Video: Tatjana Iljina
Reisimine
18. detsember 2019, 14:49

VIDEO JA GALERII | Stockholmi vanim jõuluturg: pisike, aga pipilik ja mõnusalt taskukohane (11)

Stockholmi üks vanimaid ja kesksemaid jõuluturge Stortorgetil on nagu väike armas piparkook – pisike, ent krehvtine ja väga traditsiooniline. Siin on napil pinnal müügil rõhutatult omamaine kaup. Kellele turul jõuluhõllandusest väheseks jääb, saab seda hankida kogu tuledesäras Gamla Stanis ehk vanalinnas.

Linna vanimal väljakul Stortorgetil on jõuluturg tegutsenud aastakümneid. Meil õnnestus vestelda mitme kauplejaga, kes on siin müümas käinud juba 30 aastat. Nende sõnul on see väike aga armas turuke muutunud kohalike lemmikkohast aegamööda turistiatraktsiooniks, ent see olevat aja märk. Muutuvate aegade tunnus olevat seegi, et nüüd on turul kaupa kogu Rootsist, isegi täiesti põhjast saamide juurest. Ent – see kõik on rõhutatult omamaine. Ei mingit made in China´t.

Ajalugu on Stortorgetis muidugi sajandite jagu. Keset platsi on isegi meenutus pimedamatest aegadest, kui seal piinati inimesi. 

Turg tegutseb rootsilikult punaseks võõbatud kioskites, pooleks pakutakse käsitöid ja erinevaid maitseid. Olemas on nii praktilised villased mütsid kui ka kelmikad inglikaunistused kuusepuule. Müüjad on lahkelt valmis inglise keeles kallitele külalistele ikka jälle selgitusi jagama.

Turul kõlab vaikne jõululauluke. Atraktsioone siin eriti pole, karusselle samuti mitte. Turg asub otse Alfred Nobeli muuseumi kõrval, ümber nurga minnes pääseb kuningalossi ette. Väidetavalt astuvad siit üsna sageli läbi Rootsi kuningliku pere liikmed. Nende pilte on selle kinnituseks igal pool väljas: mitte vaid kuninga omi, vaid ka printsesside Victoria (kes on ju ka troonipärija) ja Madeleine ning prints Carl Philipi peredest.

Kogu turul aga valitseb natuke... pipilik vaim. Siin pole uhkeid ehteid ega vingeid kioskeid, eeskavasid ega jõuluvana. Hoopis asjalik rahulik maarahvalik pühadevaib on. Ja see on hea.

Kuidas me jõuluturgu viietärniskaalas hindasime?

Ligipääsetavus ****

Üsna mugav on lülitada jõuluturg Rootsi kruiisi päevaseks tegevuseks ehk imehea ettekääne väike merereis ette võtta. Vanalinnas leiab turu kergesti üles, selleni juhatab palju viitasid. Tegevust on just nii palju, et jõuab ka linnas muudes poodides ringi vaadata ja siis õigel ajal laevale naasta.

Väljapanek ***

Väga kohalik, aga üsna napp. See ongi väga väike turuke, ent sellest ei maksa lasta end häirida – sellele lisandub kogu jõuluehteis Stockholmi süda- ja vanalinn.

Küll aga oleks oodanud turul paremaid kehakinnitusvariante. Sellest ka napp punktiand.

Hinnatase ****

Arvestades, et Rootsimaa pealinn pole just odavate killast, pole jõuluturg sugugi kirvehindadega. Kingitused saab kätte mõistlike hindadega, hõõgvein maksab umbes neli eurot.

Pea kõigis kohtades on võimalik kaardimakse – meil näiteks ei tekkinudki vajadus Rootsi kroone seinast ammutada.

Eeskava **

No mida pole,seda pole. Jõulumuusikat siiski kostab.

Klienti suhtumine *****

Väga asjalik, sõbralik, pädev ja muhe. Tore, et paljudes kioskites on kunstnik ise oma kaupa müümas ja soovitamas.

Veebileht: http://www.stortorgetsjulmarknad.com/

Avatud: kuni 23. detsembrini, iga päev 11–18

Loe Stockholmi jõuluturu maitsete kohta ja vaata videot juba homme, 19. detsembril Toidutare veebist!

 

Toidutare ja Õhtuleht Kirjastuse videonaiskond väisas novembri viimasel ja detsembri esimesel nädalal viit lähipiirkonna jõuluturgu: Tallinnas, Stockholmis, Riias, Berliinis ja Helsingis.