AhjukaalikasFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
14. oktoober 2019, 09:24

KEELE VIIB ALLA | Kolletamispäevaks 10 kullaprooviga sügishõrgutist kaalikast, mida on lihtne valmistada

Täna on kolletamispäev, mis vanasti tähistas hetke, mil sügis hakkas muutuma talveks – kõik lehed olid juba kuldsed või kõdukarva ning vili ja muud aiasaadused puhkasid aidas. Oli aeg pidada lõikuspidusid ja valmistada kõike kuldset – mõnusaid ahjuroogasid, leiba ja palju muudki suupärast! 

Kirikukalendris on kolletamispäev paavst Calixtus I märtrisurma tähis. Ta oli värvikas tegelane, kelle valitsemisaega iseloomustab üks esimesi suuri kirikulõhesid. Tema sätestas ka tava, mille järgi päästutakse kolm korda aastas teraviljatoodetest, veinist ja õlist. 

Calixtus I uputati Roomas puhkenud rahutuste käigus Trastevere piirkonnas  kaevu. Kunstis kujutatakse teda kaevu visatuna, veskikivi seotud kaela, või kujutatud lihtsalt kaela seotud veskikiviga.Ta on kalmistutöötajate kaitsepühak, mis on kummalises koosõlas sellega, et meil on alates sügise algusest saadik hingedeaeg. 

Kuigi on kirjutatud, et kolletamispäeval tuleks teha kuldset karva toite pole see kuskil otseselt kirjas. Hea oleks eelistada midagi kohalikku ja just valminut, sügisele omast. On siiski mainitud, et paljudes kohtades kostitati pere ja külalisi ahjukaalika või -naeriga. Sestap keskendume ka meie oma valikus nendele juurviljadele. 

Klikka retseptil: Ahjukaalikas 

Ahjukaalikas Foto: Jaan Heinmaa

See roog on tõepoolest vahva taimne asendus jõulusingile. Võid seda valmistada ka teistest juurikatest, siis on küpsemisaeg muidugi teine.

Klikka retseptil: Kaalikasupp läätsedega 

Kaalikasupp läätsedega Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas ja pisut idamaise mekiga kaalikasupp on külmal sügis- või talveõhtul tõeline kosutus. Ingver, tšilli, küüslauk ja sibul peletavad kõik külmetusnä hud eemale. Supp on toitev, aga samas ka kerge. Kes soovib, võib lisada serveerimisel näiteks grillitud kana.

Klikka retseptil: Röstkaalikasupp suitsujuustuga 

Röstkaalikasupp suitsujuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Röstides omandab kaalikas mõnusalt magusa meki, kuna juurikas sisalduvad suhkrud karamellistuvad. Lisades supile suitsujuustu, saab kreemja konsistentsiga hõrgu püreesupi, mida naudivad ka mitte eriti suured kaalikasõbrad. Soolasest suitsujuustupatsist lõigatud ribad on kindlasti supi kohustuslik osa, sekundeerides nii leeme magusamapoolsele maitsele.

Klikka retseptil: Hakklihapallid anšoovise ja kaalikasoustiga 

Hakklihapallid anšoovise ja kaalikasoustiga Foto: Jaan Heinmaa

Mahlaste hakklihapallide saladus peitub tainasse lisatud anšoovises ja sinepis. Lihapallitaina võid juba päev või paar varem valmis teha – seda paremini see maitsestub. Paks kaalika soust on maitsekatele lihapallidele oivaline kaaslane.

Klikka retseptil: Õuna-kaalikasalat 

Õuna-kaalikasalat Foto: Daisy Lappard

Toorsalatitest sobib õunaga hästi kokku ka porgand, kapsas ja naeris. Kui valmistad suurema koguse salatit ja riivitud õun jääb kastet ootama, piserda õunad sidrunimahlaga üle, et need tumedaks ei värvuks.

Klikka retseptil: Kaalika-suitsujuustupirukas 

Kaalika-suitsujuustupirukas Foto: Jaan Heinmaa

Kaalika ja suitsujuustu kombinatsioon on suurepäraseks täidiseks krõbeda juustuse põhjaga pirukale. Ahjusoe pirukas maitseb hästi koos värske salatiga ja täidab korralikult kõhtu aga passib pakkuda ka külmalt.

Klikka retseptil: Leivakrõpsud kaalikahummusega 

Leivakrõpsud kaalikahummusega Foto: Britt Paju

Sarnast hummust võid valmistada ka kappi jäänud porgandist või peedist. Kui leib on liiga pehme, aseta see pooleks tunniks sügavkülma.

Klikka retseptil: Karamellise kaalika või naeriga täidetud paprikad 

Karamellise kaalika või naeriga täidetud paprikad Foto: Tuuli Mathisen

Võis karamellistatud kaalika või naeriga täidetud paprikad saavad täienduseks veidi parmesani ja fetat. Magusa ja küllusliku maitsega täidis võlub kindlasti paljude sööjate südameid.

Klikka retseptil: Pikkpoiss pruunistatud kaalikatega 

Pikkpoiss pruunistatud kaalikatega Foto: Jaan Heinmaa

Pikkpoiss küpseb ahjus mahlaseks ja muredaks. Puista enne ahjupanekut peale riivsaia või määri majoneesiga, pidupäeval raputa peale ka riivjuustu. Päts on valmis, kui selle keskkohta puutiku torkamisel eraldub selget ja värvitut vedelikku.

Klikka retseptil: Kruubipuder kaalika ja ingveriga 

Kruubipuder kaalika ja ingveriga Foto: Daisy Lappard

Koorene ja veidi magus hommikupuder või lisand linnupraele.