Lihatoidu retseptid

PÄEVARETSEPT | Pikkpoiss karamellise kapsaga 

Tiina Lebane, 12. oktoober 2019, 11:33
Pikkpoiss karamellise kapsagaFoto: Jaan Heinmaa
Rootslaste Ikea on meil nüüd lõpuks olemas ja on aeg õppida valmistama ka üht populaarset Rootsi kodutoitu – karamellitud kapsaga pikkpoissi ehk kålpudding`it. Magushapu kapsas on meile ammu tuttav, ent toidusiirupi ja võiga karameljaks praetud kapsas pikkpoisi koostises kõlab uutmoodi. Seda maitsvat ahjurooga süüakse Rootsis tavaliselt koos pohlamoosi ja kartulipudruga. 

Kogus: seitsmele
Valmistusaeg: üle 60 min
45 minutit + 45–50 minutit ahjus

Koostisosad
1.2 kg Kapsas
30 g Või
6 spl Tume toidusiirup (või pruun suhkur)
2 tl Sool (1+1 tl)
600 g Hakkliha (50% sea-, 50% veiseliha)
1 tk Keskmine sibul
2 dl Rõõsk koor 35%
4 spl Riivsai
1 tl Purustatud must pipar
0.5 dl Puljong või vesi
Pohlad pealeraputamiseks
Pohlamoos lisandiks

Valmistamine

1. Lõika kapsas õhemateks sektoriteks, eemalda juureosa. Lõika kapsasektorid õhukesteks ribadeks.

2. Sulata pannil või. Vala kapsaribad kuuma või sisse, lisa siirup ja 1 tl soola ning prae kapsas karameljalt kuldseks. Prae keskmisest kõrgemal kuumusel, ilma kaaneta ja kaunis tihti segades, aega kulub selleks 20–25 minutit.

3. Vahepeal valmista ette hakklihasegu. Sega hakkliha hulka puhastatud ja peenikeselt tükeldatud sibul, vahukoor ja riivsai. Maitsesta 1 tl soola ja pipraga.

4. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Kui kapsas on küps, siis sega umbes kolmandik sellest hakkliha hulka ja tõsta siis segu sobivasse ahjuvormi. Laota hakklihale ülejäänud kapsas pannilt, vala peale puljong või vesi ning tõsta ahju. Küpseta 45–50 minutit.

5. Umbes 30 minutit peale ahjupanemist kata vorm kaane või fooliumiga, et kapsas liiga pruuniks ei kõrbeks. Lase enne söömist kümmekond minutit seista.