Lambahautise valmistamismeetodi ja koostisosade täpsete koguste väljaarvutamine on paras pähkel. Illustreeriv foto.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
4. november 2019, 18:22

MIS HÕRGUTISEGA ON TEGU? Teadlased suutsid ära tõlkida 4000 aastat vana retsepti (1)

Juhendid kõlavad pärast dešifreerimist pigem kui ostunimekirjad, mitte retseptid, ent ometi on rahvusvaheliste teadlaste tiim rahul. Koos üritavad nad mõista, tõlkida ning ka valmistada maailma vanimaid teadaolevaid roogi.

„Kasutad liha. Paned vee valmis. Lisad peenestatud soola, kuivatatud odrakakke, sibulat, Pärsia šalotte ja piima. Purustad ja lisad porrulauku ja küüslauku.“ Kahjuks pole võimalik kokalt täpsemaid juhiseid ja muid koostisosi küsida: selle hautise autor on juba kusagil 4000 aastat teises ilmas viibinud.

Tegemist on ühe retseptiga enam kui 35st, mis kirjutatud neljale muistse Mesopotaamia kirjatahvile. Teadlased, kelle hulka kuuluvad kiilkirja, toiduajaloo ning -keemia eksperdid, leidsid, et ehkki neljast tahvlist kahel on ka natuke rohkem instruktsioone näiteks toiduvalmistamise aja ning roa serveerimise osas, on üldiselt tegemist siiski pigem toiduainete nimekirjade kui meie mõistes korralike retseptidega. Et mõni tahvel on katki, ei aita teksti samuti paremini mõista.

Teadlased selgitavad BBCle, et poolikud või napisõnalised retseptid on paras väljakutse: mitmeid detaile tuleb lihtsalt oletada tuginedes piirkonna kultuuriloole ja seal saadaolevatele toiduainetele. Õnneks võivad toiduajaloo asjatundjad kinnitada, et kõige põhilisemad söögivalmistamise võtted enamasti drastiliselt ei muutu, ka niivõrd pika aja jooksul mitte.

Enamik leitud retsepte näivad olevat pajaroad, hautised, supid ja puljongid, nagu ka ülaltoodud roog, mille teadlased tuvastasid lambahautisena. Retseptis mainitud odrakakud olid ilmselt parajalt kõvad känkrad, mida kastme sisse kas murti või kasteti.

Näha on, et kokkasid huvitasid ka teiste kultuuride road, märkides neid sõnaga Zukanda – võõramaa. Mõnd rooga üritavad teadlased ka järele teha. Neist üks on võrdlemisi maitsetu leem, millesse lisatud vaid natuke porrulauku, sibulat ja koriandrit ning mida kunagine kokk soovitas külmetuse raviks. Üks on pajaroog kanast, mille sisu saab sööjale nähtavaks alles pärast serveerimispotti katva taignakihi lahtilõikamist. Kaste, milles kanatükid ujuvad, sarnaneb umkbaudu praeguse aja köögis tuntud bešamellkastmele. Kui tänapäeval on suurem osa piirkonna hautisi-suppe punased, tomatipõhised, siis tol ajal seal sellist vilja ei tuntudki ning ühestki muistsest retseptist seda ei leia.