Maapähklikreemiga profitroolid (40 tk)Foto: Blogi Jazzinokitchen
Küpsetised
4. detsember 2019, 12:41

Magus suutäis: valmista maapähklikreemiga profitroolid

Esimene lumi on kohal ja rõõmustab kõiki! Selle auks on vahva küpsetada tuhksuhkrulumised maheda maapähklikreemiga profitroolid.  Kes soovib, võib tuuletasku mütsi alla ka mõne pohla või muu hapuka marja peita.

Eile Tallinna kesklinnas maha sadanud lumi tuli täieliku üllatusena. Eriti kimbatuses tundusid olevat ratturid, kes kurve aegluubis üritasid võtta ning märkasin ka paari kas suverehvide või katkiste piduritega autot, kes seisma jäämiseks vajasid rohkem ruumi kui mina kunagi autokooli talvesõidul põdratesti tehes. Rõõmustasid aga koerad (ühtki sirget käpajäljerada küll teel ei olnud ‒ ikka hüpates jalutati) ja lapsed (Rimi parklas 3 cm lumest memme ehitada? Why not!) Ja mina! Hommikupoolikul käisin äärelinnas ning sealne talveidüll krõbevalgeks külmunud muru ning härmas puudega tuletas valusalt meelde, kui palju soojem kesklinna tihedas asustuses on. Jõudsin juba vaikselt plaani teha, et advendilume nägemiseks peaks õigel päeval tiiru kuhugi kaugemale tegema. Aga tali tuli ise ka minu õuele! 

Kuigi ma maailma suurim külma aja fänn ei ole, vaid pigem selline ahjukallistaja, kes teetass käes ja villased sokid jalas sooja kohta otsib, tõstab esimene lumi alati suunurgad üles. Eks oma osa on siin loomulikult ka pimedal ja niiskel sügisel. Nii et kui esimene kõrgrõhkkond ja lumi tuleb, koos päikesega loomulikult, ei saa ju sellele õueilule vastu panna. 

Maapähklikreemiga profitroolid (40 tk)

Keedutainas:

  • 125 g nisujahu
  • 100 ml piima
  • 100 ml vett
  • 1 tl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 80 g võid
  • 4 muna

Maapähklikreem:

  • 3 dl 35% rõõska koort
  • 300 g hapukoort
  • 50 g tuhksuhkrut + kaunistuseks
  • 3 sl tükkideta maapähklivõid
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • soovi korral väike peotäis hapukaid marju
Kes soovib, võib tuuletasku mütsi alla ka mõne pohla või muu hapuka marja peita. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Valmista nii: 
Keedutaigna jaoks kuumuta potis või, suhkur, sool, vesi ja piim keemiseni. Võta pott tulelt, lisa jahu ning klopi puulusikaga läbi. Pane pott tagasi tulele ning kuumuta taigent pidevalt segades 2-3 minutit, et niiskus taignast välja aurustuks. Kummuta sile taignapall puhtasse suurde kaussi ning lase veidi jahtuda. Klopi ükshaaval sisse munad. Taigen peaks jääma sile ja veniv.

Tõsta see 1 cm otsikuga pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud kahele ahjuplaadile 40 umbes 3 cm diameetriga taignakuhjakest. Kasta sõrmeots vette ning vajuta pritsimisest jäänud taignatipud alla, et taskud pealt siledad jääksid. Küpseta kas ühe plaadi kaupa 180 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 45 minutit, kuni taskud on pealt helekuldsed ning läbi küpsenud, või 170 kraadi ja pöördõhuga, taskuid kullipilgul jälgides umbes sama aeg. Kui võimalik, küpseta keedutaignaküpsetisi pigem ühe plaadi kaupa. Lase lahtise ahjuuksega veidi jahtuda, edasi jahuta restil.

Kreemi jaoks nõruta hapukoort kas 1 tund, aga veel parem kui üleöö. Selleks pane suurele praetaldrikule 3-4 kihti köögipaberit, tõsta sellele hapukoor ning kata uuesti 3-4 kihi köögipaberiga. Jäta jahedasse seisma. Köögipaber imab hapukoorest vedelikku, et saaksid tihedama konsistentsiga koore. Ära muretse, paber ei jää koore külge kinni, vaid tuleb kenasti ära.

Kreemi jaoks vahusta rõõsk koor tuhksuhkru ja vaniljega, lisa nõrutatud hapukoor ja maapähklivõi ning vahusta ühtlaseks. Pritisi kreem pritskoti abil tuuletaskutesse või lõika taskud pooleks, jättes alumise poole veidi suuremaks, ning pritsi või tõsta lusikaga alumisele poolele kreem ning kata teise poolega. Soovi korral peida taignamütsi alla ka mõni hapukas mari. Kaunista tuhksuhkruga! 

Vaata blogipostitust siin!