Eesti kööki on linnupiim jõudnud eelkõige slaavi kultuuri kaudu – nii Poolas kui ka Venemaal on linnupiim retseptide kullavaramus. Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
6. oktoober 2019, 16:18

RETSEPT | Slaavi köögi kullavaramu: sidrunimekiga linnupiimakommid

Eesti kööki on linnupiim jõudnud eelkõige slaavi kultuuri kaudu – nii Poolas kui ka Venemaal on linnupiim retseptide kullavaramus. Klassikalised retseptid näevad ette agar-agari kasutamist, meie pakume välja želatiiniga kommid.

Vaja läheb (30 kommi):

  • 5 g želatiinipulbrit + 2 sl vett
  • 70 g toasooja võid
  • 100 g suhkruga kondenspiima
  • 1 suure sidruni mahl ja koor
  • 100 + 40 g suhkrut
  • 3 munavalget
  • soovi korral tikuotsatäis kollast toiduvärvi
  • katmiseks tumedat šokolaadi

Valmista komme nii:
1. Pane želatiin külma veega viieks minutiks paisuma.
2. Samal ajal vahusta või heledaks, lisa kondenspiim ja vahusta veel.
3. Vala paisunud želatiin koos sidrunimahla ja riivitud sidrunikoorega potti ning kuumuta, kuni želatiin on sulanud. Lisa 100 g suhkrut ja sega želatiinisegu
madalal tulel kuumutades, kuni saad ühtlase siirupi.
4. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa ülejäänud suhkur ja vahusta veel veidi, kuni saad läikiva tugeva vahu. Nirista edasi vahustades hulka sidrunisiirup. Lisa jao kaupa ka võikreem. Kui soovid, pane juurde tikuotsatäis kollast toiduvärvi.
5. Vala segu fooliumiga vooderdatud suuremasse leivavormi või kahte tavamõõdus keeksivormi. Kata vorm pealt kilega ja pane külmkappi paariks tunniks tahenema. Võid kasutada ka võiga määritud silikoonvorme.
6. Lõika suflee tükkideks ja kata pealt veevannil sulanud šokolaadiga. Kui soovid, võid sufl eed ka üleni šokolaadi sisse kasta. Hoia maiusi serveerimiseni
jahedas.

Kommid valmivad 30 minutiga + tahenemise aeg!