Toiduuudised

Kui tihti listeeriabakterit Eestis esineb?

Kristjan Väli, 15. oktoober 2019, 16:12

16 KOMMENTAARI

h
H/ 16. oktoober 2019, 02:59
See ju nagu aafrikasaids keegi peab ikkasurema
ü
ülemiste vanake/ 16. oktoober 2019, 02:05
Pressi poolt ohtralt külvatav "hüsteeriabakter" on kordades ohtlikum.
l
loviisa/ 15. oktoober 2019, 22:44
tegin nädalavahetusel just selle tootja kuumsuitsukalast kalasalatit - elame veel :D ja usun, et kaua...
k
Kas kartsid/ 15. oktoober 2019, 23:15
Teinud külmsuitsukalast
l
15. oktoober 2019, 19:56
Listeeriabakterite 13 serotüüpi võivad listerioosi põhjustada. Erinevad serotüübid põhjustavad loomade ja lindude organismides erineva raskusastmega haiguslikke seisundeid. Inimesed nakatuvad peamiselt toiduainetega, kas nakatunud lindude, kalade, loomade, lihatoodete või kanamunade ja lehmapiima kaudu ning nakatunud inimestega kokku puutudes, aga ka taimsete toiduainete ja koduloomade ning kodus peetavate lemmikloomade kaudu, listerioosi võib haruharva nakatuda ka seksuaalsel teel. Enne seksi küsi partnerilt mida ta sõi.
s
15. oktoober 2019, 21:23
See on demokraatlik bakter ja ta nakatab ka taimetoitlasi, kes söövad keetmata toitu (idusid jne.)
l
Lips/ 15. oktoober 2019, 19:14
Listeeriast on Euroopas kuulda olnud juba aastaid. Nüüd on see bakter Eestisse jõudnud ja kindlasti kohe pole see Eestist alguse saanud. Aga lihtsam on ju siinset ettevõtjat süüdistada!
o
15. oktoober 2019, 21:26
Olenemata sellest, kust ta pärit on, ei tohi ju seda poodidesse müügile saata. Ärgu ostku nakatunud kalakasvatuste kala.
t
15. oktoober 2019, 18:38
Telekas rääkis ta ju et kõik kalakasvatused on listeeriat täis, huvitav et teel tehasesse listeeria kaob.
s
See on/ 15. oktoober 2019, 18:36
Arvan ,et see on kellegi poolt tellitud ärapanemine nagu praegu moes on ,salmonella puhangu ajal ei tohtinud toidu valmistamisel tooreid mune kasutada nagu bubert,sefiiritordid jne.praetuna ja keedetuna ei juhtunud midagi ,kalaga sama .Norras lasi kalakasvandusest jalga kümme tuhat ohtliku viirusega lõhet ,kuhu nad jõuavad ja keda nakatavad ? Olge ometi mõistlikud ,ärge hävitage tubli inimese elutööd ,kes maksab riigile makse ,et riigil ja inimestel läheks hästi ,hoidke selliseid juhte alatuste ja saamahimu eest !
r
R/ 15. oktoober 2019, 18:20
Käib üks suur hämamine.Rahvale ei selgita keegi midagi.Kas see bakter on ainult kalas või ka muudes toiduainetes.
r
R1/ 15. oktoober 2019, 18:28
s
saksamaal/ 15. oktoober 2019, 19:10
olevat seda vorstiga pakutud.

e
Ei tea seda/ 15. oktoober 2019, 17:43
Aga madalamates kohtades pidi Anne Veski esinema.
m
Miks/ 15. oktoober 2019, 17:40
sellised küsimused üleüldse? Kui listeeria juba on ohtlik,isegi mõnel juhul letaalse lõpuga juhtum, siis tuleb seda rangelt välistada. Kui tihti, mis värvi, kuidas maitseb.....kolmanda või kolmekümne kolmanda järgulised küsimused....
s
selle / 15. oktoober 2019, 19:12
mürgli algupoolel seletas keegi epidemioloog, et tegelikult on listeeriabakterit igal pool. ohtlik olevat see ainult riskigruppidele, s.o. vanuritele ja defektse immuunsüsteemiga inimestele. ja kuumutades pidavat see hävima - praetud või küpsetatud kala olla seega täiesti ohutu.