Lehterkukeseene suppFoto: Evelin Ilves
Lõunasöögi retseptid
20. oktoober 2019, 11:06

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: Lehterkukeseene supp, sooja sügise tervisetoit (4)

Kuna aga soojad ilmad kestavad, on lootust metsast ikka seeni saada. Ka metsaseened on korralik tervisetoit, olles suurepärane kiudainete ja taimsete valkude allikas. Oskuslikul töötlemisel pole metsaseened enamikule inimestest raskesti seeditavad, nagu on kaua usutud. Uuringud ütlevd, et kõige raskesti seediatavamad söögiseened on hoopis poe shampinjonid! Jagan teiega ühe imehea seenesupi retsepti, mida isegi teismelised mu kodurestoranis juurde küsisid. 
Koostisosad
2 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
5 tk Porgand
1 spl Jahu (Nisu, tapioka, maisi)
1 l Kanapuljong
2 l Lehterkukeseened
200 ml Vahukoor
2-3 tk Munakollane
Maitseks konjakit, muskaatpähklit, soola ja pipart

Valmistamine

Seda retsepti saab ka teha tavakukeseentega, siis aga võta koguseks 1 liiter.

Prae paksu põhjaga potis või kõrge servaga pannil kukeseened või ja õli segu kõrgel kuumusel nii, et hakkavad tasapisi karamellistuma. Pane kõrvale.

Edasi kuumuta madalal kuumusel võis ja õlis hakitud sibul, küüslauk ning viimasena lisa porgand. Kui porgand on kirkaks värvunud, lisa praetud seened ja puljong.

Lehtrikate puhul lase madalal kuumusel podiseda vähemalt 30 min, parem kui rohkem, sest see lisab maitset. Tavakukekatele piisab 10-20 min, aga maitset on neil nagunii vähem.

Peale hautamist lisa vahukoor, kui supp on liiga paks, lisa pisut puljongit või keedetud vett, et saaks paras konsistents. Lase keema, maitsesta soola, pipra, muskaadi ja konjakiga.

Kõige lõpus, vahetult enne serveerimist lisa munakollased. Parem on nad enne tassis soojas supipuljongis lahustada, siis ei lähe tükki.

Serveeri kohe! Tänulik pilk on garanteeritud! Imemaitsev!

Armastust teie padadesse ja südameisse!