Näiteks küpseta üks kuusekeste väljanägemist sihtiv lahtine pirukas, peal sügavroheline lehtkapsas, suve lõpus korjatud pohlad ning röstitud metspähklid.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Küpsetised
12. detsember 2019, 09:29

ERITI PÕNEV RETSEPT: lehtkapsa ja fetakreemiga kuuse-quiche

Kuhu see jõulukuu juba kadunud on? Just sai nalja tehtud, et jälle on jõulutuled liiga vara üleval, kui juba saab pea sõrmedel päevi jõuludeni üles lugeda. Nii et on viimane aeg kõigist vahvatest jõulumeisterdamistest-küpsetamistest maksimumi võtta! Et ikka oleks piisavalt tehtud ja saaks järgmise hooajani kenasti vastu pidada.

Näiteks küpseta üks kuusekeste väljanägemist sihtiv lahtine pirukas, peal sügavroheline lehtkapsas, suve lõpus korjatud pohlad ning röstitud metspähklid.

Kasuta pirukapõhjaks oma lemmikut liiva- või muretaigent ning kindlasti Kreeka, mitte tavalist maitsestamata jogurtit, mis jätaks täidise liiga vedelaks. Soovi korral võid fetakreemile lisada ka mõnd maitseainesegu. Minu lemmik on juba mõnda aega olnud mahe Lähis-Idast meile jõudnud za'atar, mis koosneb peamiselt tüümianist, koriandrist, seesamiseemnetest ning sumahhist.

Lehtkapsa quiche fetakreemiga

Gluteenivaba toortatrajahu muretaigen:

  • 200 g toortatrajahu
  • 75 g võid
  • 1 tl soola
  • 2-3 sl külma vett

Täidis:

  • 200 g feta juustu
  • 350 g Kreeka jogurtit
  • musta pipart
  • soovi korral näiteks 0,5 tl za'atar maitseainesegu
  • 3 keskmist lehtkapsavart
  • väike peotäis pohli või jõhvikaid või granaatõunaseemneid
  • väike peotäis metspähkleid
  • meresoolahelbeid
Lehtkapsa quiche fetakreemiga Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista nii:
Taigna jaoks blenderda jahu külmade võitükkide ja soolaga ühtlaseks liivataoliseks puruks. Lisa vähehaaval vett ning sõtku taignaks. Suru võitatud lahtikäiva quiche'i (11 x 32 cm) vormi põhja ja äärtesse, torgi põhi kahvliga auguliseks ning pane umbes pooleks tunniks külmkappi. Küpseta põhja 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20-25 minutit, kuni põhi on helekuldne ja küps.

Kreemi jaoks mõõda feta kaussi ning suru kahvliga ühtlaseks puruks. Lisa Kreeka jogurt, mõned keerud värsket musta pipart ja soovi korral ka za'atar maitseainesegu. Laota kreem veidi jahtunud põhjale, lisa jämedalt hakitud ja soovi korral kuival pannil mõni minut röstitud metspähklid.

Pese lehtkapsas ja haki peenelt. Vala pannile pool dl vett ning lisa lehtkapsas. Kuumuta minut kaane all ning seejärel 1-2 minutit kaaneta, kuni vesi on aurustunud ning lehtkapsas on muutunud sügavroheliseks. Võta pannilt ning maitsesta meresoolaga. Laota lehtkapsas fetakreemile ning kõige peale puista marjad või granaatõunaseemned.

Kui soovid quiche'i serveerida kuusekolmnurkadena, soovitan põhja koos kreemiga juba kolmnurkadeks lõigata ning alles seejärel lehtkapsa tükkidele laotada ‒ nii jäävad kuusekesed kenamate äärtega.

Vaata blogipostitust siin