Jüri Gümnaasiumis pilootprojekt „Peakokad koolis“ avaüritus.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
28. november 2019, 11:57

KUIDAS LAPS SALATIT PANNA SÖÖMA? Koolikokkade viis kavalat nippi (4)

Kuigi vitamiinirohked salatid ei ole paljude laste lemmiktoiduks, kinnitab koolitoitlustaja, et ka kõige isepäisemat sööjat on võimalik krõmpsuva rohelise usku pöörata.

"Värske salat ei ole laste lemmik, kuid koolides on meil aidanud lastes salatiarmastust tekitada suurema salativaliku pakkumine. Eriti meeldib lastele, kui erinevad köögi- ja juurviljad ning kastmed on eraldi anumates, sest siis saab igaüks endale meelepärase maitsekoosluse ise taldrikule tõsta,“ selgitab Eesti suurima koolitoitlustaja Daily esindaja Tiiu Endrikson. 

Nii pakubki ettevõte endahallatavates koolisööklates ühe salati asemel iga päev nelja erinevat salatit. "Näeme, et see lähenemine toob lapsed ka julgemalt teisele ringile värsket kraami juurde tõstma ning erinevaid köögivilju omavahel sobitama," lisab Endrikson.

 Kui aga pere noorimad vabatahtlikult salatit kausist taldrikule ei tõsta, soovitab toitlustaja olla järjepidev ning pärast esimesi kordi mitte alla anda. Konarlik teekond viib iga vanema lõpuks sihile ning paneb lapsed hilisemas eas tervislikke ja mitmekesisemaid toiduvalikuid tegema.

 Et vitamiinidest pungil salateid armastavaid lapsi üha rohkem oleks, jagab koolitoitlustaja oma teadmiste pagasist mõningaid kokandusnippe, mida ka koduköögis katsetada.

 Suurus olgu õige

Tihti ei ole salati mitte söömise põhjus ebameeldiv maitse, vaid hoopis koostisosade suurus ja struktuur. Olenevalt lapse vanusest on oluline, et salati koostisosade suurus klapiks lapse eelistustega. Nii võivad väiksemad pesamunad eelistada peenteks ribadeks hakitud salatilehti, suupärasteks sektoriteks lõigatud tomateid ning imeõhukeseks viilutatud kõvemaid köögivilju. Mõni laps eelistab aga oma salatit hoopis riivitult.

 Kutsu laps poodi

Lastega toidupoes käimine võib küll tülikaks tegevuseks osutuda, kuid võimaldab pere noorimates tekitada huvi toidu ja toitumise vastu üldisemalt. Kutsuge lapsed poodi, selgitage neile, millist sööki te valmistama hakkate ning lubage neil siis kõik salati koostisosad riiulitelt üles otsida. Samal ajal õpetage neile, millised kasulikud ained peidavad end porgandis, õpetage neid valima küpseid tomateid ja kõige värskemaid salatilehti. Hiljem lubage neil ka valmistamisprotsessis osaleda – nii söövad lapsed taldriku suurema tõenäosusega tühjaks.

 Luba lapsel kokata

Lastele meeldib kõike ise teha, ka toitu. Väiksematele lastele lõika salati koostisosad erinevatele taldrikutele ja säti ka kastmed eraldi. Ulata lapsele taldrik ja luba tal endale meelepärane kõhutäis kokku panna. Nii tunnevad mudilased, et neile on antud piisavalt vabadust värske kraami söömiseks ja võivad nii enda kui lapsevanema üllatuseks kõikidelt taldrikutelt midagi isiklikule söögialusele tõsta. Vanemad lapsed võiksid aga kõik salati pesemisest ja lõikamisest kuni maitsete sobitamiseni ise teha.

 Maitsesta!

Isegi, kui laps ei ole suur salatisõber, annab seda muuta maitsva kastmega. Asju ei tohiks keeruliseks ajada – mesi, põnev maitseäädikas, vahtrasiirup, oliivõli või tilgake värsket mahla on levinumad koostisosad kastmetes. Leidke lapsele meelepärane ning salatisöömine võibki alata! Mõistagi tuleks ka siin lasta just lapsel otsustada, et salat tõeliselt meeldima saaks hakata.

 Serveeri salatit lemmiktoiduga

Parim viis julgustada valivat last midagi uut sööma on serveerida see mõne juba tuttava ja meeldiva maitsega. Kui laps jumaldab üht kindlat köögivilja, siis lisa see alati salatitesse. Või kui tema lemmikuks on pasta-, riisi- või kartuliroad, siis serveeri need alati peotäie rohelise või meelepärastest köögiviljadest valmistatud salatiga.