Kodujuustu-mascarpone-kook pistaatsiapähklitegaFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
10. november 2019, 21:42

Kodujuustu-mascarpone-kook pistaatsiapähklitega (1)

Kodujuust ja mascarpone moodustavad tõeliselt hõrgu ja sametise koogitäidise, mida ülihästi täiendavad valgurohked, pehme ja magusapoolse maitsega pistaatsiapähklid ning mõrkjas šokolaadikate. Kui soolata pähkleid poest ei leia, siis osta julgelt soolatud pistaatsiaid: hõõru puhastatud pähkleid osade kaupa majapidamispaberi vahel ning lahtised kooretükid ja sool tulevad kenasti ära.   
Koostisosad
PÕHI
125 g Toasoe või
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
1 tk Muna
3 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
1 tk Apelsin
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 dl Suhkur
1 tk Muna
300 g Peenema teraga kodujuust
250 g Mascarpone (või muu maitsestamata toorjuust)
200 g Pistaatsiapähklid (koorega)
PEALE
150 g Tume šokolaad
50 g Või

Valmistamine

12 tk

1. Põhja jaoks vahusta pehme või suhkrutega heledaks vahuks, lisa muna ja mikserda ühtlaseks. Sega jahu hulka kartulijahu, ühenda kuivained võivahuga ja sega siledaks tainaks. Määri 22–24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest võiga ning suru tainas (märgade) sõrmedega vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga tainasse auke ja tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

2. Pese apelsin, riivi suuremasse kaussi koor ja pressi mahl välja. Klopi samasse sidrunimahl, suhkur ja muna. Lisa kodujuust (kui terad suured, siis pressi need kahvliga väiksemaks) ja mascarpone ning sega täidis ühtlaseks.

3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Koori pistaatsiapähklid, aseta osade kaupa köögipaberile ning hõõru paberi vahel lahtised kooreosad ja sool maha. Haki pähklid jämedalt. Vala umbes ¾ hakitud pähklitest vormi tainapõhjale ja tõsta lusikaga täidis peale. Küpseta kooki ahju alumisel siinil 55–60 minutit, kuni täidis on hüübinud, kuid veel kergelt võbelev, ning tainaservad on kuldseks küpsenud. Lase maha jahtuda ja tõsta järgmise päevani külmkappi.

4. Valmista kohe ka kate: sulata potis või ja tükeldatud šokolaad madalal kuumusel, kuni moodustub paks ja sile šokolaadikaste. Nirista kaste ettevaatlikult koogile, silu laiali ja puista peale ülejäänud pähklipuru. Tõsta külmkappi.

5. Võta kook tund enne serveerimist toaooja, siis muutub šokolaadikate pehmemaks ega purune lõigates. Eemalda kook vormist, lükka serveerimisalusele ja naudi!