Krõbedad kardemonikuivikudFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
15. oktoober 2019, 08:02

Krõbedad kardemonikuivikud, kui tunned vastupandamatut isu midagi head krõbistada

Küllap tabab igaüht vahel vastupandamatu soov midagi head krõbistada. Omavalmistatud kardemonikuivikud on siis küll täiesti asendamatud: natuke magusad ja kardemonised ning võrratult krõbedad. Valmistada on neid lihtne ja kui oled kangem krõbistaja, siis valmista kohe topeltkogus ehk kaks plaaditäit ning oled maitsvate kuivikutega mõneks ajaks varustatud. Naudi niisama või koos mee, moosi või võiga. 
Koostisosad
4.5 dl Nisujahu
1 dl Suhkur
2 tl Küpsetuspulber
1 tl Purustatud kardemon
Sool
100 g Või  
1 dl Külm vesi

Valmistamine

30-32 tk

1. Pane ahi 225 kraadi peale sooja.

2. Mõõda kuivained kaussi ja sega läbi. Lisa külm või ja haki puruseks seguks. Siis lisa külm vesi ja sega kohe tainaks. Jaga tainas 15-16 osaks ja vormi need käte vahel pallideks.

3. Tõsta pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahju keskel 10-12 minutit. Seejärel poolita pallid ettevaatlikult kahvliga (et servad jääksid "karvased") ahjuplaadile ja küpseta veel umbes 5 minutit või kuni kuivikud on kenasti pruunikad. Siis keera kuumus maha, tee ahjuuks paokile (pane näiteks puulusikas vahele, et uks oleks vaid natuke avatud) ja kuivata jääkkuumuses umbes 30 minutit.

4. Lase kuivikutel täielikult maha jahtuda, pakenda õhukindlalt ja tarbi ära umbes kuu jooksul.

NB! Toimetuselt: veganversiooni jaoks asenda või kookosrasvaga. Võta aga kookosrasva natuke vähem, nii 75 grammi ja suurenda natuke veekogust, kuna või sisaldab rohkem vett.