TOPELT EI KÄRISE: Kas vanasõna kehtib ka restoranis Juur, selgub 16. novembril, aga üks kolmest Silverspooni parimast peakokast on Juure peakokk Kaido Metsa. Eelmisel nädalal juba läks Eesti Peakokkade Ühenduse korraldatud aasta parima koka valimistel võit Cätlyn Priksile restoranist Juur.Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
30. oktoober 2019, 22:04

Kes kuuluvad Eesti restoranide koorekihti? (2)

Selgunud on gastronoomiakonkursi Silverspoon tänavused finalistid. Selleks, et esikolmik 12 kategoorias välja selgitada, pidi žürii läbi pidi töötama ja analüüsima 43 000 vastust.

"Keskmine hinne restoranidele on tõusnud, mis räägib valdkonna ühtlasest ja järjepidevast arengust,“ ütles audiitorfirma Pricewatrehouse Coopers Estonia auditiosakonna juht Lauri Past ning lisas humoorikalt, et mõnel juhul pidi isegi luubi appi võtma, et paremusjärjestus kindlaks teha.

15. korda toimuva konkursi võitjad kuulutatakse välja 16. novembril. Kellele siis pöialt hoida tasub?

Kui peenete restoranide kolm kõvemat tegijat on tänavu 180° by Matthias Diether, Art Priori ja restoran Ö, siis veidi lihtsamate restoranide koorekihi moodustavad Gloria Veinikelder, Joyce ja Parrot MiniBar. Restoranid 180° by Matthias Diether ja Parrot MiniBar, samuti gastropub Kolm Sibulat pakuvad ka parimat taimetoitu.

Parrot MiniBar jõudis esikolmikusse nii oma taimetoiduga kui ka casual restoranide kategoorias. Restorani peakokk Margo Paluoja tunnistati eelmisel aastal parimaks kokaks ja tänavu valmib tema käe all pidulik 6-käiguline galaõhutusöök. Foto: Stanislav Moshkov

Parimat Aasia kööki võib loota restoranides Chedi, Haku ja Villa Thai ning Eesti köögi esikolmiku moodustavad Juur, Wicca ning Leib Resto & Aed. Rahvusvahelist kööki eelistades on kindel valik Anno Koduresto & Veininurk, 
Gianni ja Mon Repose peakoka korrus ning perega välja sööma minnes jätke meelde Spargel Tartus, Tulivee Purse jahtsadama naabruses ja 
Georg Ots Spa restoran Saaremaal. Tänavatoitu soovides tasub põigata kas restorani Salt või Viimsis asuvatesse Burger Kitchen Tänavagurmeesse ja Oko Restosse ning gastropubidest jõudsid finaali Frenchy Bistro, Kolm Sibulat ja Tartar Köök ja Baar. 

Parimat Aasia kööki võib loota restoranides Chedi, Haku ja Villa Thai. Pildil Villa Thai peakokk  Arjun Prasad Kandel. Foto: Tiina Kõrtsini

 Kohvikutest on kindel valik Cafe Gianni, Meistri Lyon ja Rahva Raamat Resto & Pood. Parimat teenindust tasub oodata restoranides Gianni, 180° by Matthias Diether ja Mon Repose peakoka korrusel ning parima peakoka tiitlile kandideerivad Kaido Metsa restoranist Juur, Vladislav Djatšuk restoranist Mon Repos ja Alar Aksalu Georg Ots Spa restoranist.  
Kes eelnimetatutest oma kategooria parimaks tunnistatakse, selgub Silverspooni pidulikul auhinnagalal 16. novembril Lennusadamas. Galal pakutava 6-käigulise õhtusöögi autor on Silverspoon 2018 parim peakokk Margo Paluoja.

Vladislav Djatšuk restoranist Mon Repos on üks kolmest finaali jõudnud peakokast. Foto: Tiina Kõrtsini

MTÜ Gastronoomia Auhindade Eesti Selts loodi 2004. aastal eesmärgiga tunnustada, väärtustada ja arendada toidukultuuri Eestis. Tänavu korraldasid konkursi Joakim Helenius, Andres Peets, Kristel Nõmmik, Kristjan Täht ja Andres Ojasu.