Muuhulgas lisavad erinevad munaasendusvõimalused küpsetistele nii sidusust, kohevust kui mahlasust.Foto: Kosma Kurłowicz / Unsplash
Nipid
16. oktoober 2019, 13:06

9 põnevat viisi, kuidas küpsetamisel muna asendada (1)

Oled juba õunad ära koorinud ning asud koogiks vajaminevaid koostisaineid mõõtma, kui avastad, et külmikus pole mitte ühtegi muna. Ära heida meelt, sest põnevaid võimalusi muna asendamiseks on mitmeid. Muuhulgas lisavad erinevad munaasendusvõimalused küpsetistele nii sidusust, kohevust kui mahlasust.

Banaan
Üks keskmise suurusega banaan asendab kenasti kaht muna. Selleks purusta banaan kahvliga ning lisa taignale. Kohevama tulemuse saavutamiseks võid lisada ka 1-2 tl küpsetuspulbrit.

Ploomipüree
Kui kuivatatud ploomid tunduvad väga kuivad, pane need enne püreestamist mõneks minutiks kuuma vette likku. Kurna vedelik ning püreesta veerand tassitäit ploome ühtlaseks massiks, lisades ka pool tl küpsetuspulbrit.

Õunamoos
Ühe muna asendamiseks lisa 60 grammile õunamoosile 1 tl küpsetuspulbrit. Pane tähele, et kui moos on väga magus, lisa taignale vähem suhkrut.

Söögisooda ja äädikas
Sega omavahel 1 tl söögisoodat ning 1 spl tavalist äädikat ning lisa taignale. Saadud segu asendab üht muna ning sobib nii soolastesse kui magusatesse küpsetistesse.

Muna saab asendata mitmel viisil. Foto: Caroline Attwood / Unsplash

Vesi, õli ja küpsetuspulber
Ühe muna asendamiseks sega omavahel 1,5 tassitäit vett, 1,5 tl õli ja 1 tl küpsetuspulbrit. Saadud segu lisab mahlasust ja kohevust ning sobib nii soolaste kui magusate küpsetiste puhul.

Linaseemned
Sega 1 spl jahvatatud linaseemneid 3 spl veega ning jäta mõneks minutiks paksenema. Seejärel sega taigna hulka. Kogusest piisab ühe muna asendamiseks, kuid kui vajad rohkem, tee täpselt nii mitmekordne kogus, kui mitu muna asendust vajab. Sama tulemuse saad ka chia­-seemnetega.

Taimeõli
Üht muna saad asendada, kui võtad veerand tassi taimeõli. Kui asendamist vajab aga rohkem kui üks muna, proovi mõnda teist varianti, kuna liiga palju õli muudab küpsetise liialt rasvaseks.

Pehme tofu
Küpsetistesse sobib muna asendamiseks väga hästi ka pehme tofu. Ühe muna asendamiseks võta 4 spl tofut, töötle kreemjaks ning lisa taignale.

Jogurt või keefir
Muna sobib hästi asendada ka maitsestamata jogurti või keefiriga. Ühele munale vastab 4 spl.

Allikad: sheknows.com, biggerbolderbaking.com