Evelin IlvesFoto: Stanislav Moshkov
Kolumnid
24. november 2019, 09:13

EVELIN ILVES | Diana Kennedy kokakool ehk See kõige õigem quacamole (21)

- Täna teeme õiget autentset guacamolet! Seda, mille te oma vigurdamisega olete kes-teab-milleks „arendanud”, kärgib eakas proua ehtsa rokkstaari kähinaga.

- Kõigepealt sibul: võtame tavalise valge sibula – mitte punase, rohelise ega kollase. Tavalise! Ja hakime ta peeneks. Hakime! - mitte ei riivi ega aja läbi mõne muu masina, nii et kogu võrratu mahl välja voolab. Ja ärge pange /..../ küüslauku, see pole see toit!

Nii, järgmiseks: õige teravuse annavad serrano chillid – näete: väiksed rohelised. Unustage jalopenjod! Need ei käi autentse guacamole sisse.

Edasi hakime noaga hästi peeneks ehtsa lehtkoriandri (cilantro ehk hiina petersell). Jaa, inimesed jagunevad tõesti pooleks: ühed jumaldavad ja teised vihkavad koriandrit. Aga te ei jäta seda guacamolesse panemata. Ärge kutsuge neid külla, kes seda ei talu! Ja muidugi on kõige tähtsam avokaado. Puhastage ja hõõruge ta ehtsas kiviuhmris pudruks. Ei pane blendrisse – kust te selle beebitoitude armastuse olete võtnud?! Autentsel toidul on ometi struktuur! Ja eredad maitsed avalduvad just kiviuhmris hõõrumisel. Masinad tapavad selle. Olgu, kui teil pole uhmrit, „hakkige” siis avokaado lihtsalt kahvli või lusikaga. Hakitud nahata tomatid sisse, lusikaga segamini ja jääbki veel kaunistus. Nii lihtne see ongi. Päris ehe maitse...

See on mahakirjutus ühest videolõigust, kus Mehhiko köögi elav legend Diana Kennedy, 90+ elujõulise õpetajana autentse mehhiko toidumaailma saladusi avab. Teravalt ja otsekoheselt kedagi silitamata ja säästmata. Jõhkralt ausalt ja tummiselt britiliku huumori ebaharilikust kombinatsioonist enese eredat isiksust aimata lastes.

Kui üks maa on nii rikas – rahva arvu, looduse liigirikkuse ja lihtsalt ruutkilomeetrite poolest, ei olegi kohalikel tegijail justkui võimalustki sellest suurt pilti luua. Igaüks on oma põhjatuisse kultuurivaramuisse justkui uppunud. Sellisesse toidukultuuride paabelisse saabub ootamatult Inglise  preili Diana, kes oma arvutuil noorpõlvereisidel kohtab Haiitil ühes väga erilises hotellis härra Õiget. Kennedyt. Loomulikult Ameerikast. Ja neist saab paar koduga Mehhikos.

Diana armumine on sügav ja jäägitu – mõlemasse: nii mehesse kui maasse. Ja naine, kes on enda sõnul alati, kogu elu hällist saati kokanud, asub oma uskumatu missiooni miljoneid kilomeetreid võtma. Ta jõuab muust maailmast eraldatud paikadesse ja puutumatu loodusega iidseisse asumeisse.

Sukeldudes iga maanurga toiduturule, leiab ta eksimatult tee nendeni, kes vanu tehnikaid ja saladusi geenidega kaasas kandnud ja elus hoidnud. Teadlase süsteemsuse ja järjekindlusega ilmub Mehhiko traditsioonilise köögikultuuri hiiglaslik ja kirev pilt nagu maagiline kujutis fotograafi pimikus. Miski, mida enne toda erilist inglannat maailmal ei olnud. Täna ei kujuta me mehhiko toidukohata ette ühtki enesest lugupidavat linna.

Ja too elav legend, Diana Kennedy of Mehhiko, minu jaoks kombinatsioon Ita Everist, Mick Jaggerist ja Kunksmoorist, astub juba täna õhtul kogu oma isiksuse karmi sädeluse, ehtsa elu ja hingesulatava kokakunstiga PÖFFi Moekinos (Solarise Apollos) kõigi meie ette. Palume lauda!

Autentse guacamole koostisosad on allolevad*:

2 spl valget sibulat, peeneks hakitud

4 väikest serrano chillit, peeneks hakitud

3 spl värsket koriandrit, peeneks hakitud

maitseks meresoola

3 küpset avokaadot

120 ml peeneks hakitud kooritud küpseid tomateid

Kaunistuseks:

3-4 spl peeneks hakitud kooritud küpseid tomateid

1 spl valget sibulat, peeneks hakitud

2 spl värsket koriandrit, peeneks hakitud

Nb!Nb!NbFortissimo! Ärge vahetage iial üht korralikku kiviuhmrit blenderi vastu! (kui te just hambutu beebi pole...)

Kohtumiseni kinos: “Nothing Fancy, Diana Kennedy” (“Ei midagi peent, Diana Kennedy”)

Ikka armastust teie padadesse ja südameisse!

Evelin

Tartust, koolist

* Diana Kennedy’s muy bueno guacamole recipe (My Mexican Kitchen(Clarkson Potter, 2003)