Vanaema hanepraad Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
9. november 2019, 12:51

MARDIHANI 7 MOEL: valmista uhke traditsiooniline pühadetoit, see pole sugugi keeruline

Mardipäeval tuleb süüa hane, teadis juba vanarahvas. Miks küll? Selgub, et omamoodi on see pahandusekuulutaja pintslissepistmine. 

Hane on peetud veel haldjate kehastuseks ja pühaks linnuks. Mardipäevale nime andnud Martinuse kõrval pühapiltidel on sageli hani. Ühe legendi järgi oli  see lind jutlust kaagutamisega seganud. Karistuseks serveeriti hiljem hani piiskopile praetaldrikul.

Teise legendi järgi peitnud ta end piiskopiametisse valimise eest, kuid hani reetnud ta asupaiga.

Eestlastele sobis ka muu linnuliha, näiteks kukeliha söömine pidada kindlustama hobuseõnne.

Klikka retseptil: Vanaema hanepraad 

Vanaema hanepraad Foto: Jaan Heinmaa

Maal kasvatati vanasti pühadeks ise hani. Nüüd tuleb seda harva ette, ent hanepraadi saab ikka teha – tuleb vaid osta mõnest suuremast poest külmutatud lind ja panna ta paar päeva varem külmkappi sulama.

Klikka retseptil: Sinepine hanefilee 

Sinepine hanefilee Foto: Daisy Lappard

Kata ahjuvorm fooliumiga, et liha ära ei kuivaks/kõrbeks. Kui soovid kõrvale serveerida kastet, siis hanega sobib hästi kokku apelsini ja musta sõstra maitse. 

Klikka retseptil: Vanaema hanepraad 

Vanaema hanepraad Foto: Toidutare

Serveeri hanepraadi koos ahjuköögviljade ja hapukapsaga.

Klikka retseptil: Hautatud hanekoivad punases veinis  

Hautatud hanekoivad punases veinis Foto: Jaan Heinmaa

Seda hõrku pajarooga saad valmistada nii pliidil kui ahjus. Hanekoibade asemel võid kasutada ka pardikoibi või tükeldatud parti. Serveeri koos keedetud riisi ja värske salatiga.

Klikka retseptil: Täidetud hani 

Täidetud hani Foto: Erki Siplane

Õuntega täidetud hane küpsetamine on kui püha rituaal - see tahab iga külje peale keeramist ja pealepassimist. Aga seda mahlasem hani saab.

Klikka retseptil: Mardihani apelsinidega 

Mardihani apelsinidega Foto: Jaan Heinmaa

Mardipäeval võiks järgida vana tava ja teha hanepraadi, kuid veidi moodsamal moel. Lind tasuks kaunistada praetud apelsiniviilude ja võimalusel ka konjakimaitselise pihlakamoosiga. Kõrvale sobivad hästi hanerasvas küpsetatud kartulid.

Klikka retseptil: Õuna-ploomi-aprikoositäidisega hani 

Õuna-ploomi-aprikoositäidisega hani Foto: Jaan Heinmaa

Hanest eraldub küpsemise ajal palju rasva, mis tuleks valada eraldi kaussi ja säilitada külmas. Hanerasvaga saad valmistada näiteks maitsvaid ahjukartuleid.