Salati retseptid

PIDU ALAKU SALATIST! Uhke avokaado-paprikasalat vürtsiste ploomidega 

Tiina Lebane, 19. oktoober 2019, 10:49
Avokaado-paprikasalat vürtsiste ploomidegaFoto: Jaan Heinmaa
Kui on juba pidu, siis alaku see kohe salatist! Ahjus röstitud ja nahata paprikad on suussulavad ja küpsed avokaadod sametiselt kreemjad. Tšill-mee-võisegus kuumutatud ploomid on ühtaegu vürtsikad, hapukad ja magusad. See on suurepärane salat, mis väärib igat peolauda! 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
SALAT
2 tk Punane paprika
1 tk Leht-, frisee- või Rooma salat
2 spl Valge veini- või palsamiäädikas
4 spl Oliiviõli
Sool
Must pipar
Suhkur
2 tk Küps avokaado
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
VÜRTSISED PLOOMID
4 tk Suur ploom
1 tk Küüslauguküüs
1 tk Väike punane tšilli
50 g Kreeka pähklid
30 g Või
2 spl Mesi
1 spl Värsked tüümianilehed

Valmistamine

1. Kõigepealt valmista (võimaluse korral juba eelmisel päeval) ahjupaprikad: poolita ja puhasta paprikad ning aseta lõikepinnaga allpool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 250-kraadises ahjus 15–20 minutit. Tõsta kuumad paprikad kaussi, kata toidukilega ja lase umbes pool tundi jahtuda. Kui saad paprikad juba kätte võtta, siis eemalda nahk ja lõika kõik poolikud 2–3 sektoriks. Jäta ootele.

2. Eralda salatilehed, loputa ja kuivata ettevaatlikult köögipaberiga. Rebi salatilehed suurteks tükkideks vaagnale. Poolita avokaadod, eemalda seeme ja kaabi viljaliha tervena koore seest välja. Aseta avokaadod salatilehtedele ja pigista sidrunimahla peale (et viljaliha õhu käes tumedaks ei värvuks). Tõsta salatile ka paprikasektorid.

3. Kergeks vinegrettkastmeks sega äädikas oliiviõliga ning maitsesta vähese soola, pipra ja suhkruga. Nirista kaste salativaagnale.

4. Vürtsploomide jaoks haki küüslauk ja seemnetest puhastatud tšilli hästi peenelt läbi. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Haki pähklid väiksemaks. Sulata pannil keskmisel kuumusel võid ja mett ning kuumuta küüslauku, tšillit, pähkleid ja tüümianilehekesi segades paar minutit. Aseta ploomid lõikepind allpool pannile ja kuumuta umbes minutijagu, vaheta külge ja kuumuta veel sama kaua. Aseta ploomid salatile ja tõsta pannilt pähklisegu peale. Serveeri kohe.