MARDIHANI 7 MOEL: valmista uhke traditsiooniline pühadetoit, see pole sugugi keeruline
Hane on peetud veel haldjate kehastuseks ja pühaks linnuks. Mardipäevale nime andnud Martinuse kõrval pühapiltidel on sageli hani. Ühe legendi järgi oli see lind jutlust kaagutamisega seganud. Karistuseks serveeriti hiljem hani piiskopile praetaldrikul.
Teise legendi järgi peitnud ta end piiskopiametisse valimise eest, kuid hani reetnud ta asupaiga.
Eestlastele sobis ka muu linnuliha, näiteks kukeliha söömine pidada kindlustama hobuseõnne.
Klikka retseptil: Vanaema hanepraad
Maal kasvatati vanasti pühadeks ise hani. Nüüd tuleb seda harva ette, ent hanepraadi saab ikka teha – tuleb vaid osta mõnest suuremast poest külmutatud lind ja panna ta paar päeva varem külmkappi sulama.
Klikka retseptil: Sinepine hanefilee
Kata ahjuvorm fooliumiga, et liha ära ei kuivaks/kõrbeks. Kui soovid kõrvale serveerida kastet, siis hanega sobib hästi kokku apelsini ja musta sõstra maitse.
Klikka retseptil: Vanaema hanepraad
Serveeri hanepraadi koos ahjuköögviljade ja hapukapsaga.
Klikka retseptil: Hautatud hanekoivad punases veinis
Seda hõrku pajarooga saad valmistada nii pliidil kui ahjus. Hanekoibade asemel võid kasutada ka pardikoibi või tükeldatud parti. Serveeri koos keedetud riisi ja värske salatiga.
Klikka retseptil: Täidetud hani
Õuntega täidetud hane küpsetamine on kui püha rituaal - see tahab iga külje peale keeramist ja pealepassimist. Aga seda mahlasem hani saab.
Klikka retseptil: Mardihani apelsinidega
Mardipäeval võiks järgida vana tava ja teha hanepraadi, kuid veidi moodsamal moel. Lind tasuks kaunistada praetud apelsiniviilude ja võimalusel ka konjakimaitselise pihlakamoosiga. Kõrvale sobivad hästi hanerasvas küpsetatud kartulid.
Klikka retseptil: Õuna-ploomi-aprikoositäidisega hani
Hanest eraldub küpsemise ajal palju rasva, mis tuleks valada eraldi kaussi ja säilitada külmas. Hanerasvaga saad valmistada näiteks maitsvaid ahjukartuleid.
Kommentaarid (0)