Toiduuudised

10 PÕNEVAT LEIBA: kodutehtud leib on kõige maitsvam ja pole sugugi keeruline 

Toidutare, 16. oktoober 2019, 10:00
RukkileibFoto: PantherMedia/Scanpix
Head leivanädalat! Selle puhul vaatem otsa Toidutare menukamatele leivaretseptidele, mille seast leiab nii karuset muhedaid juuretisega rukkileibu kui ka toredaid puuviljaseid pärmi või küpsetuspulbriga kergitatud leivakesi. 

Klikka retseptil: Rukkileib 

RukkileibFoto: PantherMedia/Scanpix

Enam lihtsam ei saa leivaretsept ollagi. Juuretise saad osta kas ökopoest või küsida sõpradelt. Kõige targem on aga ise teha. 

Klikka retseptile:  Minu esimene leib ehk leivajuuretise valmistamine 

RukkileibFoto: Artur Sadovski

Kodune leivategu toob sinu ellu uue “lemmiklooma” ehk kogukonna asjalikke mikroorganisme, kelle arenguks tuleb luua soodsad tingimused.

Klikka retseptil: Rukkileib 

Rukkileib Foto: Hele-Mai Alamaa

Leivategu on puhas teraapia. See õnnetunne, mis valdab sind kogu protsessi käigus, on täiesti  kirjeldamatu. Iga kord oleks nagu miskit suurt ja olulist korda saatnud. Esiteks tuleb hankida juuretis. See ei ole keeruline, keegi ikka tunneb kedagi, kel parasjagu leivapoeg üle. Küsige julgesti, nii tore on pojakene edasi anda. Ka meie mahepoodides on juuretist müügil.

Klikka retseptil: Pihlakalisandiga rukkileib 

Pihlakalisandiga rukkileib Foto: Jaan Heinmaa

Kui võimalik, tasuks eelistada aias kasvava pihlaka marju, mis on metsas kasvanutest suuremad, mahlasemad ja vähem mõrkjad.

Klikka retseptil: Rukkileib mustade ploomidega 

Rukkileib mustade ploomidega Foto: Jaan Heinmaa

Natuke puuviljasem leib, millele ploomid annavad mahlakust. 

Klikka retseptil: Rukkileib lihaga 

Rukkileib lihaga Foto: Jaan Heinmaa

Juuretisega valminud puhas rukkileib on tervislik ja säilib kaua. Soovi korral võid leiva teha ilma lihata või lisada hoopis seemneid. Kogus 1 leib ehk 24 viilu.

Klikka retseptil: Juuretisega rukkileib feta ja päikesekuivatatud tomatiga 

Juuretisega rukkileib feta ja päikesekuivatatud tomatiga Foto: Tuuli Mathisen

Üsna teistmoodi ja väga maitsev leivapäts. Lisandid muudavad leiva nii mõnusaks, et piisab vaid soojale leivale korraliku võikihi lisamisest ja maiustamine võibki alata.

Klikka retseptil: Pärmiga kergitatud rukkileib puuviljade ja pähklitega 

Pärmiga kergitatud rukkileib puuviljade ja pähklitega Foto: Tuuli Mathisen

Olemuselt üsna klassikaline sepik, kus üllatuskülalisteks rukkijahu, hakitud datlid ja pähklid. Tänu nendele muutub see leib mõnusaks suupisteks.

Klikka retseptil: Pähkli-seemneleib 

Pähkli-seemneleib Foto: Jaan Heinmaa

Suurepärane leib nädalavahetuse hommikusöögiks või muul ajal näksimiseks. Ei sisalda grammigi jahu ega suhkrut, vaid üleni tervislikke seemneid ja pähkleid.

Klikka retseptil: Juustuleib tumeda õllega 

Juustuleib tumeda õllega Foto: Tuuli Mathisen

Juust ja õlu võtavad leivas enda hooleks üsna tugeva selgrooga maitsekombinatsiooni tekitamise ning mitmeviljajahu kasvatab liha luudele. Nii sünnib mõnus kore leib.

Samal teemal

7. oktoober 2019, 12:23
JÄTKU LEIBA PRESIDENDILE! Kadrioru koridorid täitusid värskeltküpsetatud leiva hõrgu aroomiga
5. oktoober 2019, 23:14
TARGAD VALIKUD: seitse lahjemat asendust igapäevastele kaloripommidele
5. oktoober 2019, 12:36
Valge sai ja rukkileib taanduvad eestlaste toidulaualt