PARIM PERERESTORAN: Georg Ots spa restoran Saaremaal. Ka 2017. aastal ootas perega välja minnes parim söögikoht Kuressaares.  Foto: GO spa
Toiduuudised
17. november 2019, 10:41

GALERII | Kuhu minna sööma? Selgusid Eesti parimad restoranid (23)

„Täna on fookuses inimesed, kes teistele toiduelamuse pakkumise nimel iga päev pingutavad, nii et nahk märg,“ ütles president Kersti Kaljulaid eile õhtul gastronoomiakonkusri Silvespoon auhinnagalal ja tuletas meelde, et kindlasti ei ole toit vaid hulk loetud kaloreid, et jõuaks toimetada. 

Igaühel on mõni oma lemmikrestoran ja me vaidleme kodus kirglikult, kelle lemmikrestorani täna minnakse, rääkis Kaljulaid Lennusadamasse kogunenud köögikunstnikele ja gurmaanidele. Loodetavasti leiavad Õhtulehe lugejad endale mõne uue lemmiku ka Silverspooni 15. hooaja võitjate hulgast.

Topelt ei kärise, ütleb vanasõna. Seda võib öelda ka restoranide 180° by Matthias Diether, Juur ja Mon Repos Peakoka Korrus kohta, kes kõik tunnistati tänavu parimaks kahes kategoorias.

180° by Matthias Diether riisus gastronooiakonkursilt koore peenete ehk fine dining kohtade ja taimetoidu pakkujate arvestuses. Juur pälvis kõrgeima tunnustuse oma Eesti köögiga ja restorani peakokk Kaido Metsale kuulus ka parima peakoka tiitel. Mon Repose Peakoka Korrus võlus žüriid nii oma rahvusvahelise köögi kui ka teenindusega.

Vähe lihtsamatest ehk casual dining –restoranidest tunnistati parimaks Parrot Mini Bar, tõsist konkurentsi pakkusid talle viimase hetkeni Gloria Veinikelder ja Joyce.

Kui parimat Eesti kööki saab restoranis Juur, siis väga head Eesti kööki saab kindlasti ka restoranides Wicca ja Leib Resto&Aed. Juure peakokk Kaido Metsale aga pakkusid viimase hetkeni kõva konkurentsi Vladislav Djatšuk restoranist Mon Repos ja Alar Aksalu Georg Ots Spa restoranist.

Lisaks restoranile 180° by Matthias Diether tasuks taimetoitlastel kindlasti kõrva taha panna Kolm Sibulat ja Parrot Mini Bar ning lisaks Mon Repos Peakoka Korrusele ootab suurepärane teenindus restoranides Gianni ja 180° by Matthias Diether. Perega välja minnes ootab parim söögikoht Kuressaares, parima pererestorani hõbelusikas kuulus GOSPA restoranile. Kuid kindlasti tasub lastega saamud seada ka restoranidesse Spargel Tartus ja Tulivee Liimala rannas Virumaal.

Parimad Aasia road valmivad Jaapani restoranis Haku. Kindla peale minek on ka Villa Thai ja Chedi, sest nemadki jõudsid samas kategoorias kolme parima hulka.

Kohvikutest tunnistati parimaks Gianni Café, kellele pidid napilt alla vanduma Meistry Lyon ning Rahva Raamatu Resto&Pood. Gastropubidest võitis Kolm Sibulat, kuid küllap kiidab kõht ka siis, kui seada sammud kas pubidesse Frenchy Bistro ja Tartar Köök&Baar.

Tänavatoitu otsides on Silverspooni žüriid usaldades kindel valik Salt, samas kategoorias jõudsid lõpusirgele ka Burger Kitchen ja Oko Resto.

Hõbelusikaid on jagatud juba aastast  2004. ja algul kandis ka konkurss Hõbelusika nime.Selleks, et Eesti parimad toidukohad, peakokad ja teenindajad välja sõeluda, tuli žüriil tänavu läbi analüüsida 43 000 vastust.

Auhinnagalala ootas külalisi 6-käiguline menüü, mille autoriks oli Silverspoon 2018 konkursi parim peakokk Margo Paluoja ja meelelahutust pakkus Utopia Entertainment koos Teele Viiraga.

Silverspoon Awards 2019 korraldavasse meeskonda kuuluvad Joakim Helenius, Andres Peets, Kristel Nõmmik, Kristjan Täht ja Andres Ojasu.