NÄLGA EI JÄÄ: „Viite täna proovitud supist täitsa ostaksin,“ ütleb Keithy. Ta peab end mitte seljankasõbraks, vaid suisa seljankasõltlaseks. Enam kui pooled supipurgid jääksid temast poeriiulile  seepärast, et seljankale omase happelis-vürtsika maitse asemel domineerib neis ketšupi maitse.    Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
19. oktoober 2019, 00:01

ÕHTULEHE TEST: Külmal ajal kulub kausitäis kuuma seljankat hädasti ära (3)

Kellel pole aega seljankapõhja ise kodus valmistada, saab valida pea paarikümne valmistoote vahel. Selleks, et teil oleks poes kergem ostuotsust langetada, proovisime oma järjekordsel pimetestil 12 seljankat. Üks supp võis maksimaalselt koguda 90 punkti. 

Testiks valmistudes olin tõsiselt üllatunud, kui suur on kauplustes seljankade valik. Peale meie testis osalenud 12 supi tasub otsida Tartu Lõunakeskuse ja Pärnu taluturgudelt Kaatarusaare talu seljankat ning suurpoodidest Salvesti  lõheseljankat ja Tarplani seljankat. Kahte viimast Õhtulehel selle nädala esmaspäeval viiest eri keti poest leida ei õnnestunud. Purgisuppide kõrval pakuvad Selveri Köök, Coop Kokad, Rimi, Grossi Toidukaubad ja Usin oma seljankapõhja. Nii et seljankasõpradel valikut jagub. 

Punktitabel soolist maitselõhet ei kinnitanud 

Kui toimetuse köögis suppe testides tundus, et meestele meeldivad vürtsikamad seljankad ja naised eelistavad pigem leebemat leent, siis punktitabel pärast soolist maitselõhet ei kinnitanud. Nagu ka mitte vanasõna, et tühi kõht on parim kokk, sest võitjaks tulnud Põltsamaa kodune seljanka jõudis pimetestil sööjateni alles üheksandana ja teiseks tunnistatud Salvesti seljanka suitsuribilihaga üheteistkümnendana. Seevastu eelviimaseks jäänud Mamma seljankat proovis žürii kolmandana ja viimaseks jäänud extra line'i seljankat sõime viiendana.

Küll aga läksid meeste ja naiste arvamused põhjalikult lahku seeneseljanka suhtes. Kui meeste meelest olid sellest punkti-paariga paremad vaid Põltsamaa kodune seljanka ja Salvesti suitsuribilihaga supp, siis naised panid šampinjoniseljankast vähem punkte vaid Mamma ja Maxima extra line'i  supile.  Kui maitse üle on pakendil oleva koostise põhjal raske otsustada, siis tervislikkuse üle annab see aimu küll. Eeskätt tasuks tähelepanu pöörata suppide soolasisaldusele – see suutis mind teistki korda üllatada. Õigem oleks küll öelda, et ehmatada. Kui nelja supi soolasisaldus jääb alla ühe grammi 100 grammi kohta, siis extra line' i seljankas on see enam kui kaks ja pool korda suurem (2,6 g/100 g). Toitumisnõustajatel ajab harja punaseks ka Rimi express seljanka (2,2 g/100 g).

Ka liha- ja lihatoodete sisaldus kõikus seinast seina, erinedes ligi neli korda. Kui Salvesti seljankas on 39% liha ja sinki, siis Põltsamaa TOPZis vaid 11,5% liha.

Veganivariandid põrusid kolinal 

Ma ei suuda surmatunnini välja mõelda, mis sellel punasel supil seljankaga pistmist võiks olla, tõdes üks kolleeg pärast extra line'i  seljanka proovimist. Ka ülejäänud žürii liikmed olid temaga samal seisukohal, sest ükski neist seda suppi ei ostaks. Teistki seljanka veganivarianti – seljankat lihata 3 min – oleks edaspidi valimis sööma vaid üks inimene. 

Kõige sagedamini põhjustas nurinat see, et seljanka maitsest käib üle tomati oma ning paarile supile heideti ette ka liigset rasvasust.

Samas tõdes meie üheksaliikmeline žürii üsna üksmeelselt, et purgisupid osutusid arvatust hoopis maitsvamaks. Tore, et leidus nii omapäraseid ja pisut ootamatuid maitseid kui ka tummiseid ja klassikalisi seljankasid, resümeeris seltskond ümber toimetuse suure söögilaua. Samas toimetuse köögis said supid elektripliidil ka valmis keedetud, järgides hoolega purgil olevaid valmistamisõpetusi.  

Seljankat on kombeks serveerida hapukoorega, kuid meie testisime n.ö. puhast suppi. Foto: Tiina Kõrtsini

Mis teeb ühest supist õige seljanka? 

*Seljanka on Vene köögist pärit supp, mille valmistamiseks on sadu retsepte. Peale lihaseljanka keedeti ka seene- ja kalaseljankat. Viimast valmistati tuurast. 

*Klassikalistesse seljankaretseptidesse kuulusid nii vasika- kui ka veiseliha, algupärase retsepti järgi ei puudunud ka neerud. Supi keetmiseks kasutati soolaliha, sellest ka supi nimi (vene keeles solyanka). 

*Vahel nimetatakse seljankat ka Vene sibulasupiks, sest kilo seljankapõhja tegemiseks kulub 600–700 grammi sibulat.

*Ühes portsjonis peaks olema vähemalt 5-6 oliivi (tervelt, mitte rõngastena).

*Seljankasse käivad soolakurgid (mitte marineeritud).

*Supipõhi peab olema korralikult läbi praetud. Kui kurgitükid hõljuvad supi peal, siis on kurk hiljem lisatud.

*Kui tegu on kondipuljongist valmistatud supiga, jääb taldriku servale tummine, mitte vesine rant.

Mida žürii suppidest arvas?

Pimetesti punktitabel lükkas ümber vanasõna, et tühi kõht on parim kokk: võitjaks tulnud Põltsamaa kodune seljanka jõudis sööjateni alles üheksandana ja teiseks tunnistatud Salvesti seljanka suitsuribilihaga üheteistkümnendana.

Põltsamaa kodune seljanka – 68 punkti Foto: Erki Pärnaku

1. Põltsamaa kodune seljanka – 68 punkti

*2 erinevat liha; kokku 15%

530 g purk maksab 3 eurot

Koostis: sibul, kartul, marineeritud kurk, sealiha (10%), tomatipasta, suitsusealiha (5%), suhkur, nisujahu, rapsiõli, lõhna- ja maitseaine, sool, sidrunimahla kontsentraat, must pipar.

Soola 0,9 g / 100 g

+ hea liha; maitseb, nagu üks seljanka maitsema peab; seljanka maitse tugevalt tunda; mõnus, puhta maitsega supp; tummine ja parajalt happeline; tundub, et kõik seljanka kohustuslikud koostisosad on olemas; isuäratav lõhn; täna proovitutest parim; parajalt vürtsikas ja happeline; maitsekas supp viitab ehedale puljongile. 

– oliive polnud; magusavõitu; pisut liiga rasvane; tahtnuks rohkem liha.  

Kõik ostaksid

Salvesti seljanka suitsuribilihaga – 65 punkti Foto: Erki Pärnaku

2. Salvesti seljanka suitsuribilihaga – 65 punkti

*2 erinevat liha, sink; kokku 21%

530 g purk maksab 3,15 eurot

Koostis: sibul, soolakurk, sea suitsuribiliha (8%), seasink (7%), veiseliha (6%), tomatipasta, suhkur, oliivid, nisujahu, rapsiõli, sool, kontsentreeritud sidrunimahl, lõhna- ja maitseaine, maitsetaimed, vürtsid.

Soola 1,1 g / 100 g

+ väga maitsev supp; tänase testi lemmik; hästi tummine ja maitsekas; toekas ja tummine supp; kõvasti erinevaid maitseid, aga ükski ei domineeri; kuulub täna proovitutest kindlalt kolme parema hulka; happesus, magusus ja soolasus täpselt parlanksis.  

– pisut liiga happeline; ootamatult magus; seljanka kohta kummaline mekk.   

6 ostaks, 3 mitte 

Põltsamaa seljanka – 61 punkti Foto: Erki Pärnaku

3. Põltsamaa seljanka – 61 punkti 

*3 sorti liha; kokku 30%

530 g purk maksab 3,29 eurot 

Koostis: sibul, marineeritud kurk, sealiha (15% ), suitsusealiha (10%), veiseliha (5%), tomatipasta, suhkur, nisujahu, oliivid, sool, lõhna- ja maitseaine, rapsiõli, sidrunimahla kontsentraat, must pipar.

Soola 1 g / 100 g

+ oli nii oliive kui ka liha; kiirel ajal suurepärane kõhutäis; parajalt happeline; igati maitsev; aus kraam; tõhus kõhutäide; lõhn lubab koduse mekiga suppi ja pettuda pole põhjust; parajalt happeline; oliive tundus jaguvat.  

– pisut liiga happeline; vähe vedelavõitu, aga see võib ka keetja süü olla; oliivide maitse domineeris liialt.  

7 ostaks, 2 mitte

Salvesti kodune seljanka – 55 punkti Foto: Erki Pärnaku

4. Salvesti kodune seljanka – 55 punkti

*2 erinevat liha, sink, peekon; kokku 23%

530 g purk maksab 2,79 eurot

Koostis: sibul, soolakurk, kartul, sealiha (7%), tomatipasta, veiseliha (7%), seasink (5%), sea toorsuitsupeekon (4%), nisujahu, rapsiõli, meresool, suhkur, maitsetaimed, vürtsid. 

Soola 0,86 g / 100 g

+ soolasus ja happelisus heas tasakaalus; sööks hea meelega edaspidigi; liha on maitsev; silm tabas vähemalt kahte sorti liha; tunnen ära oma harjumuspärase Salvesti supi.   

– mage; liiga palju hapukurki; kuhu oliivid jäid?; liiga happeline; leem võiks maitsekam olla.  

8 ostaks, 1 mitte

Säästu lihaga seljanka – 51 punkti Foto: Erki Pärnaku

5. Säästu lihaga seljanka – 51 punkti

*1 liha, 1 vorst; kokku 15%

530 g purk maksab 1,69 eurot

Tootja: Coop Eesti

Koostis: sibul, kartul, soolakurk, vesi, suitsuvorst (10%), tomatipasta, sealiha (5%), searasv, nisujahu, modifitseeritud tärklis, suhkur, sool, lõhna- ja maitsetugevdaja naatriumvesinikglutamaat, maitsetaimed.

Soola 1,1 g / 100 g

+ hästi tükeldatud ehk saan aru, mida söön; nii lõhnab kui ka maitseb nagu korralik seljanka.  

– mage ja maitsetu; iseloomutu; tahaks rohkem ja erinevat lihakraami; tundub, et meie purki liha ei sattunudki; liiga palju hapukurki; kuidas nii isuäratava välimusega supp saab nii maitsetu olla? 

5 ostaks, 4 mitte

Põltsmaa Topz! tummine seljanka – 47 punkti Foto: Erki Pärnaku

6. Põltsamaa Topz! tummine seljanka – 47 punkti

*2 erinevat liha, kokku 11,5%

380 g tops maksab 1,89 eurot

Koostis: joogivesi, marineeritud kurk, tomatipasta, suitsuliha (7,6%), joogivesi, sool, dekstroos, sibul, kartul, veiseliha (3,9%), oliivid (2,5%), riisitärklis, sool, suhkur, rapsiõli, vürtsid.

Soola 1,4 g / 100 g

+ oliivid täitsa olemas; täna proovitutest üks paremaid; liha paistab päris palju olevat; konkreetsed selged tükid; kutsuvalt tumepunane; korralikud lihatükid; nagu kodus keedetud. 

– oliivid ja tomatipasta tapavad muud maitsed; tunnen pisut pakendi maitset; justkui kuumutatud ketšupit sööks; liiga magus.   

5 ostaks, 4 mitte 

Rimi express seljanka – 46 punkti Foto: Erki Pärnaku

7. Rimi express seljanka – 46 punkti 

*2 erinevat liha, sink, peekon; kokku 15%

480 g purk maksab 2,29 eurot

Koostis: sibul, hapukurk, kartul, tomatipasta, sealiha (5%), veiseliha (4,5%), rapsiõli, keedusink 3,1%, külmsuitsupeekon (2,4%), nisujahu, sool, suhkur, vürtsid.

Soola 2,2 g / 100 g 

+ hea puhas supimaitse; maitsed on paigas, nii et näljaga võib süüa; mõnusalt sibulat ja hapukurki; kenad ühtlased tükid. 

– siin polnud liha lõhnagi, rääkimata siis veel lihast; happesust polegi; selleks, et liha leida, tuli kulbiga kõvasti mööda kaussi ringi sõuda; mitte seljanka, vaid kartulisupp, kus ka lihaga on koonerdatud; hullult soolane; vesine värk. 

4 ostaks, 5 mitte

Salvesti seljanka – 43 punkti Foto: Erki Pärnaku

8. Salvesti seljanka – 43 punkti

*1 liha, 1 sink; kokku 39%

530 g purk maksab 3,69 eurot

Koostis: veiseliha (25%), soolakurk, sibul, seasink (14%), tomatipasta, nisujahu, või, paprika, sool, searasv, suhkur, oliivid, maitsetaimed, vürtsid.

Soola 0,92 g / 100 g

+ liha paistab siin südamest pandud olevat; mõnusalt tummine supp; hea hapukurgi maitse; tundsin ehtsat kondipuljongit.    

– soolane; puudu jääb seljankale omasest maitsest; vajalik hapukus täiesti puudub; näeb välja, nagu oleks supp paar päeva soojas toas seisnud; koostisosad liiga pehmed; kummaline kõrvalmaik, mis kuidagi pole omane seljankale; liiga hapukurgine. 

3 ostaks, 6 mitte

Põltsamaa seeneseljanka – 42 punkti Foto: Erki Pärnaku

9. Põltsamaa seeneseljanka – 42 punkti

*seened ja liha; kokku 34,5%

530 g purk maksab 2,75 eurot (4 portsjonit)

Koostis: šampinjonid (26,5%), sibul, marineeritud kurk, suitsusealiha (8%), tomatipasta, porgand, nisujahu, oliivid, suhkur, sool, lõhna- ja maitseaine, rapsiõli, riisitärklis, sidrunimahla kontsentraat, seene lõhna- ja maitseaine, must pipar.

Soola 1 g / 100 g

+ rohkelt liha ja isegi erinevaid; üllatav, aga mõnus maitse; üllatav lihavalik, aga mulle meeldis.   

– äädikane lõhn; maitseelamuse asemel saab seljankasõber siit vaid kaloreid.  

5 ostaks, 4 mitte

Seljanka lihata 3 min – 34 punkti Foto: Erki Pärnaku

10. Seljanka lihata 3 min – 34 punkti

480 g purk maksab 1,39 eurot

Tootja AS Salvest

Koostis: sibul, soolakurk, kartul, vesi, tomatipasta, searasv, nisujahu, suhkur, modifitseeritud tärklis, sool, lõhna- ja maitsetugevdaja (naatriumvesinikglutamaat), maitsetaimed, vürtsid.

Soola 0,94 g / 100 g

+ vürtsikas ja hapukas – ühesõnaga maitsev. 

– mingi veganivariant?; veider maitse, igatahes mitte seljanka oma; maitsetu ja lahja; tugev ja eemaletõukav lõhn; teist ampsu vabatahtlikult enam ei võtaks; liiga vürtsikas ja ketšupine; maitse meenutab lutsukommi.

1 ostaks, 8 mitte 

Mamma kodune seljanka – 29 punkti Foto: Erki Pärnaku

11. Mamma kodune seljanka – 29 punkti

*2 erinevat vorsti, liha 

300 g kauss maksab 1,99 eurot

Koostis: vesi, marineeritud kurk, kartul, tomatipasta, poolsuitsuvorst, sibul, ketšup, keeduvorst, küpsetatud sealiha, rapsiõli, küüslauk, suhkur, maitseainesegu. 

Soola 1 g / 100 g

+ hapukas; isuäratavat punast tooni; korralikult tummine pohmellisupp; mõnusalt paks konsistents. 

– üle kõige käib ketšupimaitse; supipaks on liiga peeneks hakitud ja liiga pehme; kummaline lõhn; see seljanka moodi küll ei maitse; lõhnab nagu kuumutatud ketšup; liiga intensiivsed maitsed – nähtavasti lõhna- ja maitsetugevdajatest; see on ketšupisoust, kuhu on südamest sibulat lisatud; miks nii magus? 

2 ostaks, 7 mitte

Seljanka extra line – 28 punkti Foto: Erki Pärnaku

12. Seljanka extra line – 28 punkti

*lihata

480 g purk maksab 0,89 eurot

Toodetud Maxima UAB tellimusel

Koostis: kartul, kapsas, porgand, sibul, konservhernes (6%), tomatipasta, seapekk, nisujahu, rapsiõli, sool, lõhna- ja maitsetugevdaja E621, vürtsid, maitsetaimed (petersell).

Soola 2,6 g / 100 g

+ puhas köögiviljade maitse.

– ma ei suuda surmatunnini välja mõelda, mis sellel punasel supil seljankaga pistmist võiks olla; lõhnab nagu piima-köögiviljasupp lasteaias; see porgandilurr ei meenuta seljankat ühegi kandi pealt; happesust napib; lõhn meenutab Hiina kööki; köögiviljasupina võib süüa, aga seljankaks nimetada mitte.   

Keegi ei ostaks. 

Foto: Kui supi maitset on pakendil märgitud koostisosade põhjal ehk raske prognoosida, siis tervislikkuse kohta ütleb see mõndagi. Eriti supi soolasisaldus.  (Tiina Kõrtsini)

Enne sured nälga, kui koostise läbi loed 

Mamma koduse seljanka pakendil olev koostisosade loetelu on konkurentidest kordi pikem. Õhtulehe küsimuse peale, miks see nii on, vastas Saarioinen Eesti OÜ turundusjuht Taavi Rehepapp, et kahjuks pole tal võimalik teiste tootjate tooteid kommenteerida. „Küll aga kinnitame, et lähtume teksti koostades toidu märgistamisnõuetest ning pakume inimestele südamega valmistatud maitsvat toitu.“

Nüüd ka oma pikkusega tähepanu pälvinud koostisosade nimekiri: vesi, marineeritud kurk (kurk, äädikas, sool, magusaine (E954)), kartul, tomatipasta, poolsuitsuvorst (kanalihamass, sealiha, vesi, kamar, sool, kartulitärklis, taimne kiud, sojavalk, lõhna- ja maitseained, stabilisaator (E450), glükoos, lõhna- ja maitsetugevdaja (E621), antioksüdant (E301), toiduvärv (E120), säilitusaine (E250)), sibul, ketšup (tomatipüree, äädikas, suhkur, sool, säilitusained (E211, E202), vürtsid, lõhna- ja maitseained), keeduvorst (sealiha, vesi, veiseliha, seapekk, muna, vadakupulber (sh piim), sool, sealihavalk, stabilisaator (E450), tärklis, suhkur, happesuse regulaator (E451), antioksüdant (E316), lõhna- ja maitseained, säilitusaine (E250)), küpsetatud sealiha (sealiha, vesi, sool, maitseained (sh sinep), stabilisaatorid (E450, E451, E452), paksendaja (E407), lõhna- ja maitsetugevdaja (E621), antioksüdant (E316), säilitusaine (E250)), rapsiõli, küüslauk, suhkur, maitseainesegu (sool, sibul, paprika, suhkur, köömen, tomat, must pipar, küüslauk, majoraan, petersell, Cayenne'i pipar, maisivalgu hüdrolüsaat, pärmiekstrakt, loomalihaekstrakt, lõhna- ja maitseaine, rapsiõli, porgandiekstrakt, toiduvärv (E150c), leeskputk, tärklis, seller, maltodekstriin, dekstroos, lõhna- ja maitseained (linnulihaekstrakt, umami, kurkum), suitsuaroom, lihaaroom, must pipar).

Keedusingi koostis kõlab kui keemia kontrolltöö  

Kuigi tegemist on looduslike ja mitte keemiliste lisaainetega, kõlab Rimi express'i supis oleva singi koostis ikkagi kui keemia kontrolltöö. Kirjas seisab: sealiha, vesi, seakamar, kartulitärklis, sealihavalk, sool, vürtsid, stabilisaatorid: E1442, E407a, E425, E450, happesuse regulaator E451, antioksüdant E316, paksendaja E415, säilitusaine E250, suhkur, glükoos, lõhna- ja maitseained. Vaevalt ühegi kokaraamatu singi- või supiretseptides keegi sellist loetelu märganud on.