Lihtne kõrvitsa-õunakook Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
25. detsember 2022, 11:56

HEAD KÕRVITSAKOOGI PÄEVA: 10 tervislikku ja maitsvat hõrgutist, mis ei riku taljet

Kõrvits on meiekandi pimeda aja päike, milles mõnusalt vajalikke kiudaineid, mineraale ja vitamiine ning ohtralt head maitset. Tegemist on tõeliselt mõnusa küpsetise-materjaliga, millest saab teha nii magusaid kui ka soolaseid saiu ja kooke. 

Klikka retseptil: Tarte Tatin kõrvitsast 

Tarte Tatin kõrvitsast Foto: Seljamaa Fotostuudio

Tagurpidipirukaid saab teha ka soolastena. Seda küpsetist pole üldse keeruline valmistada – proovige ära!

Klikka retseptil: Ameerika kõrvitsapirukas 

Ameerika kõrvitsapirukas Foto: Jaan Heinmaa

Klassikaline Ameerika kõrvitsapirukas, mida seal valmistatakse traditsiooniliselt novembris tähistatava tänupüha lauale. Pirukas kaunistatakse samast tainast tehtud lehekesekujuliste kaneeliküpsistega.

Klikka retseptil: Lihtne kõrvitsa-õunakook 

Lihtne kõrvitsa-õunakook Foto: Daisy Lappard

Veel üks lihtne koogike. Kõrvitsale ja õunale võid peale valada ka ebaküdoonia- või alõtšamahla – see ei lase viljadel tumedaks muutuda ja annab koogile hapukat värsket mekki. Eelista paksema konsistentsiga keefirit, sobib ka jogurt.

Klikka retseptil: Õunapirukas porgandi ja kõrvitsaga 

Õunapirukas porgandi ja kõrvitsaga Foto: Hele-Mai Alamaa

Mõnus soolasem plaadipirukas, hea hommikueineks. 

Klikka retseptil: Kõrvitsakook rummise kondenspiimakreemiga 

Kõrvitsakook rummise kondenspiimakreemiga Foto: Andra Kalda

See on tõeline prouade kook, sest maitseb veidi luksuslikult ja sobib hästi kange kohvi kõrvale. Valmistamiseks kulub küll aega, aga see-eest võib kooki hakata kohe sööma, kui viimased pähklid on peale puistatud.

Klikka retseptil: Kõrvitsakook ingveriga 

Kõrvitsakook ingveriga Foto: Jaan Heinmaa

Sügisese kõrvitsauputuse ajal tasub küpsetada maitsvat ja mahlast kõrvitsakooki, millele annavad mõnusa meki toorjuustukate ning vürtsikad kuivatatud ingveritükid.

Klikka retseptil: Kõrvitsakoogikesed 

Kõrvitsakoogikesed Foto: Eva Pärtel

Tänu keeksivormi kumerustele näevad need koogikesed välja kui väikesed kõrvitsad. Võid koogi küpsetada ka ühes suures ümmarguses keeksivormis - siis saad ühe suurema "kõrvitsa". 

Klikka retseptil: Kõrvitsa pätsikud 

Kõrvitsa pätsikud Foto: Jaan Heinmaa

Pehmed, mõnusalt pähklised ja šokolaadised pätsikud, mis õhukindlas purgis säilivad mahlasena mitu päeva just tänu kõrvitsale.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-martsipanikook 

Kõrvitsa-martsipanikook Foto: Ragne Värk

Eriti rikkalik kook, mis saab oma kauni värvi muskaatkõrvitsast.

Klikka retseptil: Karamelline kõrvitsakook 

Karamelline kõrvitsakook Foto: Jaan Heinmaa

Magusad lõhnad tood tuppa maitsva kõrvitsapirukaga, kuhu on sisse pikitud suur hulk terveid mandleid. Kasuta täidises kindlasti pruuni suhkrut (Demerara, fariin- või melassisuhkur), nii küpseb täidis ahvatlevalt karamellimaitseliseks. Kogus 8 lõiku.