JõulusegadusFoto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
21. detsember 2019, 08:51

Jõulusegadus

Inglaste kuulsast Eton mess´ist inspireeritud  magustoit sisaldab lisaks marjadele, beseele, vahukoorele ja jogurtile ka jõuluajale kohaselt piparkooke. Magustoidu võib valmistada nii portsjonitena pokaalidesse kui ühte suurde kaussi. Beseeküpsised valmista ise või osta poest,viimasel juhul on valmistusaeg oluliselt lühem. Marjade asemele võib vahukoore-jogurti hulka segada hoopis sidrunivõiet (lemon curdi ) või nt astelpajumoosi.
Koostisosad
300 g Külmutatud marjasegu
2.5 spl Tuhksuhkur
Kaneel näpuotsaga
6 dl Rõõsk koor 35%
1 spl Suhkur
400 g Kreeka jogurt
8 tk Piparkook
BESEEKÜPSISED
3 tk Munavalge
2 dl Suhkur
0.5 tl Valge veini äädikas
1.5 tl Maisitärklis
Õli plaadi määrimiseks

Valmistamine

Kuuele-kahekslae

1. Valmista esmalt beseeküpsised. Kuumuta ahi 100 kraadini. Pane küpsetuspaber ahjuplaadile ja määri õliga.  Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur samal ajal vahustamist jätkates. Kui vaht on läikiv ja elastne, lisa äädikas, sõelu hulka maisitärklis ning mikserda õrnalt läbi.

2. Pane vaht kondiitripritsi ja pritsi ahjuplaadile väikesed tupsud. Pane ahju ja kuivata 1-1,5 tundi või kuni tupsud on täiesti kuivad.

Pane sulanud marjad ja tuhksuhkur  kastrulisse ning kuumuta madalal kuumusel kuni tuhksuhkur on sulanud. Kuumuta veel 5-7 minutit kuni moos pakseneb. Võta pliidilt ja lase jahtuda.

3. Vahusta koor suhkruga pehmeks vahuks, lisa Kreeka jogurt ja vahusta tugevaks vahuks. Pane  pokaalide või suure kausi põhja kiht beseeküpsiseid, tõsta peale pool kreemist ja peeneks pudistatud piparkook, ning pool marjadest. Tõsta peale ülejäänud kreem ja marjad. Pane peale beseeküpsised ja serveeri kohe.