Kuidas suhtud India toitu sina? Kas uhad ka alati vürtsi juurde või pole see sinu maitse järele?Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
26. november 2019, 17:29

„Kas teil maitsemeeli polegi?“ Professori arvamus India toidust küttis rahva tuliseks (18)

„India toit on vastik ja me ainult teeskleme, et nii pole.“ Nõnda kirjutas rahvusvaheliste suhete professor Tom Nichols Twitteris, vallandades sellega pahameeletormi.

Järgmistes säutsudes valas Nichols õli tulle, kirjutades, et inimesed, kes väidavad, et India köök neile meeldib, teevad vaid halva maitse juures head nägu, sest see jätab neist haritud mulje.

„Minu iirlase maitsemeeled küll ei talu seda, mida USAs ja Suurbritannias India toiduks nimetatakse,“ kirjutab Nichols. Ta jätkab, et näiteks Mehhiko toitu on ta söönud küll ja see talle meeldib, ent ta ei mõista oma sõpru, kes seda ekstra vürtsikana ja eriti piprasena tellivad. Näost õhetavad söömakaaslased kiidavad siis, et küll oli hea, aga professor Nichols on veendunud, et see pole võimalik ja tegemist on lihtsalt toidusnoobide näitlemisega. Ühesõnaga, tema hinnangul pole võimalik ülivürtsikat toitu nautida ja need, kes seda väidavad, on niisama eputajad. 

Mõistagi tuli kommenteerima palju neid, kes sellise väitega absoluutselt nõus pole. Ei sellega, et India toit on halb ega sellega, et selle nautijad vastikust varjates peenutsevad. (Tõsi, ei India ega Mehhiko pole vähemalt USA kultuuris küll mingid „peened“ köögid.) Mõned eeldasid, et küllap on härra proovinud vaid mõnd üksikut rooga väga mitmekesisest ja suurest köögist, mis hõlmab palju erinevaid piirkondi. Nichols tõepoolest mööniski, et pole õiget Indias valmistatud India toitu proovinud. Hindu päritolu telekokk Padma Lakshmi küsis Nicholsilt jahmunult: „Kas teil maitsemeeli polegi?“

Professorit süüdistati lausa rassismiski. Üks Twitteri kasutaja kirjutas, et ehkki talle ei meeldi, kui valged inimesed India toitu kritiseerivad, ei kannata ta ka seda, kui nood seda jumaldavalt kiidavad. Ta toob võrdluseks selle, kuidas valged naised imetlevad tema ema värvikirevaid rahvarõivaid, samal ajal temaga lapselikul toonil kõneledes. „Meie kulinad teile meeldivad, aga meie ise mitte,“ kirjutab noor naine.

Telekokk Padma Lakshmi. Foto: AFP/Scanpix

„Kujutage ette, kui peaks läbi elu nii maitsetult kulgema,“ mõtiskleb aga üks kommentaator Nicholsi arvamuse teemal.

Hea lugeja, mida arvad India toidust sina? Kas oled üks neist, kes palub alati vürtsi juurde lisada või ei kujuta sinagi ette, et keegi tulelõõma suus päriselt nautida võiks?