LambapadaFoto: Manona Paris
Lambaliha retseptid
8. detsember 2019, 08:23

Laisa lambapada rosmariini ja tüümianiga

See on väga lihtne lambapada, mis on paras panna madalal tulel hauduma selleks ajaks, kui lähed perega väljas midagi lõbusat tegema: uisutama, jõuluturule või lihtsat niisama uitama. Sobib ka siis, kui vaja mõned tunnid õues tööd teha. Naastes on midagi sooja kohe ootamas. Mina olen seda rooga teinud ka loomalihaga. 

Kogus: neljale

Koostisosad
1 kg Lambaliha
1 keskmine Fenkol
3 tk Punane sibul
1 keskmine Baklažaan
400 gr Purustatud tomatid
250 ml Punane vein
1 tl Tüümian
1 tl Rosmariin
Soola, suts suhkrut
1 spl Palamiäädikas
2 tl Sidrunimahl
0.5 tl Tšilli
0.5 tl Must pipar
3 küünt Küüslauk

Valmistamine

1. Puhasta lambaliha rasvast ja kelmetest ning tükelda lmõnusateks suupärasteks kuubikuteks.

2. Viiluta fenkol. Poolita punane sibul ja viiluta. Tükelda baklažaan kuubikuteks. Võid muidugi kõik aedviljad ühtemoodi tükeldada, ent mulle meeldivad pajas erinevad palakesed.

3. Vala liha kenasse ahjupotti (malmist või savist näiteks). Kalla sekka tükeldatud aedviljad, sibulad ja küüslauk, punane vein, purustatud tomatid, maitseained, sidrunimahl ja palsamiäädikas. Maitsesta soola ja pisukese (noaotsaga) suhkruga.

4. Aseta ahju umbes 150-kraadisesse kuumusesse. Võta uuesti välja umbes kolme tunni möödudes. Või ka kauem olla, liha muutub sellest vaid pehmemaks ja muredamaks.

Ongi kõik!

Ent siiski mõned soovitused:

Seda retsepti olen ma teinud ka loomaliha ja sealihaga. Muud koostisosad on samad. Retsepti algne idee pärineb Imre Kose telesaatest, ent see siin on tublisti lihtsustatud ja mugavamaks tehtud.

Ürdid võiks olla värsked ja hakitud, ent olen teinud ka kuivatatutega.

Seda rooga söön mina niisama, kenast madalast kausikesest ja lusikaga. Kes tahab võib juurde keeta veidi kartuleid või riisi. Roheline (näiteks jääsalat ja rukola) sidrunivinegretiga salat on kah väga sobilik kõrvane.

Kes tšillit ei armasta, või selle välja jätta. Või vastupidi - kes väga armastab, suurendagu 1 tl peale. Üle selle hakkab juba liiga teisi maitseid varjutama.

Kes aga armastab tsitruselisemat maiku, võiks suisa poole sidruni koore sekka riivida. Serveerimisel võid panna sidruni taldrikuveerele - kes tahab, pigistab peale.

Kui kavatsed vahepeal köögist pikemaks ajaks lahkuda, ole absoluutselt veendunud, et su ahi on töökorras, pott kuumakindel ja pole mingisugust tuleohtu. Mida kauemaks ära lähed, seda madalamaks timmi temperatuur, kuid mitte madalamaks kui 120 kraadi.