10 RETSEPTI INGVERIST: ravi haigusi ja naudi kulinaarseid elamusi
Ingver on pärit Lõuna-Aasiast, ent seda kasutatakse toitude maitsestamisel ja rikastamisel üle maailma. Ingver annab lihale meeldiva lõhna ning muudab liha pehmeks. Enamikus Aasia riikide s maitsestatakse ingveriga veise-, ja linnulihast toite. Ingver kuulub ka karri (curry) ja teiste vürtsisegude koosseisu. Euroopas (inglise ja hollandi köögis) ja Ameerikas kasutatakse ingverit liha juurde serveeritavate kastmete valmistamisel ning juur- ja puuviljade marineerimisel.
Tasub meeles pidada, et tainale lisatakse ingverit segamise ja sõtkumise ajal, lihale u 20 minutit enne hautamise lõppu.
Kompottidele, kissellidele, pudingutele ja teistele magustoitudele lisatakse 2-5 minutit enne roa valmimist. Kastmetele, aga pärast kuumutamist kõige viimase ainena. Ingverit lisatakse kuini 1 gr. kilogrammi liha või taina kohta.
Pane tähele!
Kui valid poes ingverit, eelista trullakat ja kõva isendit, mille helepruun koor on sile ja läikiv.
Säilitamiseks mässige juurikas paberservjetti ja hoidke õhukindla karbiga külmkapi köögiviljasahtlis.
Kasuta ingverijuurt peenestatult, riivitult või viilutatult liha- ja köögiviljaroogade ning piima mitte sisaldavate (toores ingver teeb piima hapuks) järelroogade maitsestamiseks. Enne riivimist või peenestamiseks koori vili.
Klikka retseptil: Ahjukala ingveri ja porruga
Ingveri-porrulisand passib hästi valget kala maitsestama, aga kindlasti sobib see ka punase kalaga.
Klikka retseptil: Ingveriforell
Võhikutel võib algul tekkida hirm, et kas säärase ingverikogusega saab ikka söödava roa...? Saab!
Klikka retseptil: Praetud ingveri-ananassiriis kanaga
Roa valmistamiseks saab suurepäraselt ära kasutada varasemast toidukorrast ülejäänud keedetud riisi. Kana asemel sobib lisada ka sealiha või krevette.
Klikka retseptil: Porgandi-kõrvitsasupp ingveriga
Lihtne supike, millele apelsin annab pisut eksootilisust juurde. Kellele aga see mekk liiga võõras tundub, võib edukalt ka apelsini välja jätt ja piirduda pisukese sidrunimahlaga.
Klikka retseptil: Vürtsine ingverikana
Vürtsine idamaine roog on meie külmal talvel igati oma kohal. Tšilli ja ingver, küüslauk ja kurkum – kõik need sooja andvad ja tervist turgutavad ained aitavad organismil karmil ajal hakkama saada.
Klikka retseptil: Ingverimekiga soe köögivilja-juustusalat
Mõnus särtsakas salat köögiviljadest, mis parasjagu juhtuvad käepärast olema.
Klikka retseptil: Tomati-läätsesupp ingveriga
Soojendav leemeke, parim just siis, kui aknast vaatab vastu hall vihmakardin. Selles taldrikus on piisavalt päikest, et kogu pere õhtu mõnusaks muuta.
Klikka retseptil: Rohelise sibula pannkoogid ingverikastmega
Hiina rikkalikust köögist pärit väga mõnus rohelise sibula täppidega pannkook. Põhja-Hiinas pakutakse seda sageli tänavatoiduna. Tõelise lihvi annab neile kookidele värskelt valmistatud ingverikaste, mis muidu üsna mahedat maitset korralikult krehvtise ja soolaka maitsebuketiga rikastab.
Klikka retseptil: Seahakkliha ingveri ja küüslauguga
Väga lihtne ja kiiresti valmiv argiõhturoog, millel tänu ingverile veidi enam särtsu juures. Sobib ka teha koduse hakklihaga.
Klikka retseptil: Ingveri-õunatee
Vereringet ergutav teejook, mis annab sooja ja paneb seedimise käima. Magusat maitset annab õunamahl.
Kommentaarid (0)