Toiduuudised

10 PARIMAT KANEELISAIA: lihtne, odav ja suussulav maius nädalavahetuseks (1)

Toidutare, 4. oktoober 2019, 12:18
Speltajahust kaneelirullid toorjuustuglasuuriga Foto: Tuuli Mathisen
Lihtsast kaneelisaiast saab teha väikeste nõksudega igasuguseid variante. Eesti suurima retseptivaramu Toidutare arhiivis on mitmeid variante, kuidas sellest menukas maiusest viimast võtta.

Klikka retseptil: Speltajahust kaneelirullid toorjuustuglasuuriga 

Speltajahust kaneelirullid toorjuustuglasuuriga Foto: Tuuli Mathisen

Speltajahust kaneelirullid on maalähedane, maitsev ja tervislik alternatiiv tavapärastele pärmitainast kaneelirullidele. Valmivad need üsna lihtsa vaevaga, sest kergitajaks on siin küpsetuspulber ja maitseüllatajaks kookosrasv. Viimistle kaneelirulle küllusliku toorjuustuglasuuriga.

Klikka retseptil: Kaneeli-kardemonirullid 

Kaneeli-kardemonirullid Foto: Krõõt Tarkmeel

Natuke rootsipärasemad rullid, kardemoniga. 

Klikka retseptil: Eero vanaema pidusai kaneeliga 

Eero vanaema pidusai kaneeliga Foto: Krõõt Tarkmeel

Natuke pidusem kaneelirull. Täidise tegemisel panime rosinate asemel jõhvikaid ja kuna õiget apelsinisukaadi ei leidnud, siis kasutasime Lätis tehtud n-ö looduslikku sukaadi marjadest ja puuviljadest, eriti mõnusaks muutsid selle ebaküdooniatükid. Lisasime omapoolse täiendusena täidisele ka natuke martsipani.

Klikka retseptil: Krõbedad kaneelirullid 

Krõbedad kaneelirullid

Kaneelirulle võid argiõhtul küpsetada ka täisteralavašist, millest saad meeldivalt krõbedad ja kaneelised magusaampsud.

Klikka retseptil: Kaneelisaiad kui pulgarullid 

Kaneelisaiad kui pulgarullid Foto: Mari-Liis Ilover

Kaneelikuklid saavad palju põnevama ja pidulikuma ilme, kui nad on torgatud pulgakommi kombel pulgakeste otsa! Maitsevad hästi ka glasuurita, aga näiteks pitsivahusel printsessipeol on roosa glasuur igati omal kohal. Kogus 35 tükki.

Klikka retseptil: Karamelline pidusai kaneeli ja pähklitega 

Karamelline pidusai kaneeli ja pähklitega Foto: Jaan Heinmaa

Kaneelisaiad on alati head. Karamelliseks küpsenult koos krõmpsude pähklitega on see igati väärt maius pidupäevalauale. Kogus 8 tükki.

Klikka retseptil: Klassikalised kaneelisaiad 

Klassikalised kaneelisaiad Foto: Eva Palu

Ahjusooja kaneelisaia ahvatlevatele lõhnadele saab vaid järele anda. Sellest kogusest saab umbes 25 saiakest.

Klikka retseptil: Elevandikõrvad kaneelisuhkruga 

Elevandikõrvad kaneelisuhkruga Foto: Jan Heinmaa

Natuke krõbedamad koogikesed, peaaegu et kõpsised. Põhimõtteliselt võib neid koogikesi valmistada ka teistsuguste täidistega, kuid mitte ükski ei jää nii atraktiivne ja korrektne kui kaneelisuhkruga tehtu.