Kausi-suši (chirashi sushi)Foto: Jaan Heinmaa
Jaapani köök
10. oktoober 2019, 07:10

PÄEVARETSEPT KALAPÄEVAKS| Kausi-suši (chirashi sushi) (1)

Kui ei viitsi sušit vetikalehtedesse keerata, siis lihtsam viis on valmistada kausi-suši, mida Jaapanis on chirashi sushi nime all kombeks pakkuda märtsis Hinamatsuri-pidustuste ajal, aga ka muudel pidusöökidel. Suširiisi lisanditena võid kasutada meelepäraseid köögivilju, kala ja kindlasti jaapanipärast magusat omletti.  

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
200 g Porgand
3 spl Riisiäädikas (pluss 1 spl)
200 g Pruunid šampinjonid
2 spl Sojakaste
2 tk Muna
2 tl Suhkur (pluss 1 spl)
1 tk Värske kurk
2.5 dl Keetmata suširiis
1 tl Sool

Valmistamine

1. Alusta lisandite ettevalmistamisest. Koori porgandid, lõika õhukesteks viiludeks ja keeda 5–7 minutit väheses vees, kuhu oled lisanud 1 sl riisiäädikat. Viiluta šampinjonid ja kuumuta teise poti põhjas koos sojakastmega läbi.

2. Klopi munad koos 2 tl suhkru ja näpuotsa soolaga lahti, vala õrnalt õlitatud pannile ja prae omlett madalal kuumusel mõlemalt poolt kergelt läbi. NB: jaapanipärane omlett peaks jääma mõlemalt poolt kuldne, mitte krõbe ja pruunikas. Jahtunud omlett lõika õhukesteks ribadeks. Lõika värske kurk lühikesteks õhemateks kangikesteks.

3. Loputa riis hoolikalt külma veega, nõruta ning hauta potis pehmeks. (Sobiva veekoguse leiad riisipakilt.)

4. Kuni riis haudub, valmista maitseleem: mõõda väikesesse potti 3 sl riisiäädikat, 1 sl suhkrut ja 1 tl soola ning kuumuta, kuni sool ja suhkur on lahustunud. Sega leem pehmeks haudunud riisi hulka, samuti pool porganditest ja seentest.

5. Serveerimiseks tõsta riis suurde kaussi ning tõsta peale ülejäänud porgandid ja seened ning kurgi- ja omletiribad. Kui kõik lisandid riisi peale ei mahu, siis serveeri need eraldi kaussides. Eraldi kaussi tõsta ka marineeritud ingverit.