Pidulik või-munakaste kalaleFoto: Evelin Ilves
Evelin Ilves 10. november 2019 07:03
Jagan teiega üht turvaretsepti lapsepõlvest. Minuvanused mäletavad, misasi oli Poola kaste. Selline munamöks, mis käis koos praetud kalaga. Mõnede mälu ulatub kaugemale vanavanaemade aega, mil taluköökides eriti pidulikel puhkudel või-muna kastet tehti. Eriti kui menüüs oli mõni valge järvest püütud kala, millel endal rasva peaaegu polnudki. Seda andiski kalale too rammus ja maitsev kaste, mida natuke nüüdisaegsemaks tuunisin. Pakkusin seda koos Võrtsjärve kohaga ühel multikulti-õhtusöögil ja kõigile meeldis – mongoollasest indoneeslase ja prantslasest ameeriklaseni. Tasub teinekord teha!

Koostisosad
200 gr Või
3 tk Muna
1-2 spl Kapparid
Peotäis tilli ja peterselli, estragoni või tüümiani
1 tl Õunaäädikas
1 tl Kalvados
musta pipart, meresoola

Valmistamine

Sulata pool kogust võid madalal kuumusel, prae selles kapparid helepruuniks.

Seejärel sega sissse hakitud roheline ja mõne aja pärast hakitud munad. Munad võiks olla keenud enne vähemalt 7 minutit.

Kõige lõpuks lisa ülejäänud või ja lase õrnalt sulada, maitsesta soola, pipra, õunaäädika ja mõne tilga kange alkoholiga.

Suursugune lisand ongi valmis!

Sobib koha, haugi, ahvena, karpkala jt meie valgete kalade juurde.