Toiduuudised

KA PANN OLGU VEGAN? Taimetoitlased vaevad kohtuasja valguses – kas ka söögiriistad olgu lihast puutumata? (69)

Manona Paris, 19. november 2019, 15:40
Burger Kingi reklaam Impossible Whopperile, mille pihv ei sisalda liha.Foto: Reuters/Scanpix
Burger Kingi juhtum, kus firmat tabas kohtuasi seetõttu, et taimset ja lihapihvi küpsetatakse kõrvuti samal grillil on pannud mitmeid küsima - kas siis vegan-toitu tuleks valmistada täiesti erinevate nõudega, alates pannist lõpetades lusikani välja. Nii ja naa, leiavad veganid ise. 

Hiljuti revolutsiooniliseks nimetatud vegan burgeri The Impossible Whopper turule toonud Burger King (toodet saavad eestlased mekkida Tallinki shuttle-laevadel) sattus hiljuti kohtuasja keskmesse.

Nimelt väidab esmaspäeval Floridas USAs sisse antud hagiavaldus, et Burger King küpsetab lihavaba pihvi liha sisaldavate pihvidega samal grillil ja see muudab veganburgeri "saastunuks", edastab CNN. 

Samal teemal

Hagi kohaselt reklaamib Burger King end valega, et nende pakutav burger on vegan, sest tänu samale grillile ei saavat see nii olla. Burger King on mitme meediaväljaande kinnitusel seni loobunud juhtumi kohta kommentaaride andmisest.

Ent kuidas siis on lood? Kas vegan toitu võib valmistada nõudega, millega käideldakse ka liha? Ja kas jutt käib vaid pottidest ja pannidest või lusikateni välja?

Eesti Vegan Selts vastas Toidutare pärimisele, et vastus selle küsimusele oleneb inimesest. "On veganeid, kes pööravad sellele suurt tähelepanu, et nende toit poleks kuidagi loomse toiduga kokku puutunud, sealhulgas kasutatakse eraldi nõusid ning süüakse vaid vegantoidukohtades ja nii edasi. Aga on ka neid, kes seda nii oluliseks ei pea, seni kuni nõud on korralikult pestud ning toidu sisse loomseid jääke ei satu," sõnas ühenduse esinaine Ireene Viktor. Ja soovitab küsida kindlasti veganite mõttevahetusgruipist.

Üks selliseid on Facebooki avarustes "Jah, see on vegan" avalik grupp, mis ühendab enam kui 24 000 taimetoiduhuvilist. 

Vastused on enamjaolt selged: ei, juba ristsaastumise vältimiseks peaks majapidamises olema vähemalt eraldi lõikelaud liha-ja taimsetele toodetele. Ka peaks vegan toitu võimalusel alati tegema eraldi pannil.

Osad taimetoitlased soovivad, et ka serveerimisel kasutataks nõusid nagu kausse ja söögiriistu, millel pole loomseid tooteid olnud. Enamus vastanutest siiski leiab, et kuigi pann võiks olla "vegan" siis lusikate ja taldrikute puhul nad nii karmi joont ei ajaks. 

Osa veganeid leiab ka, et võttes aluseks, et kui mistahes toidu valmistamiseks ja serveerimiseks kasutatavaid nõusid on põhjalikult puhastatud, ei häiri neid asjaolu, et esemetel võis olla kokkupuude lihaga. 

Taimse Teisipäeva liikumise üks eestvedajaid, vabatahtlik Margot Arula nõustub sellega. Ta propageerib koos teistega mõtteviisi, et inimesed võiks vähemalt ühel päeval nädalas lubada endale maitsemeele avardamiseks ainult taimseid roogi. Juba see oleks kasulik nii enese kui ka planeedi tervisele, sest vegan-toitumist on nimetatud üle maailma üheks jätkusuutlikumaks viisiks elada. 

"Mina ise ei pea kuigivõrd oluliseks, et nõud oleksid tavatoidu omadest erinevad, sest praktiline mõju sellel on lihtsalt nii väike," sõnas Arula. "Kui muidu 100% taimset toitu praetakse näiteks samal (pestud) pannil, mida on kasutatud ka liha jaoks, siis ei loomade heaolu, tervise ega keskkonna aspektist näe ma selles tegelikult probleemi."

"Minu jaoks on tähtis, et võimalikult palju inimesi sööksid võimalikult palju taimset toitu, hoolimata sellest, kas nad on selles "perfektsed"," lisas Arula. 

Huvi taimse toidu vastu on maailmas järsult tõusnud. Ka Burger Kingi "Impossible Whopper on osutunud kiirtoiduketi jaoks väga edukaks projektiks, tulemuseks on viimase nelja aasta parimad kvartalitulemused müügis.