Töötervihoiuarst Evelin IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Kolumnid
28. november 2019, 09:22

EVELIN ILVES: korralik ja suur elumuutus, mis mõjutab absoluutselt iga päeva! (26)

Kui kõik ausalt ära rääkida, olen ma ikka üks paras valguse friik. Minu meelest sõltub valgusest iga interjööri meeleolu, õuest rääkimata. Välisvalguse üle pole eriti mõtet kaevelda, seal on jäme ots looduse käes ja kui ikka siia pimeduse riiki oled sündinud, tuleb leppida. Tõele au andes on ka pimedusel oma romantiline pool ja kõik ju teavad, et näiteks korraliku elektrikatkestuse järgselt sünnib 9 kuu möödudes ootamatult suurem hulk beebisid.

Aga sisevalgusega, õieti valgustusega, on meil Eestis kesised lood. Suurem osa majutusasutusi pole iial kohanud kedagi, kes näiteks voodis enne uinumist natuke lugeda tahaks või hommikul enne ”lahingusse” sööstu pisut silmadele ja suule värvi juurde annaksid. See valguslahenduste ebafunktsionaalsus ajab lihtsalt nutma: pealtnäha on nagu investeeritud ja mõni lamp näeb lausa kena välja ka, aga enamasti asub ta vales kohas. Seal, kus valgust vaja oleks, näiteks lugemiseks tervise mõttes, pole seda üldse olemas.

Sama jant kordub, kui hakata üürikortereid vaatama. Tegelesin sellega paar aastat tagasi üsna intensiivselt ja lõpuks lõin käega: nagunii tuleb valguslahendusse ise investeerida lootuses, et omanik sellega nõus on. Nii oli mu enda vanalinna kodukeses samuti üsna pikka aega voodi kõrval lugemiseks vähesobiv lamp. Kuigi ma olin ta just selle jaoks soetanud ja kaupmehelt saadud info alusel ta pidi igati õige olema, oli tegelikkus teine. Lapse toas kordus sama lugu. Märkasin, kuidas aja kulgedes hakkasin õhtuti üha vähem lugema – lihtsalt väsisin ära. Ja lapsel hakkas pea kahtlaselt tihti valutama.

Ma ei ütle praegu, mis tüüpi valgustiga oli tegu, sest pole veel valmis teadusuuringutele põhinevat seletust nende tervisemõjudele andma. Aga ükskord teen seda kindlasti. Praeguse jutu mõte on see, et lõpuks võtsin end kokku – pärast ülikoolis valgustatuse teema läbimist – ja läksin uuesti sügavalt ohates lambipoodi.

Ei läinud poolt päevagi, kui pakkisin autosse kaks Rootsis toodetud lihtsat magamistoa põrandalampi, kus küljes eraldi kergelt hajuva suundvalgusega valgusallikas lugemiseks. Olukord muutus hetkega – mõlemad lapsega istume nüüd isegi mitu tundi õhtuti ideaalses lugemisnurgas ja see on tõeline kingitud kvaliteetaeg meile mõlemale.

Tänutunne täidab südant igal õhtul, kui lambi süütan ja öökapi hunnikust selleks õhtuks kõige maitsvaima pala välja valin. Lapsel hakkas aga isegi esmapilgul tüütu kohustuslik lugemisklots kordades kiiremini edenema. Täiesti korralik ja suur elumuutus, mis mõjutab absoluutselt iga päeva! Meeleolust rääkimata!

See kõik meenutas mulle aega, kui maailmas enamlevinud õnneindekseid uurisin, soovides aru saada, kas ja kuidas rahvaste õnne on võimalik mõõta ja mida seal üleüldse mõõdetakse. Sain teada, et mõõdetakse üsna erinevaid asju, aga enamasti juhtub ka kõige erinevate indeksitega see kummastav paradoks, et esikümnesse mahub alati nii maailma rikkamaid kui ka kõige vaesemaid ja mahajäänumaid riike.

Kuidas see küll nii saab olla? Millest see inimlik õnn siis sõltub? Mis võiks ühendada taanlast pisikese vaese India ookeani saarekese elanikuga, kui nende igapäevaelu mõttes elavad nad nagu eri planeetidel. Kuni üks teadlane oli selle teema ette võtnud ja kõik indeksid läbi analüüsinud. Mis siis oli ühist neil kõige vaesematel maailma tipprikastega eeldusel, et nad mõlemad peavad end väga õnnelikeks? Oskus või ka võime tunda rõõmu pisiasjadest. Neid endale päriselt teadvustades ja tänulik olles. Nii lihtne see ongi. Sain sellest taas uuesti aru. Aituma, õnnelambike!

Ja kuna taevast hakkas jääd sadama, jagan teiega täna üht väga lihtsat, aga maitsvat ja soojendavat toitu, millest sai meie lapse lemmik juba siis, kui ta oli vaevalt kahene. India punane dhal.

 

Punane läätseroog (dhal) India köögist (6-le)

Vaja läheb:

 

1,5 klaasi india punaseid läätsesid (võid asendada kuivatatud poolitatud kollaste hernestega)

4 klaasi vett

1,5 tl soola

3 spl võid või ghee'd

1 tl vürtsköömne (cumini) seemneid

1 tl jahvatatud kurkumi

väike kaneelikoor u 5 cm

1/4 tl cayenne pipart

1/4 tl jahvatatud ingveripulbrit

1/4 tl jahvatatud koriandri seemneid

1/2 tl sinepiseemneid

6 nelki

Kuumuta või või ghee (see on parem!) paksu põhjaga pannil ning viska sinna sisse kõik vürtsid, sega tasakesi ja lase oma ninal tunda, kuidas nende aroom avaneb ja võimsamaks muutub. Hoidu kõrvetamast! Edasi sega sinna sisse loputatud läätsed (või leotatud herned), lisa vesi ja natuke soola ning hauta pehmeks. Parem, kui annad roale aega hästi aeglasel tulel mõnuleda (tund-kaks), maitse saab täiuslikum. Aga kui on kiire, saab roog umbes 20 minutiga söömiskõlbulikuks. Võta kõrvale paksu maitsestamata jogurtit ja natuke mõnd vürtsmoosi ning hea soojendab roog ongi valmis.

Ikka armastust teie padadesse ja südameisse!

Evelin

Tartust, koolist