McDonald’si logoFoto: Julia Vakina
Toiduuudised
11. november 2019, 11:58

McDonald’s vihastas Portugalis kliendid välja „Sundae, bloody Sundae“ reklaamiga

McDonald’s reklaamis Halloweeni puhul oma jäätisest magustoitu loosungiga "Sundae, bloody sundae". See aga tõi kaasa üle maailma nii suure protestilaine, et tänaseks on firma sunnitud vabandama.

Sundae on häälduselt sarnane sõnale sunday, mis tähendab pühapäeva. Bloody on inglise keeles verine. Nimelt ei meeldinud osadele klientidele sugugi, et kiirtoidukett viitab Halloweeni puhul aastal 1972 aset leidnud veresaunale, mida tuntakse nimetuse all verine pühapäev. Mäletatavasti hukkus siis Briti armee kuulide läbi Põhja-Iiri linnas Londonderrys kokku 14 inimest.

Veriseks pühapäevaks nimetatakse ka intsidenti 22. jaanuaril (vana kalendri järgi 9. jaanuaril) aastal 1905, kui Venemaa tsaariarmee sõdurid tulistasid Peterburi rahumeelset tööliste demonstratsiooni, kes tahtsid riigipeale esitada palvekirja.  Tulistamises hukkunute arvu pole siiani täpselt teada, tõenäoliselt jäi see 143–234 vahele. Verise pühapäevaga algas 1905. aasta revolutsioon.

Portulai McDonald’si kahemõtteline reklaam, mis lubab kahte jäätist ühe asemel pälvis negatiivset tähelepanu, kui üks Iiri turist postitas sellest pildi Twitterisse. Postitus muutus kiiresti väga menukaks. Firma vabandas juba järgmisel päeval ja seletas, et maitsetut reklaami kasutati vaid mõnes kohas.