Lia Virkus, kokaraamat Foto: Repro
Toiduuudised
23. oktoober 2019, 13:33

AASTA PARIM KOKARAAMAT: Toidutare endise kaasautori Lia Virkuse 250 lemmikretsepti tõid võidu (1)

Täna selgus Tallinna Toidumessil Aasta kokaraamat 2019, maineka tiitli pälvis Lia Virkuse “Eesti Naise kokaraamat” (kirjastus Hea Lugu), mis sisaldab 250 autori lemmikretsepti.

Paljude kokaraamatute autori, ajakirja Eesti Naine köögitoimetaja ning ka Toidutare pikaajalise autori Lia Virkuse sõnul on just mahukad kokaraamatud tema enda lemmikud.

“Eesti Naises töötatud 7 aasta jooksul on kogunenud parajalt palju retsepte hommikusöökidest kuni magustoitude ja tortideni,” sõnas Lia Virkus. “Kuna ajakiri tähistas sel aastal 95. juubelit, siis oligi nüüd sobiv aeg parimatest parimad retseptid kogumikuna välja anda.” Raamatust võib leida näiteks nõgesest krõbeleiva, kõrvitsa väesmuuti või rabarberiga tiramisu retsepti.

II koha vääriliseks tunnistas žürii lausa kaks raamatut: Peeter Piheli “Minu kodu maa ja meri. Eesti” (kirjastus Pilgrim) ning Maret Suklese “Elu on pidu” (kirjastus Helios).

Parimaks tõlke-kokaraamatuks valiti Stuart Farrimondi “Gastronoomia” (kirjastus Koolibri), mis tutvustab kõige levinumaid toiduvalmistamisviise ja –tehnikaid ning peamisi toiduaineid.

Aasta kokaraamat võistluse eesmärgiks on tutvustada aasta jooksul ilmunud kokandusteemalist kirjandust tarbijatele, samuti toetada eestikeelse kokandusalase kirjanduse ilmumist, arengut ning traditsiooni.

Parima kokaraamatu valis žürii, kuhu kuulusid Mart Anderson (kujundusgraafik, Tartu Kõrgema Kunstikooli kirjaõpetuse ja tüpograafia õppejõud), Diane Sarapuu-Kelder (Tallinna teeninduskool, valdkonna õppejõud), Regina Suiet (Tallinna Teeninduskool, õpilane), Kersti Sülla (Antalis AS, trükipaberite konsultant), Reimo Hannilo (Sahvri Resto ja Siili Sahver, peakokk ja EPÜ liige), Aili Saks (Eesti Raamat, peatoimetaja, Eesti Kirjastuste Liidu esindaja), Marju Kirsipuu (Apollo Kauplused, raamatute ja trükiste kategooria tootejuht). Tallinna Teeninduskoolis tehti õpilaste poolt igast raamatust ka juhuvaliku alusel üks retsept läbi, töid juhendas õppejõud Diane Sarapuu-Kelder.

Järjekorras 27. korda toimuval toidumessil osaleb ligi 200 ettevõtet ja väljapanekuga tutvuma oodatakse enam kui 7000 toiduala liidrit, otsustajat ja ala uustulnukat. Tallinna Toidumess on suunatud vaid ärikülastajatele, toiduala spetsialistidele.