Toiduuudised

KUIDAS ASENDADA VÕID? Kasuta kookosrasva, ent tea neid nippe  (4)

Toidutare, 15. oktoober 2019, 11:58
KookosrasvFoto: PantherMedia/Scanpix
Kui retsept näeb ette võid, aga seda ei tahaks ühel või teisel põhjusel kasutada, võid selle lihtsalt asendada kookosrasvaga. Kuna need on aga vedelikusisalduse ja suitsemispunkti poolest erinevad aineid, pea järgnevat silmas. 

1. Road omandavad kookosemaitse. Teatud juhtudel võib see isegi boonuseks olla, nagu näiteks magusate küpsetiste korral. Omlett aga? Otsusta ise, kas äkki peaks mõnd muud rasvainet seal kasutama. Kookosrasv sobib hästi soolasemate aasiapäraste toitude valmistamiseks. 

Samal teemal

2.  Pea meeles, et või sisaldab rasvainet umbkaudu 82 protsenti, kookosrasv aga pea 100. Vähem vett tähendab krõbedamat küpsetist. 

3. Võid julgelt asendada või kookosrasvaga retseptides, mis eeldavad pehmet rasvainet nagu näiteks leivad, muffinid ja koogid. Sulata enne kookosrasv kenasti ära, mis pole kuigi keeruline, kuna kookos vedeldub madalamal temperatuuril kui või - juba 25 kraadi juures. Või sulamistemperatuur on umbes 37 kraadi - umbes sama, mis meil suus. Pea silmas, et kookosrasv hakkab kiiremini pannil suitsema. 

4. Kookosõliga võib tekkida veidi probleeme mure- ja lehttaignates. Kookosrasv kipub õige moodustumise tarbeks taignas liiga vara sulama ja jahuga segunema, niiet teralisus ja kihilisus jäävad moodustamata. Tulemuseks on peeneteralisem põhi, mis ilmtingimata pole halb asi ja sobib puuviljapirukatesse väga kenasti.  

Tuleb ka silmas pidada, et kookosrasv käitub taignas teisiti. Ole valmis, et taigna lahtirullimine ja vormi sobitamine võib olla vaevarikka, kuna rasv reageerib gluteiini molekulidega, muutes taina elastuse asemel purusemaks.

Seega  kokka pigem jahedas köögis. Taignakaussi ja segamistarvikuid võiks enne hoida suisa sügavkülmas - nii hoiad ära, et kookos liiga vara sulama hakkaks.