Nuga roostest puhtaks kartuliga!Foto: Easy Outdoors
Nipid
13. oktoober 2021, 10:22

VIDEO | Nuga roostest puhtaks kartuliga! (4)

Avastad matkal olles, et unustasid eelmisel korral noa hooldamata ning nüüd on see üleni roostega kaetud. Pole hullu, juhtub ka paremates peredes. Oluline on see, kuidas probleemi lahendad!

Laskumata liigsetesse detailidesse, mis on rooste ja kuidas see tekib, võib öelda, et ei sinule ega sinu noa terale see head ei tee. Seetõttu on mõistlik rebane oma terariistalt enne kasutamist eemaldada.

Aga kuidas seda teha, kui sul ei ole kaasas ühtegi rooste eemaldamise vahendit nagu Super Rost Killer 7505 või muud taolist, kuid sul on mõned kartulid, mida plaanisid lõkkes sussutada?! Väga hea, mugulatega saad noa õhu ja metalli kokkupuutel tekkinud diraudtrioksiidist puhtaks küll, sest lisaks patta panemisele kõlbab kartulit kasutada ka rooste eemaldamiseks.

Tõhus abivahend – kartul 
Kartulis leiduvad erinevad happed, iseäranis oblikhape, reageerivad hästi korrodeerunud pindadega ning taastavad nende algse oleku. Pole väga vahet, kas tegu on Julius Aamisepa aretatud legendaarse Jõgeva kollase või mõne muu sordiga – kartul on kartul.

Kuigi kartuliga saab noalt või mõnelt teiselt metallilt roostet maha mitut moodi, ei pea nende kõigiga kursis olema. Piisab sellestki, kui tead ühte meetodit. Loomulikult seda kõige lihtsamat. Esmalt võta üks paraja suurusega värske, keetmata kartul ning lõika see, sõltuvalt sellest, kui suurt noatera töödelda tahad, kas pikku- või ristipidi pooleks. Nühi lõigatud küljega noa tera mõlemat pool sujuvate liigutustega kuni rooste on kadunud. Sõltuvalt korrosiooni ulatusest võib see aega võtta paarikümnest minutist paari tunnini. Kui nuga on piisavalt lühike või kartul piisavalt pirakas, võid noatera ka lihtsalt kartulisse lükata ning paariks tunniks seisma jätta.

Võta appi ka sool!
Kartuliga rooste eemaldamist kodustes tingimustes praktiseerides saad veelgi parema ja kiirema tulemuse, kui piserdad kartuliviilule soola. Kartulis leiduvad happed lagundavad roostet ning soolakristallid aitavad seda maha lihvida. Lõpuks puhasta nuga vee ja seebiga ning õlita ära, vastasel juhul oli su pingutus ilmaasjata. Noa puhastamiseks kasutatud kartulit ära enam patta pane. Isegi kui tegemist oli Jõgeva kollasega.

Vaata ka videot: