Kook on tänu suurele õunasisaldusele mahlane ning toortatrajahu kasutades äratuntavalt pähklise tatramaitsega.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Tee ise
30. oktoober 2019, 12:17

Argine ahvatlus: mõnusalt mahlane kookose-õunakook (1)

Sel aastal ei ole mul millegipärast absoluutselt ülevaadet, kui palju ma midagi olen hoidistanud. Teinud ma seda siiski olen ning hoidistamise vahepeal jõuavad mõned õunad siiski ikka ahju ka! Kook on tänu suurele õunasisaldusele mahlane ning toortatrajahu kasutades äratuntavalt pähklise tatramaitsega. Kui tahad klassikalisemat kooki, kus ka kookose maitse rohkem esile tuleks, kasuta nisujahu.

Aga kas ma rabarberit panin külma? Ja vist oli mingeid vaarikaid ka? Ja karp või kaks kukeseeni? Lõuna-Eestist ostsin 10 kilo kiirkülmutatud musti sõstraid. See jäi hästi meelde, kuna suures ostuärevuses unustasin oma pangakaardi automaati, kui marjade jaoks raha välja võtsin. Silme ees ainult talvised vitamiinid, kellel siis on meeles mingit plastikujuppi masinast kaasa haarata. 

Aga mida muud? Mõned liitrid suhkruta õunakastet ja hapukat õuna-ploomimoosi sai ka purki pandud. Ja kuna tassisin turult koju suure kõrvitsa, mis aga köögis kuhugi ei mahtunud, siis selle röstisin ka ära ning panin püreena sügavkülma. Ja vist ongi kõik? Kuidagi tundub, et olen pooliku töö teinud, aga aru ka ei saa, mida siis veel oleks pidanud korjama-karbistama-keetma.

Ostsin kolleegilt poolmuidu ka dehüdraatori - päris kindel veel ei ole, kas tassisin endale viieka eest koju lihtsalt suure mõttetu hunniku plastikut või on tegu geniaalseima masinaga läbi aegade. Õunu on see edukalt kuivatanud juba päris mitu laari ning talvel kaovad need õunakrõpsud snäkilaual kiiremini kui Toots leili jõuab visata. Nii et punktid on hetkel masinal kõvasti plussis! Praegu on eelisjärjekord õuntel, aga kui nendega ühele poole saan, siis on katsetamisjärjekorras banaanikrõpsud, peedikrõpsud, kuivatatud tomatid ja kui veel jõuab turult puravikke osta, siis tahaks proovida ka neid kuivatada, et neist siis seenejahu jahvatada. See pidi toitudele üle võlli umami meki andma. Ja järgmise aasta koduseid kuivatatud ploome ootan ka väga. Kui kellelgi on aga veel häid ideid, mida saaks dehüdraatoriga teha, siis olen suur kõrv!

Aga nüüd koogist!

Kook on tänu suurele õunasisaldusele mahlane ning toortatrajahu kasutades äratuntavalt pähklise tatramaitsega. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Kookose-õunakook

  • 80 g kookosrasva
  • 140 g õunakastet
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 100 g rafineerimata suhkrut
  • 2 muna
  • 200 g toortatra- või nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 40 g + 2 sl kookoshelbeid
  • 4 haput õuna, nt Antonovka

Valmista kooki nii:
Sulata kookosrasv, sega juurde õunakaste, vaniljekaunapasta ning suhkur. Klopi juurde munad ja küpsetuspulber ning 40 g kookoshelvestega segatud jahu.
Tükelda õunad, kodumaised õunad jäta kindlasti koorega. Sega 2/3 õunu taignasse ning vala tainas 24 cm läbimõõduga koogivormi.
Puista peale ülejäänud õunatükid ning 2 sl kookoshelbeid. Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit.
Serveeri soojalt või jahtunult, näiteks vaniljejäätisega.

Vaata blogi Jazzinokitchen originaalpostitust SIIN.