Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
17. detsember 2019, 16:14

VIDEO | Helsingi jõuluturu maitsed: piirkonna kalleim glögi maksab kaheksa eurot! Ent miks võiks seda siiski proovida? (4)

Helsingi Tuomaan Markkinat Senaatintorilla ehk Toomaturg Senativäljakul on suuresti pühendatud kvaliteetsele toidule. See on ka koht, kus palju erinevaid glögisid ja hõõgveine, mida saab juua korduvkasutatavatatest topsidest, ent paraku lähipiirkondade jõuluturgudest kõige krõbedama hinnaga: alkoholivabana on maksumiseks viis, alkoholiga kaheka eurot.
Foto: Tatjana Iljina

Soome jõulutoidud on eestlaste omadega üsna sarnased, ent siiski on erisnevusi. Palju sõltub sellest, millised on konkreetse pere juured. Soome on kahe rahva maa. Kui tegi on soomerootslastega, siis on laual rohkelt kala. Kui soomlased, siis hoopis erinevaid juurviljavorme (laatikot), rosolli (sisuliselt rosolje koorekastmeta) ja Karjala praad ehk hautatud lihapada. Sinki otse loomulikult ka, kuigi soomlastel on see kenasti kergelt soolatud ja läbiküpsenud ja seetõttu hallikat karva.  Rootslastel aga külm ning roosakas.

Ühes osas on aga soomlased ja rootslased ühel meelel - sinep olgu samuti olla ning mõnusalt magus.krehvtine. Toomaturg on paras koht, kus oma maitsenäsakesi selles osas treenida. Nimelt annab magusam nüanss sinepile koos nutikate lisanditega väga võimsa elamuse.  

Üks meie lahedamaid momente turul oli nullkuluga kokkava ja hinnatud restorani Nolla kiosk, kus hõõgveini jagas ei keegi muu, kui üks selle söögikoha asutajatest Carlos Henriques. Ta ei osanud küll midagi öelda salaliku küsimuse peale, milline on Soome hõõgvein, ent tutvustas hoopis enda loomingut - hapudest õuntest tehtud jooki ning magusamat, metsamarjadest valmistatut. Mõlemat vajadusel kangestamas kas viski või akvaviit. 

Carlos Henriques Foto: Tatjana Iljina

Teine tõeline ahhaa-moment oli kiosk, kus valmistati kohapeal karjala pirukaid. Sel küpsetisel on sageli kuiva ja igava roa maine, aga asjata! Neid tuleb süüa soojana ning soovitavalt koos millegi muuga, näiteks kala või munavõiga. 

Korralikult on ka igatsorti maiustusi. Nimelt soomlastel tava jõululõuna lõpetada kohviga, mille kõrvale passib kenasti üks palake head šokolaadi või pehmet karamelli. 

Soodsamatest ja soojendavamatest toitudest tasub proovida jõuluputru, mis on sisuliselt pisukse soolaga keedetud riisihelbe keedus, mida serveeritakse ohtra suhkru, kaneeli ja killukese võiga. 

Toidutare ja Õhtuleht Kirjastuse videonaiskond väisas novembri viimasel ja detsembri esimesel nädalal viit lähipiirkonna jõuluturgu: Tallinnas, Stockholmis, Riias, Berliinis ja Helsingis.