Toiduuudised

10 NUTIKAT KAERAPUTRU: kas soovid magusat, soolast või vürtsikat einet? 

Toidutare, 9. oktoober 2019, 16:03
Kaerakruubi-kartulipuder röstitud juurviljadega Foto: Jaan Heinmaa
Eesti kõige populaarsem pudrumaterjal tehakse kaerast, millele aga saab lisada just selliseid maitseid, nagu parasjagu tahad. Kui endal on vaoshoitum fantaasia, saa innustust nendest Toidutare vahest veidi pöörastest, ent samas lihtsatest ja maitsvatest retseptidest. 

Klikka retseptil: Kaerakruubi-kartulipuder röstitud juurviljadega 

Kaerakruubi-kartulipuder röstitud juurviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Meie kodusest mulgi pudrust inspireeritud roog saab maitset ja värvi sügisestest juurviljadest. Mida värvilisemad need on, seda uhkem. Kaer on teadupärast eriti toitainete ja kiudaineterikas teravili, mistõttu tasub seda teistele kruupidele eelistada. Toekama roa saamiseks võib krõbedaks praetud peekonit ka roale panna.

Klikka retseptil: Kaerahelbepuder kookospiima ja oliiviõliga 

Kaerahelbepuder kookospiima ja oliiviõliga Foto: Britt Paju

Tegelikult täiesti harilik kaerahelbepuder, mis saab paari väikse lisandiga hoopis teistsuguse iseloomu. Retsepti saab kohandada nii soolase kui magusa hommikupudru austajatele.

Klikka retseptil: Spinati-kaerapuder 

Spinati-kaerapuder Foto: Tuuli Mathisen

Spinat on aluseline toiduaine ja heaks rauaallikaks. Lisaks sisaldab spinat palju luteiini, mis on tähtis silmade tervisele, eriti just vanematel inimestel. Samuti võiksid spinatist lugu pidada need, kes töötavad palju arvutiga.

Klikka retseptil: Kaerahelbepuder ingveriste aprikooside ja eriti magusate rosinatega 

Kaerahelbepuder ingveriste aprikooside ja eriti magusate rosinatega Foto: Hele-Mai Alamaa

Siin üks kargete sügishommikute lemmik. Selleks ajaks, kui lombid kooliteel ööga kaane peale saavad, aga päeval on veel soe. Ja turult saab ülimaitsvaid aprikoose, mis pärit endistest vennasvabariikidest.

Klikka retseptil: Kaerakliipuder oliiviõli ja parmesaniga 

Kaerakliipuder oliiviõli ja parmesaniga Foto: Tuuli Mathisen

Väikese vimkaga hommikupuder, kus moosi ja võisilma asemel on hoopis Itaalia köögist pärit oliiviõli ja parmesani kooslus. Sobib hästi neile, kes ei ole magusa pudru sõbrad.

Klikka retseptil: Magus kaerakruubipuder õuntega  

Magus kaerakruubipuder õuntega Foto: Daisy Lappard

Õunamahla asemel võid putru valmistada teistegi mahladega, kuid parema tulemuse nimel võiks mahl olla väikese happelisusega. Kõik kruubid tasub enne pudru valmistamist läbi loputada.

Klikka retseptil: Kaerahelbepuder kaneeli ja kodujuustuga 

Kaerahelbepuder kaneeli ja kodujuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Üks korralik puder täidab kõhu pikemaks ajaks. Rikkalikule süsivesikute annusele lisaks saad vajalikud valgud kodujuustust.

Klikka retseptil: Kaerapuder kirsside, pähklite ja kanepiõliga 

Kaerapuder kirsside, pähklite ja kanepiõliga Foto: Jaan Heinmaa

Täisväärtusliku hommikupudru valmistamiseks kasuta jämedaid kaerahelbeid. 

Klikka retseptil: Kaerahelbepuder mee ja jõhvikatega 

Kaerahelbepuder mee ja jõhvikatega Foto: Jaan Heinmaa

Kiud- ja mineraalainete ning vitamiinidega kostitav puder laeb meid juba hommikul päevaks vajaliku energiaga.

Klikka retseptil: Toorpuder kaerahelvestest ja marjadest 

Toorpuder kaerahelvestest ja marjadest Foto: Jaan Heinmaa

Tervislikuks hommikueineks või magustoiduks sobiv puder valmib üsna vähese vaevaga, kuid vajab piisavalt paisumisaega.

Samal teemal

9. oktoober 2019, 14:32
HEAD PUDRUPÄEVA! Eestlased söövad rohkem putru kui viis aastat tagasi