Teistsuguse brownie proovimine tasub kindlasti ära!Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
23. oktoober 2019, 12:00

Põnev kooslus: toorjuustu ja tikritega brownie

Klassikalist browniet teavad kõik ja see on vaieldamatult üks maitsvamaid kooke. Kes oleks aga arvanud, et brownie sisse sobib hästi ka toorjuust ja tikrid? 

Käisin eelmisel nädalal Hispaanias ning peale juustu ja turrón'i tõin tubli turistina oma viimseni täis pressitud käsipagasis tagasi ka ...uue koogivormi. Olin kõikvõimalike brownie'de-blondie'de-ruudukeste tegemiseks sobilikku vormi otsinud juba mõnda aega, aga ei kodumaiste poodide lettidelt ega ka AliExpressi lõputuilt lehtedelt ei leidnud ma täpselt seda õiget. Nii et kui siis Barcelonas juhuslikku kodu-pudi-padi poodi sisse astudes vaatas mulle ideaalne vorm vastu, hinnasildil kolm üheksakümmend viis, loovutasin ilma mingi kõhkluseta talle ühe-suuna pileti Tallinnasse. 

Esimesena sai ette võetud pigem klassikaline brownie, ikka või-šokolaadi-munaga, aga nisujahu asendamas toortatar ning suhkruvalik langenud rafineerimata palmisuhkrul. Šokolaadiküpsetistesse lisan tihti kas lahustuva kohvi graanuleid või vaniljekaunapastat, kuna mõlemad aitavad kakao sügaval maitsel esile tulla. Kes soovib proovida ja kel rahakott lubab, siis šokolaadi maitset tõstab esile ka näiteks tonka uba. Et aga niisama brownie oleks igav ja külmkapis ootas täpselt 1 poolik toorjuustupotsik, siis sai koogike endale lisaks ka toorjuustutriibud ning et kogu kupatus läägeks ei läheks, ka peotäie kodumaiseid tikreid. Kui karusmarju ei leidu, sobib brownie'le enne ahju minekut puistada ka sõstraid või vaarikaid. Kes soovib koogisemat küpsetist, võib brownie ahju jätta 5-7 lisaminutiks. 

Toorjuustu ja tikritega brownie 

Küpsetamiseks läheb vaja 20 x 20 cm vormi

Vaja läheb:
Brownie:

  • 70 g võid
  • 140 g tumedat šokolaadi
  • 60 ml piima
  • 50 g toortatrajahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 60 g rafineerimata suhkrut
  • 1 tl lahustuva kohvi graanuleid
  • 2 suurt muna

Toorjuustukiht:

  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 25 g rafineerimata suhkrut
  • peotäis aiamarju - tikreid, sõstraid või vaarikaid

Tee nii:

1. Sulata potis või ja šokolaad. Lisa piim ja kohvigraanulid ja lase veidi jahtuda.

2. Seejärel lisa ükshaaval kloppides munad ja suhkur. Teises kausis sega omavahel kuivained. Sega kausside sisud omavahel ning vala küpsetuspaberiga kaetud vormi.

3. Et kook kenasti vormist välja saada, piisab täiesti kui küpsetuspaber katab põhja ning ulatub üle kahe vastasääre - teiste servade pärast ei pea muretsema, paberi otstest tõstes saab brownie' kenasti vormist välja. 

4. Sega omavahel toorjuust ja suhkur ning tõsta lusikaga taignale. Tõmba noaga koogi pind siiru-viiruliseks ning puista peale marjad.

5. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuta 30 minutit. Serveeri soojalt või jahtunult. 

Allikas: Blogi Jazzinokitchen 

Hapukate marjade ja magusa koogi kooslus on imehea! Foto: Blogi Jazzinokitchen