Foto on illustratiivne.Foto: MARIANNE LOORENTS
Toiduuudised
15. oktoober 2019, 16:12

Kui tihti listeeriabakterit Eestis esineb? (16)

Hiljaaegu teatas kalafirma M.V.Wool, et oktoobri alguses võetud 15 proovist ühes esines listeeriabakter. Kui tihti kõnealust bakterit Eesti toiduainetööstusest leitakse?

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jelena Sõgel ütleb, et 2018. aastal võttis Veterinaar- ja Toiduamet järelevalve korras 451 Listeria monocytogenese proovi ja nendest kuus ei vastanud nõuetele. Kõigist võetud proovidest teeb see 1,3%. 

2017. aastal osutus kõigist proovidest 1,6% toodetest Listeria monocytogenes positiivseteks.

Levib kuuldus, et Eesti on listeerianäitajate esinemise poolest Euroopa keskmisest oluliselt madalam. Sõgel kuuldust siiski kommenteerida ei saa, sest sellist statistikat Listeria bakteri esinemise kohta Euroopa Liidus ei pidanud eksisteerima.

Euroopa Toiduohutusamet süüdistab Eesti kalafirmat listeeriapuhangu põhjustamises.

Juuni alguses valmis Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) raport, mis süüdistas otseselt M.V.Wooli toodangut listerioosipuhangu põhjustamises. Ettevõtte juht Mati Vetevool tõrjus endiselt süüdistusi. Ta palkas juristi ning vaidlustas kogu seni avaldatud informatsiooni. Ka VTA teatas, et muretsemiseks ei ole põhjust ja olukorda M.V.Wooli tehases jälgitakse pingsalt. 

Septembri keskel läks eetrisse „Pealtnägija“, kus mitu asjatundjat rääkisid, kuidas M.V.Wool on listeeriapuhangus siiski süüdi ja Tallinna külje all olevast tehasest on pärit ka inimelusid nõudnud ST1247 bakteritüvi. Avalikkuse reaktsioon oli tulisem kui kunagi varem, näiteks teatas Maxima, et korjab poelettidelt ära kõik M.V.Wooli kalatooted.

Vetevool kutsus kokku erakorralise pressikonverentsi, kus raius mitu korda, et nende toodang on absoluutselt ohutu. „Paari viimase päevaga on ajakirjandusest läbi käinud, et meie mürgitame imikuid ja inimesi. AS M.V.Wool ei mürgita mitte ühegi bakteriga Eesti lapsi,“ kinnitas ta. Ja jätkas: „Meid üritatakse hävitada.“

Meelis Vetevool väitis peale saateid kokkukutsutud erakorralisel pressikonverentsil, et nad ise suvel teiste Eesti kalatöötlejate toodetele listeeriaproovid ja leidsid, et ühel juhul oli viiest proovist üks positiivne, teisel juhtumil viiest kolm positiivne, kolmandaks juhtumil viiest kõik positiivsed.