Plaadisai peekoni, sibula ja läätsedegaFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
15. november 2019, 08:16

Plaadisai peekoni, sibula ja läätsedega

Plaadisaia on lihtne valmistada, sest tainaga pole „mängida“ vaja – see tuleb lihtsalt küpsetuspaberil lahti rullida ja plaadile tõsta. See itaallaste kuulsat focaccia`t meenutav küpsetis on aga maitserikkam, sest tainasse on rosmariinile lisaks segatud ka peekonitükke, sibulat ja isegi läätsi ning soolaterade asemel on saiale riputatud riivjuustu.
Koostisosad
TAINAS
1 pk Kuivpärm (11g)
2 spl Suhkur
2 tl Sool
2.5 dl Käesoe vesi
0.5 dl Oliiviõli
8.5 dl Nisujahu
PEALE
1 dl Punased läätsed
140 g Toorsuitsu peekonikuubikud
2 tk Keskmine sibul
3 tk Küüslauguküüs
0.5 dl Punane vein
1 tl Purustatud must pipar
2 tl Hakitud värske rosmariin (või 1 tl kuivatatud)
100 g Riivitud Cheddari juust

Valmistamine

Ahjuplaaditäis

1. Taina tegemiseks mõõda suuremasse kaussi pärm, suhkur, sool ja vesi. Sega umbes 5 minutit, kuni suhkur on lahustunud ja vedelik muutub kergelt vahuseks, lisa õli. Hakka osade kaupa jahu lisama, kogu aeg segades, lõpuks sõtku tainast paar minutit ja tõsta siis kaetult umbes tunniks ajaks sooja kohta kerkima.

2. Kuni tainas kerkib, valmista kate. Loputa läätsed ja keeda pehmeks (8–10 minutit). Prae peekonitükke poti põhjas keskmisel kuumusel, kuni need on kenasti küpsed, ent mitte kuivalt krõbedad. Haki sibulad ja küüslaugud ning prae koos peekoniga klaasjaks. Lisa potti pehmeks keenud ja nõrutatud läätsed, punane vein, pipar ja ürdid ning hauta 3–4 minutit. Tõsta jahtuma.

3. Sõtku jahtunud peekoni-läätsesegu kerkinud tainasse. Tõsta tainas küpsetuspaberile ja rulli plaadi suuruselt lahti. Püüa rullida võimalikult ühtlaselt, et tainas oleks servadest sama paks kui keskelt. Tõsta tainas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile, kata toidukilega ja lase veel 15–20 minutit kerkida.

4. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Eemalda kile ja puista riivitud juust ühtlaselt tainale. Küpseta eelsoojendatud ahju keskel umbes 20 minutit, kuni sai on pealt kenasti kuldne. Lase enne tükkideks lõikamist 10–15 minutit jahtuda.