežiimil 200kraadises ahjus 10–12 minutit, kuni need on kuldsed. Lase jahtuda.

Ehita kuusekesed:
1. Sulata šokolaad veevannil, sõelu sulašokolaadi sisse matcha-pulber ja sega vaap ühtlaselt heleroheliseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Vala kookoshelbed madalasse kaussi, kuhu kolmnurgad äärtpidi sisse mahuksid. Kasta piparkookide servad sulašokolaadi sisse, seejärel kookoshelvestesse ja tõsta tahenema.

Foto: Kristi Rebane

3. Kuuskede ehitamiseks lao piparkoogid üksteise peale, alustades suurematest. Iga uus piparkook «liimi» sulašokolaadiga eelmise peale risti. Kuuse tipuks kinnita püstiselt pisike kolmnurk.

Foto: Kristi Rebane

Et piparkoogimets õnnestuks:

  • Jõulupuud jäävad lumiselt valged ja kaunid ka ilma matcha helerohelise ääreta, kui sul seda kodus pole ja osta ei raatsi.
  • Kindlasti lisa tainale värskelt jahvatatud või purustatud musta pipart, sest just see annab piparkookidele õige jõuluse õhetuse.

Kuused valmivad u 1,5 tunniga + taina ööpäevane maitsestumise aeg!

Samal teemal

15. detsember 2019, 11:39
KÄÄRI KÄISED ÜLES! Maitsvaimad piparkoogid saad kodusest tainast
12. detsember 2019, 09:29
ERITI PÕNEV RETSEPT: lehtkapsa ja fetakreemiga kuuse-quiche
27. november 2019, 11:46
Mõnus külma ilma küpsetis: talvine pohla-kodujuustuvorm