Toiduuudised
19. november 2023, 16:51

Artikkel ilmus esmakordselt 19.11.2019

HEAD RAHVUSVAHELIST MEESTEPÄEVA! 10 rooga, mida millegipärast peetakse eriti maskuliinseteks (2)

Tänase rahvusvahelisel meestepäeva puhul heidame pilgu toitudele, millele miskipärast eriti maskuliinse maik man. Toidul ja maitsel ju sugu pole, seega on selles nii-öelda traditsioonilises meestemenüüs kindlasti ka kõigile inimestele midagi maitsvat.

Klikka retsept: Mitu liha vürtsikas kastmes 

Mitu liha vürtsikas kastmes Foto: Jaan Heinmaa

Selles ühepotiroas on koos searibid, kanatiivad ja -koivad ning vürtsikad toorvorstid, lisaks sibulat ja küüslauku. Kõik see haudub vürtsikas kastmes ja suhteliselt madalal kuumusel maitserohkeks liharoaks, millest jätkub paljudele. Kui ribid enne ahjupanekut läbi keedad, siis valmib kogu lihakraam korraga. Lihasööjad on rahul!

Klikka retseptil: Lamba vindaloo 

Lamba vindaloo Foto: Jaan Heinmaa

Nagu India kokad ütlevad, on India toit just nii vürtsikas, kui ise soovid. Vindaloo on üpriski vürtsikas indiapärane lihapada, mida võib valmistada ka sea- ja kanalihast, ent kõige traditsioonilisem vindaloo valmistatakse siiski tugeva maitsega lambalihast, mille puhul on vürtsid ja vürtsikus olemuslikult vajalikud. Marinaadi jaoks võid kasutada nii terveid kui ka juba purustatud vürtse, mida on soovitav enne maitsestamiseks kasutamist kuumal pannil kuumutada – nii pääsevad nende looduslikud õlid paremini välja. Kui kasutad terveid vürtse, siis tambi need pärast kuumutamist uhmris puruks. 

Klikka retseptil: Jürgen Ligi juustune hakklihakaste ja kartulipuder 

Jürgen Ligi juustune hakklihakaste ja kartulipuder Foto: Tatjana Iljinina

Kodune tõhus toit, milles pole erilist peenutsemist. Paslik osata valmistada igal mehel ja naisel. Antud roog valmis Toidutare ja Õhtulehe projekti "Poliitköök" raames, inspiratsiooniks Jürgen Ligi Reformierakonnast. 

Klikka retseptil: Valge hapukapsasupp 

Valge hapukapsasupp Foto: Jaan Heinmaa

See lihtne hapukapsasupp sisaldab õigupoolest vaid sinki, hapukapsast ja sulatatud juustu, valmib vähem kui tunniga ja sobib kargel hapukapsahooajal piisavalt toitvaks õhtusöögiks. 

Klikka retseptil: Kodused sea-kanalihavorstid 

Kodused sea-kanalihavorstid Foto: Jaan Heinmaa

Sea- ja kanalihast vorstid on ausa maitsega, kuna ei sisalda mingeid tundmatuid aineid. Vorsti valmistamisel saab varieerida täidise koostist nii peenestusastme kui maitseainete osas. Vorstitäidise võib hakkida või ajada peeneks läbi hakklihamasina, sel juhul soovitan kasutada suuremate avadega plaati. Võib teha ka nii, et osa lihast hakkida ja osa ajada läbi hakklihamasina. Kasutasin küpsetamiseks küpsetuskoti kilet, kuid vorstid võib keerata ka näiteks küpsetuspaberisse. 

Klikka retseptil: Hasselbacki seafilee peekoni ja õunaga 

Hasselbacki seafilee peekoni ja õunaga Foto: Jaan Heinmaa

Rootsis Hasselbackeni restoranis esmakordselt valmistatud samanimelised kartulid on üleilma tuntud. Aga miks mitte valmistada sarnaselt ka liha või kala. Seafileest valmistatud praad võiks olla lahjem ja kergem asendus klassikalisele seapraele ning valmib ka oluliselt kiiremini.

Klikka retseptil: Sügisene chilli con carne kalkunilihaga 

Sügisene chilli con carne kalkunilihaga Foto: Jaan Heinmaa

Sügisel saagikoristuse ajal on parim hetk proovida klassikalisi roogi mitmekesisema toorainega. Üks chilli con carne saab hoopis rikkalikuma sisu, kui selles on rohkelt erinevaid hooajalisi köögivilju. 

Klikka retseptil: Kiievi stiilis borš 

Kiievi stiilis borš Foto: Martin Ahven

See punane supike on maha viksitud Ukraina pealinna Kiievi armastatumate rahvarestode menüüst. Ajasin väga hoolikalt lusikaga kausis jälgi ja pinnisin tegijaid – kuidas te seda ikkagi teete? Miks? Tulemuseks sai muhe supike, mis peaks pühkima kõik halvad lapsepõlvemälestused vastikust boršist

Klikka retseptil: Musta oa brownie’d 

Musta oa brownie’d Foto: Jaan Heinmaa

Pehme niiske maius ainult tsipakese gluteeniga, sest teraviljadest on siin vaid kaerahelbed. Maitseb hästi vanillijäätisega.

Klikka retseptil: Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook 

Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook Foto: Martin Ahven

Kui tavalistest õunakookidest hakkab juba küllalt olema – või satuvad tooraineks eriti hapud vissid – siis tee neist tagurpidi karamellist küpsetist, millele ingver annab korralikult särtsu juurde. Tõeline pikkade vihmaste õhtupoolikute ilmestaja, mis on samas üllatavalt lihtne valmistada.