Toiduuudised

10 RETSEPTI INGVERIST: ravi haigusi ja naudi kulinaarseid elamusi 

Toidutare, 17. oktoober 2019, 14:32
Ahjukala ingveri ja porruga Foto: Jaan Heinmaa
Ingver on hea terviseturgutaja, kui miskipärast on mõni haigusetekitaja pääsenud nahavahele pahandusi tekitama. Seda imejuurikat on mõnus vastavalt maitsele retseptidele lisada ja ka niisama tee sisse poetada või õrnalt suhkurdatuna näksida.

Ingver on pärit Lõuna-Aasiast, ent seda kasutatakse toitude maitsestamisel ja rikastamisel üle maailma. Ingver annab lihale meeldiva lõhna ning muudab liha pehmeks. Enamikus Aasia riikide s maitsestatakse ingveriga veise-, ja linnulihast toite. Ingver kuulub ka karri (curry) ja teiste vürtsisegude koosseisu. Euroopas (inglise ja hollandi köögis) ja Ameerikas kasutatakse ingverit liha juurde serveeritavate kastmete valmistamisel ning juur- ja puuviljade marineerimisel. 

Tasub meeles pidada, et tainale lisatakse ingverit segamise ja sõtkumise ajal, lihale u 20 minutit enne hautamise lõppu.

Kompottidele, kissellidele, pudingutele ja teistele magustoitudele lisatakse 2-5 minutit enne roa valmimist. Kastmetele, aga pärast kuumutamist kõige viimase ainena. Ingverit lisatakse kuini 1 gr. kilogrammi liha või taina kohta.

Pane tähele!

Kui valid poes ingverit, eelista trullakat ja kõva isendit, mille helepruun koor on sile ja läikiv.

Säilitamiseks mässige juurikas paberservjetti ja hoidke õhukindla karbiga külmkapi köögiviljasahtlis.

Kasuta ingverijuurt peenestatult, riivitult või viilutatult liha- ja köögiviljaroogade ning piima mitte sisaldavate (toores ingver teeb piima hapuks) järelroogade maitsestamiseks. Enne riivimist või peenestamiseks koori vili.

Klikka retseptil: Ahjukala ingveri ja porruga 

Ahjukala ingveri ja porruga Foto: Jaan Heinmaa

Ingveri-porrulisand passib hästi valget kala maitsestama, aga kindlasti sobib see ka punase kalaga.

Klikka retseptil: Ingveriforell 

Ingveriforell Foto: Jaan Heinmaa

Võhikutel võib algul tekkida hirm, et kas säärase ingverikogusega saab ikka söödava roa...? Saab!

Klikka retseptil: Praetud ingveri-ananassiriis kanaga 

Praetud ingveri-ananassiriis kanaga Foto: Jaan Heinmaa

Roa valmistamiseks saab suurepäraselt ära kasutada varasemast toidukorrast ülejäänud keedetud riisi. Kana asemel sobib lisada ka sealiha või krevette.

Klikka retseptil: Porgandi-kõrvitsasupp ingveriga 

Porgandi-kõrvitsasupp ingveriga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne supike, millele apelsin annab pisut eksootilisust juurde. Kellele aga see mekk liiga võõras tundub, võib edukalt ka apelsini välja jätt ja piirduda pisukese sidrunimahlaga. 

Klikka retseptil: Vürtsine ingverikana 

Vürtsine ingverikana Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsine idamaine roog on meie külmal talvel igati oma kohal. Tšilli ja ingver, küüslauk ja kurkum – kõik need sooja andvad ja tervist turgutavad ained aitavad organismil karmil ajal hakkama saada.

Klikka retseptil: Ingverimekiga soe köögivilja-juustusalat 

Ingverimekiga soe köögivilja-juustusalat Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus särtsakas salat köögiviljadest, mis parasjagu juhtuvad käepärast olema.

Klikka retseptil: Tomati-läätsesupp ingveriga  

Tomati-läätsesupp ingveriga Foto: Meeli Küttim

Soojendav leemeke, parim just siis, kui aknast vaatab vastu hall vihmakardin. Selles taldrikus on piisavalt päikest, et kogu pere õhtu mõnusaks muuta. 

Klikka retseptil: Rohelise sibula pannkoogid ingverikastmega 

Rohelise sibula pannkoogid ingverikastmega Foto: Tuuli Mathisen

Hiina rikkalikust köögist pärit väga mõnus rohelise sibula täppidega pannkook. Põhja-Hiinas pakutakse seda sageli tänavatoiduna. Tõelise lihvi annab neile kookidele värskelt valmistatud ingverikaste, mis muidu üsna mahedat maitset korralikult krehvtise ja soolaka maitsebuketiga rikastab.

Klikka retseptil: Seahakkliha ingveri ja küüslauguga