Teisel päeval: praetud riis muna ja köögiviljadegaFoto: Kristi Rebane
Toiduuudised
17. november 2019, 13:25

Toit kaheks päevaks: keedetud riisist üht- ja teistpidi

Pühapäev on mõnus päev, mil kokata juba ka uuele nädalale mõeldes. Valmista täna toit, mida saad esmaspäeva õhtul n-ö taaskasutada ning suurema vaevata uue maitsva õhtusöögi valmistada.

Esimesel päeval: küüslaugu-ürdivõine kana riisiga
Riis sobib kanaga imehästi! Kõrvale serveeri vitamiinide saamiseks kurgisalatit,
soovi korral ka külma kastet. Keeda riisi suurem kogus, nii saad järgmisel päeval valmistada sellest põneva praetud riisiroa.

Vaja läheb (neljale):

  • 500 g pikateralist riisi (basmati- või jasmiiniriisi)
  • 2 kanafileed
  • 1 sl oliiviõli
  • 30 g võid
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sl kuivatatud ürte (tüümiani, punet, basiilikut)
  • 1 dl valget kuiva veini või õunamahla
  • soola-pipart

Kõige maitsvama riisi saad nii:
1. Loputa riisi jooksva vee all sõelal ja vala külma veega täidetud suurde kaussi.
2. Sega riisi vee sees käega, et eralduks tärklis, ja lase riisil veel 10 minutit seista.
3. Nõruta riisi sõelal ja keeda pakil näidatud juhiste järgi.
4. Pool valminud riisist pane kõrvale homseks söögiteoks.

Valmista ürdivõiga maitsestatud kana nii:
1. Samal ajal kui riis vees seisab ja keeb, lõika kanafileed lapiti pooleks, nii et
saad neli õhemat fileed. Maitsesta kanatükke mõlemalt poolt soola ja pipraga.
2. Pruunista kana kuumas õlis mõlemalt poolt.
3. Lisa pannile või, purustatud küüslauk ja ürdid ning umbes minuti pärast vein.
4. Kasta kana pannile tekkinud kastmega ja lase umbes 5 minutit küpseda, et fileed ka keskelt valmis saaksid. Serveeri liha kuuma riisi ja kurgisalatiga.

Esimesel päeval: küüslaugu-ürdivõine kana riisiga Foto: Kristi Rebane

Toit valmib 35 minutiga!

Teisel päeval: praetud riis muna ja köögiviljadega

Vajad juurde:

  • 1 sibulat
  • 2 paprikat
  • 4 muna
  • 300 g Türgi ube
  • 2–3 sl sojakastet
  • õli praadimiseks
  • serveerimiseks maitserohelist

Valmista praeriisi nii:
1. Koori ja haki sibul ning prae õlis klaasjaks.
2. Puhasta ja haki paprikad ning lisa pannile sibula hulka.
3. Tõmba paprika-sibulasegu spaatliga panni äärtesse, nii et keskele tekiks
vaba pind. Klopi munad lahti ja vala munasegu panni keskele. Prae mune spaatliga segades, kuni saad munapudru. Sega pannitäis läbi.
4. Puhasta oad ja lõika paari sentimeetri suurusteks tükkideks. Lisa oad koos riisiga pannile, sega läbi ja kuumuta, kuni oad on pehmed.
5. Maitsesta rooga sojakastmega ja serveeri kohe kuumalt, soovi korral maitserohelisega.

Teisel päeval: praetud riis muna ja köögiviljadega Foto: Kristi Rebane

Toit valmib 20 minutiga! Kõhu saab täis neli sööjat!

Aasia köökides levinud muna ja köögiviljadega praetud riisi valmistataksegi ainult jahtunud keedetud riisist. Kasuta riisi sees oma lemmikköögivilju ja kui on eriti kiire, sobivad ka külmutatud köögiviljasegud. Nii valmib lihtne, aga toitev õhtusöök.