Listeeriabakterite 13 serotüüpi võivad listerioosi põhjustada. Erinevad serotüübid põhjustavad loomade ja lindude organismides erineva raskusastmega haiguslikke seisundeid.
Inimesed nakatuvad peamiselt toiduainetega, kas nakatunud lindude, kalade, loomade, lihatoodete või kanamunade ja lehmapiima kaudu ning nakatunud inimestega kokku puutudes, aga ka taimsete toiduainete ja koduloomade ning kodus peetavate lemmikloomade kaudu, listerioosi võib haruharva nakatuda ka seksuaalsel teel.
Enne seksi küsi partnerilt mida ta sõi.
Listeeriast on Euroopas kuulda olnud juba aastaid. Nüüd on see bakter Eestisse jõudnud ja kindlasti kohe pole see Eestist alguse saanud. Aga lihtsam on ju siinset ettevõtjat süüdistada!
Arvan ,et see on kellegi poolt tellitud ärapanemine nagu praegu moes on ,salmonella puhangu ajal ei tohtinud toidu valmistamisel tooreid mune kasutada nagu bubert,sefiiritordid jne.praetuna ja keedetuna ei juhtunud midagi ,kalaga sama .Norras lasi kalakasvandusest jalga kümme tuhat ohtliku viirusega lõhet ,kuhu nad jõuavad ja keda nakatavad ? Olge ometi mõistlikud ,ärge hävitage tubli inimese elutööd ,kes maksab riigile makse ,et riigil ja inimestel läheks hästi ,hoidke selliseid juhte alatuste ja saamahimu eest !
sellised küsimused üleüldse? Kui listeeria juba on ohtlik,isegi mõnel juhul letaalse lõpuga juhtum, siis tuleb seda rangelt välistada. Kui tihti, mis värvi, kuidas maitseb.....kolmanda või kolmekümne kolmanda järgulised küsimused....
mürgli algupoolel seletas keegi epidemioloog, et tegelikult on listeeriabakterit igal pool. ohtlik olevat see ainult riskigruppidele, s.o. vanuritele ja defektse immuunsüsteemiga inimestele. ja kuumutades pidavat see hävima - praetud või küpsetatud kala olla seega täiesti ohutu.
KOMMENTAARID (16)