Plaadisai moosi ja purukattega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
22. november 2020, 15:09

10 ARGIST KOOKI: tööle, lasteaeda või kooli kaasa võtta, lihtsad ja kerged

Vahel tahab hing midagi head, eriti kui ees terendab raske töönädal. Siis on hea kapist veidi kooki võtta. Ära muretse, nende lihtsate ja odavate toorainetega retseptidega saad hõlpsasti kas õhtul või isegi tööpäeva vara hommikul midagi maitsvat kokku küpsetada. 

Peamine asi on mitte liiga palju muretseda. Paanika rikub ka paremad plaanid ära. tee endale selgeks, kui palju kooke on sul vaja ja kui kaunis võiks see välja näha, jaotasime koogid ka funktsiooni järgi lahtritesse, et su otsustust lihtsustada. 

Lasteaeda ja kooli, ehk kui on vaja ruttu palju kooki

Klikka retseptil: Plaadisai moosi ja purukattega 

Plaadisai moosi ja purukattega Foto: Jaan Heinmaa

Absoluutne kiirustajate klassika. Lasteaeda imeline. lisaks imeline võimalus seisma jäänud moosipurgi põhjad ära kasutada. Võid kasutada ka poest ostetud pärmitainast. 

Klikka retseptil: Musta oa brownie’d 

Musta oa brownie’d Foto: Jaan Heinmaa

Pehme niiske maius ainult tsipakese gluteeniga, sest teraviljadest on siin vaid kaerahelbed. Maitseb hästi vanillijäätisega. Sobilikum veidi suuremate laste või täiskasvanute seltskonnale. Laste puhul kaali piimašokolaadi kasutamist.

Klikka retseptil: Kirju koer piparkookidega 

Kirju koer piparkookidega Foto: Jaan Heinmaa

Kirju koer, see klassikaline küpsisekook ja kõigi lemmik, võimaldab ikka ja jälle midagi uut lisada. Selles retseptis leiavad kasutust jõuluajast alles jäänud piparkoogid. Kirjut koera tasub külmkapis alati varuks hoida – säilib kaua ja on magusaisu tekkides kohe võtta.

Klikka retseptil: Šokolaadimuffinid 

Šokolaadimuffinid Foto: Vivika Nõmme

Lihtne ja lastepärane. Tee kohe eos topeltkogus. 

Kui kooki ei pea olema palju, vaid ilus vaadata - näiteks "ootamatuks" sünnipäevaks

Klikka retseptil: Sidrunikook 

Sidrunikook Foto: Robin Roots

Sidrunikook toob alati serveerimisel kaasa vau-efekti. Tegemist on Prantsusmaalt alguse saanud, ent üle kogu maailma väga menukaks saanud ülilihtsa koogiga, mis on lisaks sellele ka väga odav valmistada.

Klikka retseptil: Üks õige magus šokolaaditort 

Üks õige magus šokolaaditort Foto: Hele-Mai-Alamaa

Selle tordi võiks eelmisel päeval valmis teha. Ka šokolaadivaaba võid peale (ja vahele) ära määrida. Kaunista tort aga vahetult enne serveerimist. kaunistamiseks võid kasutada samasuguseid kirsse, ent kenad jäävad ka einevad värvilised kommid. 

Klikka retseptil: Toorjuustukook maapähklivõiga 

Toorjuustukook maapähklivõiga Foto: Jaan Heinmaa

Maapähklivõist ja mascarpone'st kook valmib lihtsalt. Segad ained kokku, ahju ka pole vaja  ning ka želatiiniga sehkendamine jääb ära.    

Lihtsalt muhedad tervislikud magusad palad

Klikka retseptil: Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook 

Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook Foto: Martin Ahven

See kook on olnud väga menukas nii kontoris kui ka lasteaias. See on ka hea moodus panna lapsed köögivilju sööma – kõrvitsa annab suurepäraselt asendada nii kaalika, bataadi kui ka porgandiga. Väga hea tervislik ning toitev hommikueine või vahepala vanusest sõltumata!

Klikka retseptil: Peaaegu patuvabad kaerakakukesed 

Peaaegu patuvabad kaerakakukesed Foto: Martin Ahven

Kaeraküpsised on lapsepõlvest teada kui paras kaloripomm – kogu see suhkur ja või nullisid täielikult herkulo tervistava mõju. Ent viimaseid annab asendada ning palake muutub lisaks tervislikkusele veelgi maitsvamaks. 

Klikka retseptil: Tervisesõbralik kohupiima-tatrakook 

Tervisesõbralik kohupiima-tatrakook Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne kohupiimakook, millele tatrajahu annab meeldiva pähklimaitse. Retsepti autor Lia Virkus küpsetab seda siis, kui isutab magusa järele, ja naudib süümepiinadeta. Ka lastele on see igati tervislik magusaamps.