Sisuturundus
21. oktoober 2019, 11:14

Nüüd on küll viimane aeg hakata sööma täisterast pagaritooteid!

Juba kolm aastat kehtib Eesti toiduainetööstuses standard, mille kohaselt peab pagaritootes olema teraviljatoorainest vähemalt 50% täistera, et selle pakendil võiks kasutada märgistust „valmistatud täisterast“. Miks on täistera meile kasulik?

Kaupluste leiva- ja saiaosakonna rikkalikkus lööb tõesti silme eest kirjuks ning paneb tihti valikute ette, mida eelistada. Üks on selge – vastutustundlikumad pagaritööstused on võtnud väga kindla suuna tervislike leibade ja saiade küpsetamisele ning alandavad järk-järgult suhkru- ja soolasisaldust, lisades hoopis mitmesuguseid täisteraviljakomponente. Seemned ja köögiviljad pakuvad maitsvat täiendust ja vaheldust.

Et inimestel ja ka tööstustel oleks kõik selgem, sõlmiti Toiduliidu eestvedamisel 2016. aastal Täistera mõiste kasutamise Hea tava. See ütleb, et täisteratooteks võib nimetada ainult neid pagaritooteid, milles on vähemalt 50% täisterast koostisosi ning pasta puhul peab see olema 100%. Tänu nii kõrgele täisterakoostisele on leival-saial üle kuueprotsendiline kiudainesisaldus ja muud toiteväärtuslikud eelised.

Täisterast pagaritoodete tervislikkuse osas on tarbijate teadlikkus tõusnud ning nende eelistamine tõusutrendis. Seda kinnitavad ka Eesti suurimad pagaritööstused Leibur, Fazer ja Eesti Pagar, kes täistera mõiste kasutamise Hea tava lepinguga liitunud on.

Täisterast pagaritooted seostuvad õigusega tervisliku toitumisega, kuna sisaldavad keerulisi süsivesikuid, nagu kiudained ja tärklis ning lisaks mineraalaineid ja vitamiine.

Süsivesikud

Süsivesikuid tuleb oma menüüsse valida väga hoolikalt – energiaallikana on nad asendamatud, aga imenduvad erineva kiirusega. Kui korraga tarbida liiga palju lihtsaid kiireid süsivesikuid (näiteks suhkrurikkast šokolaadist või magusast valgest saiast saadavaid), tõuseb veresuhkur ajuti väga kõrgele, aga langeb ka kiirelt alla tagasi. Täisteratoodetest saame suurepäraseid aeglasi keerulise ehitusega süsivesikuid (kiudained ja tärklis), mis imenduvad organismi pikema aja jooksul. Organism seedib toitaineid kauem ja energiat vabaneb ühtlasemalt, kõht püsib kauem täis ja veresuhkur on stabiilne.

Kiudained

Kiudained on süsivesikute üks alaliik, mis on nii oluline, et on vaja eraldi üle rääkida. Neid teatakse, aga tihti ei seostata, et just täisteratooted on peamiseks kiudainete allikaks meie toidus. Täisteratooted sisaldavad nii lahustuvaid kui lahustumatuid kiudaineid, mis tekitavad täiskõhutunde, kuid ei anna samas liiga palju toiduenergiat. Lahustuvad kiudained seovad end seedimise käigus üleliigsete rasvaosakestega ja transpordivad neid kehast välja, vähendades sel moel halva kolesterooli taset. Mittelahustuvad kiudained suurendavad toidukördi mahtu, kiirendavad selle edasiliikumist peensooles ja soodustavad lima eritumist jämesooles, tagades korrapärasuse ning aidates vältida kõhukinnisust. Kiudained, mida organism lahustada ei suuda, on vajalikuks toiduks meie seedetraktis elutsevatele mikroorganismidele.

Mineraalained

Mitmekesiselt toitumiseks tulekski varieeruda erinevaid täisterasaiu ja -leibasid. Veel üks oluline põhjus, miks eelistada võimalikult laia valikut täisteratooteid, on nendes sisalduvad mineraalained. Erinevates teraviljades on neid veidi erinevas proportsioonis, aga täisteras leidub rohkest magneesiumi, tsinki, fosforit, vaske ja mangaani. Täisteratooted annavad oma panuse ka väävli, seleeni ja raua saamisesse. Näiteks vajab inimese organism magneesiumit pea kõikides kehas toimuvates keemilistes protsessides. Tsink seevastu toetab meie immuunsüsteemi ja aitab paraneda haavadel. Seda mineraalainet vajame organismi normaalselt kasvamiseks ja järglaste saamiseks. Lihaste tööle ja vererõhu normaalse taseme hoidmisele aitab kaasa kaalium. Täistera pagaritoodetes leiduv fosfor on oluline hammastele ja luudele.

B-rühma vitamiinid

Täisteratoodetes leidub palju B-rühma vitamiine, mis on vajalikud organismi normaalseks ainevahetuseks ja rakkude kasvu tagamiseks. Ühtlasi aitavad need kehal energiat toota. Näiteks sisaldab täisteratoode B1-vitamiini, millel on efektiivne toime meie vaimsele seisundile ja närvisüsteemile. B2-vitamiin aitab toonuses hoida meie silmi ja toetab naha tervist. Antikehade ja punaste vereliblede moodustamist toetab ülioluline B6-vitamiin. Foolhappena tuntud B9-vitamiin aitab beebidel sündida tervena. Kuna selle aine varud meie organismis on väga väikesed, peaksime täisteratooteid tarbima iga päev. Ainsa vitamiinina sisaldab mineraalainet koobaltit B12-vitamiin, mida on muuhulgas vaja närvisüsteemi talituseks.

Antioksüdandid

Palju räägitakse toiduainetes leiduvatest antioksüdantidest, mida ka täisteratooted hulgaliselt sisaldavad. Kokkuvõtlikult saab öelda, et antioksüdandid kaitsevad meie organismi väliskeskkonna saastete hävitava toime eest ja pidurdavad vananemist. Samuti aitavad need tugevdada immuunsüsteemi, tõsta meie keha stressitaluvust, alandada veresuhkru ja kolesterooli taset, taastada elujõudu ning korrastada südame ja veresoonkonna tööd.

Võimalusel eelista alati täisterast pagaritoodet! Vaata lähemalt www.taistera.ee