Kalatoitude retseptid

PÄEVARETSEPT | Läätse-toorjuustumääre kuumsuitsulõhega  

Tiina Lebane, 13. november 2019, 08:00
Läätse-toorjuustumääre kuumsuitsulõhega Foto: Jaan Heinmaa
Suurepärane määre, või kui soovid – paks dipp – ka suuremale seltskonnale. Läätsed annavad sellele massi, toorjuust pehmust, punane sibul ja sinep pikantsust, till ja sidrun värskust ning kuumsuitsulõhe suud paitavat kalamaitset. Et maitsed rohkem ühineda saaksid, hoia määret enne serveerimist vähemalt 1–2 tundi külmas. Võid ka päev-kaks varem valmis teha. Paku koos röstitud leiva või saia ja/või köögiviljadega.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 1–2 tundi külmkapis

Koostisosad
300 g Toasoe maitsestamata toorjuust
1 purk Keedetud läätsed vees (u 400g)
250 g Kuumsuitsulõhe
1 tk Väike punanene sibul
1 punt Värskelt hakitud till
3 tl Dijoni sinep
1 tk Sidrun
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Pane suuremasse kaussi toorjuust, loputatud ja nõrutatud läätsed, pool kalast, hakitud sibul ja pool tillist ning sinep. Riivi samasse sidrunikoor ja pressi mahl. Töötle saumikseriga jämedaks seguks.

2. Lisa ülejäänud hakitud till ja sõrmede vahel suuremateks tükkideks murendatud kala. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta 1–2 tunniks külmkappi.

3. Paku koos röstitud saiaviilude, lavaši ja/või köögiviljakangidega.