Lõhepalad fenkolipesasFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
14. november 2019, 08:20

Lõhepalad fenkolipesas

Kui fenkoli ehk apteegitilli aniisimaitse tundub võõrana, siis tegelikult piisab vaid vähesest kuumtöötlemisest ja sellest jääb järele vaid õrn nüanss. Nii võibki veidi pehmenenud fenkolilehti kasutada omalaadsete „kaussidena“ ja täita näiteks lõhe või mõne muu kalaga. Rukola ja sidrunikoorega maitsestatud riis on kala juurde alati hea lisand.
Koostisosad
1 tk Suur fenkol
200 g Riis
0.5 tk Keskmine sidrun
Õli
Sidrunipipar
Sool
4 spl Hapukoor
400 g Nahata lõhefilee
15 g Või
80 g Rukola või muu roheline salat

Valmistamine

1. Poolita fenkolimugul pikuti ja eralda mõlemalt poolelt kaks pealmist suuremat lehte. Tõsta lehed kaussi, vala peale keeva vett ja lase kaetult 10–15 minutit pehmeneda.

2. Vahepeal pane riis soolaga maitsestatud veega keema. Riivi sidrunilt koor ja lõika vili viiludeks.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Määri ahjuvormi põhi õliga ja aseta sinna 4 nõrutatud fenkolilehte „kaussideks“. Puista fenkolile veidi sidrunipipart ja soola ning tõsta igasse „kaussi“ supilusikatäis hapukoort. Jaga lõhefilee 4 tükiks ja tõsta tükid fenkolilehtedele. Aseta sidruniviil kalale ja nirista pisut õli peale. Küpseta ahju ülemises kolmandikus umbes 15 minutit.

4. Vahepeal sega või kuuma pehme riisi sisse. Haki 2/3 rukolast peeneks ja sega koos riivitud sidrunikoorega riisi hulka.      

5. Serveerides tõsta taldrikule rukolalehti, riisi ja lõhega fenkolileht.