Toiduuudised

TESTI, KAS IKKA OSKAD SÜÜA TEHA? 12 kokandustrikki ja retsepti, mida igaüks võiks ära õppida 

Toidutare, 25. november 2019, 14:15
Kanapuljong Foto: Mari-Liis Ilover
Isegi kui kokandus pole sinu jaoks eriline kutsumus, on nende alljärgneva 12 asja selgekssaamine väga kasulik, kuna aitab kokku hoida aega ja raha. Testi end - kas sina saad nendega hakkama või vajad veel veidi harjutamist?

Cooking Light koostas ja Toidutare täiendas nimistu, mida iga hea kodukokk võiks osata. Need nipid ei vaja kokandusalast haridust, vaid on hõlpsasti omandatavad väikese harjutamise korral. Tulemuseks on aga paremad toidud ning tervis, rääkimata rahalisest võidust, sest väljas söömine võib olla pidevalt harrastades üsna tervistkahjustav ja kulukas. Ja veel - see nimekiri kehtib NII meestele kui ka naistele!

Puljongi tegemine

Ise puljongi tegemine annab sulle suurepäase kontrolli oma roogade üle. Sina oled see, kes otsustab, kui soolased või lisaainete rikkad su supid ja pajaroad saavad olema. Puljongi tegemine pole ka eriti raske, selleks on vaja vaid aega - imehea ettekäne õhtuseks koduseks filmiõhtuks. 

Lisaks saad koduse puljongiga teha rooge JUST enda maitsele. Näiteks - rohkem rosmariini? Või ingverit? Pole üsimust - te ise. 

Klikka retseptil: Kanapuljong 

Selge see, et omakeedetud kanapuljongi maitse ja kasulikkuse vastu ei saa ükski kuubik. Ja kui palju kasutusvõimalusi! Kogus 2 liitrit.

Kanapuljong Foto: Mari-Liis Ilover

Õigesti keedetud pasta 

Jah, ka makarone saab kihva keerata neid üle keetes. Hea pasta on poolkõva. Seda tuleb keeta küllaldases vees, mis võiks olla parajalt soolane (Nagu Vahemeri, ütlevad Itaalia kokad). Soola ei tasu pastakeeduvees peljata, see annab neile maitse. 

Klikka retseptil: Ürdipestopasta 

Keeda spagette koos lehtpeediga vastavalt pakendil toodud keemisõpetusele. Üldiselt on italianodel kuldne reegel: perfektse al dente pasta jaoks keeda seda alati 1 minut vähem, kui on pakendil kirjas.

Ürdipestopasta Foto: Sandra Urvak

Oskad teha maitseküllast kastet

Muidugi, see on imelihtne - keerad oma lemmik-kastme purgil kaakne pealt ja soojendad üles ning ongi roog olemas! Ent ise oma lemmikkastme tegemine on üks paganama rahuldustpakkuv kogemus ja lisaks saad välja lihvida kõik need konarlused, mis sulle poekraamis ei meeldi. Näiteks pika säilivusaja, mille annavad ebasoovitavad säilitusained. Kodukastmes oled sajaprotsendiliselt kindel, mis seal sees on. Põhikastmete tegemise oskus muudab su köögi valitsejaks, sul saab olema iga roa jaoks sobiv kaste.

Ja mis oleks parem, kui ära õppida see klassik:

Klikka retseptil: Valge kaste ehk bešamellkaste 

Kaunikõlaline bešamell teeb maitsvaks uhked lasanjed, kroonib juustuga segatult pastaroogi ja sobib kõigele lisaks roogade gratineerimiseks. Ka on see üks vana hea viis, kuidas kroonida näiteks hautatud köögivilju.

Valge kaste ehk bešamellkaste Foto: Indrek Susi

Oskad valmistada korraliku sooja hommikusööki

Noh, sellist, mis ei koosnev vaid helvestele piima peale kallamisest. Ehk - tead, kuidas valmistada erinevaid munaroogasid (omletti, härjasilma, poolpehmet keedumuna, pošeeritud mune). Juurde veel veidi ahjus röstitud peekonit, röstsai ja kerge salatike. Imeline! 

Samamoodi tasuks ära õppida müsliretsept, sest see on lihtsalt imelihtne ja kodune müsli on poeomadest võrratult maitsvam. 

Klikka retseptil: Inglispärane kuninglik hommikusöök 

Inglispärane kuninglik hommikusöök Foto: Jaan Heinmaa

Naudi nädalavahetusel ehtsat Inglise hommikusööki praemuna, uute inglispäraste toorvorstide ja inglispärase peekoniga. Toorvorstide retsepti aitas välja töötada juba 10 aastat Eestis elanud inglane James Ramsden. Vorstidele annab iseloomulikult peene maitse salvei, hõrku maitsenüanssi lisavad ka koriander ja muskaat. 

Oskad kokku segada peeneid jooke

Liigu ometi edasi sellest rummist ja koolast või morsiviinast. Ega sa enam tudeng pole. Õpi ära mõni täiskasvanulik peen kokteil ja üllata sellega järgmine kord sõpru. Usu, su aktsiad tõusevad, pluss see kraam kodus ise teha on alati maitsvam ja võrratult odavam. 

Klikka retseptil: Espresso Martini 

Värskendav ja samas üsna kange viinakokteil kohviga. 

Espresso Martini Foto: Indrek Susi

Oskad säästa aega ühepajatoitudega

Ühepajaroad või ühepannitoidud on imeline võimalus hoida aega kokku ning samas kostitada end imeliste maitsetega. Lisaks võidetud ajale on ka üsna vähe nõusid pesta. Kindel külalistelemmik!

Klikka retseptil: Küpsetatud kanakintsud köögiviljadega 

Kõik-ühes-panniroog on lihtne moodus ka kiirel argiõhtul perele korralik roog valmistada. Kanakintsud võid marinaadiga kokku hõõruda juba varem -hommikul või eelmisel õhtul – ja lasta neil pikemalt maitsestuda. 

Küpsetatud kanakintsud köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa


Tead kuidas teha vinegrett-kastet

Usu, see on üks imeline oskus ja sugugi mitte raketiteadus. Niipea, kui sa selle käppa saad ei suuda sa isegi uskuda, miks küll pudelites salatikastmeid müüakse. Ise teha on nii palju maitsvam ja imelihtne! 

Klikka retseptil: Õlikaste 

Eriti kohane kaste mitme eri sordi lehtsalatitega segamiseks. Lisaks mõned viilud hooajalisi köögivilju ja/või juustu.

Õlikaste Foto: Seljamaa Fotostuudio

Oskad söögikordi ette planeerida ja toitu kaasa võtta

Mitte igaüks ei tööta kohas, mille ümber on ohtralt taskukohaseid ja tervislikke lõunasöögipakkumisi. Lisaks on laialt teada, et tervislikkus ja päevapraad ei ole enamasti sünonüümid. isegi toitu karbiga kaasavõttes säästad nii raha kui ka kaloreid. Õpi planeerima, et teed õhtul veidi rohkem toitu. Või näiteks puhkepäeval mitu rooga ette ja siis asetad need külmikusse, kus vastavalt vajadusele kaasa kahmata. 

Ahjukana

Esimesel hetkel võib see olla pelutav, ent tegelikult pole ahjukana valmistamine kuigi keeruline. Eriti lihtne on see kui kasutad küpsetuskotte või head malmpotti. 

Klikka retseptil: Rosmariini-sidruni ahjukana 

Kes ei armastaks ahjukana? Rosmariinisidrunikana valmistamine on lihtne ega nõua palju aega. Äärmiselt hea, tervislik ja maitsev alternatiiv marinaadis poekanale!

Rosmariini-sidruni ahjukana Foto: Tiit Efert

Ahjukartulid ja teised köögiviljad

Ahjukuumus teeb köögiviljad maitsvaks. Paljud köögiviljad on tooretena üsna mittemidagiütleva maitsega, ent küpsetatuna saavad just selle mõnusa maigu juurde. Küpseta ahjus julgelt peale kartulite ka porgandeid ja pastinaake ning kaalikat ja kõrvitsat. 

Klikka retseptil: Ahjukartulid peekoniga

Tee mis sa teed, kuid vanema põlve eestlaste jaoks seostub mujal nii moekas koorega ahjukartul ikka veel vaesusega. Seda tunnet ei suuda hävitada ka kõige hinnalisem lisand või täidis. Meelsasti küpsetab eestlane ahjus aga kooritud kartuleid, mida ühel või teisel kujul saadab sealiha.

Ahjukartulid peekonigaFoto: Jaan Heinmaa

Oskad nuga kasutada

Mitu kööginuga sul on? Kas sa tead, millisega on parem maitseaineid lõigata või mäherdusega liha tükeldada? Korralikud head noad ja nende kasutusoskus on köögis hindamatu kaaluga. Ja sa ikka ju tead, et korralik hästiteritatud kööginuga põhjustab vähem õnnetusi kui nüri? 

Toiduohtuse baastõed

See pole küll kõige vähem tähtis element. Ent sa ikka tead, et kui tahad toitu säilitada, tuleks see kindlasti õhtul enne magamaminekut külmikusse või kuhugi mujale jahedasse panna? Või kui kaua püsivad toidujäägid külmikus söödavatena? Millal sureb listeeria ja salmonelloos?

Klikka artiklil: Kas sina täidad vajalikke toiduohutuse nõudeid?